Rob Dukes / Exodus

Tämä juttu sai alkunsa viime kesänä, kun olin lomamatkalla Roomassa. Innokkaana metallitoimittajana tutkin tietysti etukäteen, olisiko lomani aikana mahdollista käydä tsekkaamassa jotain kiinnostavaa bändiä paikallisella venuella. Löytyihän sellainen. Exodus oli tulossa Blackout Rock Clubille ja itse keikasta löydät selvityksen täältä.

Tapasin keikan loputtua laulaja Rob Dukesin ja muun läpänheiton ohessa hän kertoi Exoduksen tulevan Tuskaan. Hän pyysi minua bäkkärille vieraakseen. Lupauduin, mutta mielessäni ajattelin, että tuskin menen, koska en dokaa enkä ole bändärikään, eli mitä minä siellä siis tekisin?

Asiat kulkivat kuitenkin omia outoja ratojaan ja pari päivää ennen Tuskaa törmäsin erääseen toiseen jenkkiläiseen vokalistiin. Kävi ilmi, että hän tuntee Dukesin ja että tämän elämäntyyli on ollut päihteetön jo pari vuosikymmentä. Koska olen itse ollut raittiina vajaat kymmenen vuotta, ajattelin, että nyt on päästävä jututtamaan Robia ja kysymään, miten selväpäinen elämä onnistuu häneltä metalliskenessä.

Olin ällikällä lyöty, kun fotopitissä Exodusta kuvatessani Rob osoitti muistavansa minut ja huikkasi, että tulee hakemaan minut keikan jälkeen bäkkärille. Näin kävi. Olin todella täpinöissäni. Täytyy sanoa, että olen tuntenut itseni välillä aika ulkopuoliseksi metalliskenessä, kun vallalla tuntuu olevan sekoilukulttuurin ihannointi. Oli siis ihan mieletöntä tavata joku pitkän linjan metallityyppi ja jutskata raittiuteen liittyvää läppää. Yhteistä löytyi yllättävän paljon. Dukes lupasi tuolloin kesällä tehdä minulle haastattelun raittiista elämäntyylistään ja tässä se haastattelu nyt vihdoin on. Rob Dukes, mitä elämääsi kuuluu juuri nyt?

– Mä perustin oman yrityksen: rakennan hot rod –autoja. Lisäksi lopetin joku aika sitten projektin, jossa lauloin Generation Killsin levylle. Meillä alkaa kiertue Anthraxin kanssa myöhemmin tässä kuussa ja se vaatii kaikenlaisia valmisteluja.

Olette olleet keikalla Exoduksen kanssa Suomessa pari kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Onko jotain erityistä, mistä diggaat Suomessa?

– Mä rakastan Suomea. Se on maa kaukana kotoa ja henkilökohtaisesti tykkään Suomen säästä. Mua ei haittaa kylmyys.

Suomalaiset juopottelevat paljon. Se, ettei juo ollenkaan, on todella erikoista. Miten tulit siihen johtopäätökseen, että haluat lopettaa dokaamisen?

– Mä jouduin hankaluuksiin aina, kun join. Tein sellaisia asioita, joita en voisi kuvitellakaan tekeväni selvin päin. Sen jälkeen, kun olin juonut kymmenen vuotta, eli 15-vuotiaasta 25-vuotiaaksi, niin tajusin, etten pidä itsestäni silloin, kun juon. Ja enpä kyllä pitänyt pitkään aikaan sen jälkeenkään, kun olin lopettanut.

Olitko mukana musiikkiskenessä silloin? Jos olit, niin mitä teit?

– Mä olin kännissä suurimman osan teini-ikääni. Tuo aika on melko blurria, hämärän peitossa. Mä olin vaan yks juoppo punk- ja metallifani.

Mitä muut ympärilläsi tuumasivat siihen, kun lopetit?

– Mä en ollut sen saman jengin kanssa tekemisissä enää ikinä sen jälkeen. Löysin uusia, raittiita ystäviä. Sain taas yhteyden perheeseeni muutama vuosi sen jälkeen kun raitistuin. Välit olivat menneet siinä juodessa.

Olet ollut raittiina nyt kaksikymmentä vuotta. Onko siitä ollut jotain haittaa? Entä hyötyä?

– Mun mielestä raittiuden huono puoli on, että nyt mä tunnen kaiken. Tunteistaan ei saa taukoa kun satunnaisesti: harrastaessa seksiä, ajaessa prätkää tuhatta ja sataa, lavalla esiintyessä, sukeltaessa ja jopa näissä kaikissa tilanteessa tunteet vie mua. Pako on ollut mulle huumeissa ja viinassa "se juttu".

Miten käytät aikasi kiertueella, kun muut bilettävät? Etkö tylsisty?

– En. Mä luen paljon.

Mitä haluaisit sanoa 15-vuotiaalle metallifanille, joka haaveilee metallimuusikon urasta ja on sitä mieltä, että iso osa imagoa on jatkuva kännääminen?

– Jokainen omalla tavallaan. Juominen pilasi mun elämän. Johtunee vissiin mun perimästä. Keith Richards voi hyvin, joten mä en tiedä paskan vertaa siitä, mikä on hyväksi muille kuin itselleni.

Olette tällä hetkellä kiertuetauolla. Milloin seuraava kiertue alkaa ja mitä Exodus tekee sillä välin?

– Seuraavana on vuorossa kiertue Anthraxin kanssa (Metal Alliance Tour alkaa maaliskuun lopussa toim. huom.). Sitten seuraa taas Exoduksen oma kiertue. Mä itse keskityn hot rod –autojen rakentamiseen ja prätkällä ajeluun. Ehkä teen jotain musaa ystävien kanssa.

No, milloinkas tulette uudestaan Suomeen?

– Toivottavasti mahdollisimman pian.

Dukesille tuli muuten juuri tänään täyteen 20 vuotta päihteetöntä elämää. Onnittelut herralle!

© Imperiumi MMVII. Teksti: Susanna Honkasalo   Kuvat: Susanna Honkasalo, Niclas Etelävuori
http://www.facebook.com/rob.dukes.9 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1866 Palaa »