Keikkaraportti: Hardcore Superstar, 30.3.2013, Tavastia, Helsinki

Ruotsalainen Hardcore Superstar on käynyt yli 15-vuotisen olemassaolonsa aikana Suomessa keikkailemassa uransa alkuajoilta lähtien ja vaikka yhtye ei ainakaan vielä vedä yleisöä areenallisen verran, maaliskuisen minirundinsa aikana se kuitenkin myi Helsingin Tavastia-klubin loppuun. Mukana matkassa lämmittelypuolesta vastasi porvoolainen Baton Rogue Morgue, jonka rock-elkeet eivät jääneet huomaamatta, kiitos Tavastian ulkopuolelle parkkeeratun näyttävän keikkabussinsa.

Ennen illan keikkaa en ollut koskaan kuullut Baton Rogue Morguesta, ja nopea vilkaisu yhtyeen kotisivuille jätti paljon sijaa arvailuille. Kuvissa poseeraavat Lee Angel Morgue (laulu), Domino De La Rogue (kitara), Francesco Gasoline Mattei (kitara), Timothy Baton (basso) ja Danger Ranger (rummut) poseeraavat promokuvissa oikeaoppisesti, mutta ei liiemmin katu-uskottavasti.

Onneksi yhtye lunastaa livenä ainakin osan niistä orastavista odotuksista, mitä visiitti kotisivuille herättää. Karismaattiset kaverit vetivät hyvin, biisit olivat tarpeeksi mielenkiintoisia ja englanninkielen lausuminenkin kohdillaan. Laulaja Lee Angel Morgue (alla) näytti ja kuulosti rouhealta, mutta veikeä karvanaamainen kitaristi Domino De La Rogue (vas.) varasti huomion lavalla, ainakin siihen saakka, kunnes vokaaliosuudet hoidettiin paidatta. Vierailevana ”tähtenä” lavalla nähtiin tuoreen helsinkiläisen glam rock-kokoonpanon Santa Cruzin laulaja Archie.

Valitettavasti Baton Rogue Morguen esitys ei kantanut loppuun saakka ja viimeistään kahden viimeisen biisin aikana kaikki paitsi eturivin tyttöset vilkuilivat jo kelloa. Asiaa ei auttanut, että yhtye soitti motörheadmaisen lujaa, eikä tämä ole kohteliaisuus yhtyettä kohtaan. Jopa takaseinustalla kaivettiin laukusta nenäliinoja ja tungettiin niitä korviin. Tällainen volyymi ei palvele ketään ja kääntyy itseään vastaan. Not cool.

Pääbändi antaa odottaa itseään, joten käytän luppoaikani vaihtaen muutaman sanan Baton Rogue Morgen kitaristi Dominon kanssa. Mies on selvästi innoissaan kolmen keikan kiertueesta Hardcore Superstarin kanssa ja Tavastian keikka olikin vasta yhtyeen historian neljäs. Porvoolaisviisikolla näyttäisi suhteita riittävän, sillä heidät kutsuttiin mukaan kiertueelle, ”emaililla pyydettiin”, Domino kertoo ja kehuu samaan hengenvetoon eilistä Tampereen keikkaa. Tavastian pääoven edessä parkissa olevasta keikkabussista on myös kysyttävä, sillä sen verran on kyseinen kulkuneuvo aiheuttanut keskustelua illan aikana. Domino etsii pitkän hiljaisuuden jälkeen sopivaa sanavalintaa ja kumartuu puoleeni: ”suhteilla”.

Hardcore Superstar on valmis kohtaamaan loppuunmyydyn Tavastia-klubin, joka koostuu mukavasti nuorista juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneista rock-nuorista ja vanhemman liiton diggareista. Tapaan keikalla tuttuja, joita en ole nähnyt kymmeneen vuoteen. Enpä olisi uskonut, että tämä on se bändi, joka saa jengin liikkeelle!

Jo aloitusbiisi C'mon Take On Me määrittelee illan suunnan: HCSS määrää ja yleisö syö yhtyeen kädestä. Nelikon ei tarvitse laulaja Jocke Bergin johdolla kuin keskittyä olennaiseen, eli soittamiseen. Lipunostajat olivat selvästikin ottaneet lepoa pääsiäisenä ja nauttineet mukavasti virvokkeita, nimittäin kyseisenä viipyilevän kevään lauantai-iltana kukaan ei ollut väsynyt. Naispuolisen fanin seilatessa käsimeren päällä meno oli niin leppoisaa, että neitokainen ehti jopa polkea ilmaa jalallaan. Ruotsalaiset ystävämme näyttivät olevan vilpittömästi otettuja saamastaan vastaanotosta.

Jaksan olla edelleen innostunut jo viisi vuotta kokoonpanoon kuuluneesta bosnialaissyntyisestä kitaristi Vic Zinosta, joka on energinen ja soittotaidoiltaan pätevä lisä yhtyeeseen. Jocke ei niinkään häikäise laulajana, mutta miehen persoonallinen ääni toimii hyvin yhdessä rock-uskottavien elkeiden kanssa. Hardcore Superstar on onnistunut voittamaan puolelleen fanikunnan, jossa yleisön sukupuolijakauma on tasan 50/50. ”I see 1600 beautiful hands”, Jocke kehuu lavalta, kun 800 henkeä taputtaa käsiään ilmassa.

Hardcore Superstarin uran yhdeksän studioalbumia pitää sisällään useita helmiä ja vaikka runsaudenpula ei ole koskaan huono asia, olisin toivonut settilistaan joitakin muutoksia. En halua kuulostaa rikkinäiseltä levyltä, mutta totean, että Won't Take the Blame ei toimi levyllä, eikä näemmä livenäkään. Hieman erikoinen lisä settiin on Nationalteatern-laina Barn Av Vår Tid, joka soitettiin Jocken ja Vicin voimin. Kaksikko jatkoi vielä Someone Specialin verran, jonka jälkeen kalja- ja vessatauko oli virallisesti ohi ja täysi tupa pääsi moshaamaan One More Minuten tahtiin. Kun vielä seuraavana vuorossa tarjoiltiin Last Call For Alcoholia ja We Don't Celebrate Sundaysia, ei tunnelma täydessä salissa olisi voinut olla enempää katossa. Keikalle oli tultu juomaan, kuuntelemaan rockia ja pitämään hauskaa. Minihameisiin verhoillut takapuolet pyörivät villisti karvaisemman sukupuolen takoessa nyrkillä ilmaa. Tuoppien sisältö läikkyi ympäriinsä, kun tutut ja tuntemattomat skoolasivat keskenään.

Osa faneista oli seurannut yhtyettä kiertueen jokaiselle keikalle ja oli sydäntä lämmittävää, että juuri yksi heistä nostettiin lavalle yhden biisin ajaksi laulamaan ja heilumaan. Keikan loppupuolella Run To Your Maman aikana Jocken ei juurikaan tarvinnut laulaa, sillä tämän rallin yleisö osasi ulkoa. Kokemus oli hieman emo, mutta annettakoon se pojille anteeksi, sillä kyllähän kyseinen biisi näyttää toimivan joka kerta. Hittibiisi Moonshinen jälkeen jengi saateltiin kotimatkalle Negativen Antin hoitaessa intron lähtöbiisi Guestlistille. Yhtyeen takahuoneeseen oli varmasti tunkua menestyksekkään keikan päätteeksi ja yhtye lähtikin nauttimaan Helsingin yöelämästä paikallisten ystäviensä kanssa. Olen varma, että nelikko palasi seuraavana päivänä Göteborgiin hymy huulilla.

Settilista: Intro: Cutting The Black / C'mon Take On Me / My Good Reputation / Because Of You / Wild Boys / Dreaming In Casket / She's Offbeat / Sophisticated Ladies / Won't Take The Blame / Barn Av Vår Tid / Someone Special / One More Minute / Last Call For Alcohol / We Don't Celebrate Sundays / Liberation / Encore: Above The Law / Run To Your Mama / Moonshine / Guestlist

© Imperiumi MMVII. Teksti: Meeri Koskialho   Kuvat: Sanna Fröblom
http://www.hardcoresuperstar.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2586 Palaa »