Dirk Verbeuren (Bent Sea, Soilwork, Devin Townsend)

Belgialaissyntyinen rumpali Dirk Verbeuren on kovalla työllä raivannut itsensä metallimaailman ja rumpuyhteisöjen tietoisuuteen vuosien kuluessa. Alkujaan Verbeuren ponnahti pinnalle progressiivis-teknistä deathia soittavan ranskalaisyhtye Scarven kanssa. Sittemmin mies on tullut tunnetuksi Soilworkin rumpalina sekä useista sessiolevytyksistä, joista nimekkäimpänä varmaankin Devin Townsendin monimutkainen progekolossi Deconstruction, jolle Verbeuren soitti kaikki monimutkaisimmat rumpuosuudet.

Deconstructionin sessiossa viimeisteltiin myös Verbeurenin ensimmäinen, oma levytys. Kyseessä on grindcore-projekti Bent Sea. Grindikappaleista vastuussa olleen Verbeurenin mukaan Bent Sea vain ”tapahtui” ilman sen ihmeempää suunnitelmaa.

– Olen aikaisemmin soittanut myös kitaraa, mutta rummut ovat vieneet viime vuosien ajan kaiken huomioni. Vaimoni on kannustanut minua kuitenkin tekemään myös omaa musiikkia, joten ajattelin kokeilla sitä. Lopputulos on Bent Sea. Olen digannnut grindcorea jostain 13-vuotiaasta lähtien, joten en oikeastaan ymmärrä miksi tätä piti odottaa näin kauan.

Verbeurenin kynästä syntyi 12 raidan mittainen Noistalgia-EP. Levyn syntyprosessi oli nopea, kuten grindcorella taitaa tapana olla. Verbeuren ensin soitti kappaleiden rummut, joiden päälle hän nauhoitti kitarat ja bassot.

– Halusin kappaleiden alkuperäisen energia pysyvän laimentamattomana, joten saatuani idean tallensin siitä heti demon. Tämä oli helppoa kotistudioni takia. Sanoituksetkin syntyivät muutamassa illassa.  

Lopullisella levyllä ovat mukana Abortedin vokalisti Sven de Caluwé ja bassossa Devin Townsend. Sven ja Dirk tunsivat toisensa entuudestaan Dirkin soitettua rumpuja Abortedin studiossessiossa. Rumpalin mukaan kenenkään muun tyyli ei olisi sopinut Bent Sean musiikkiin.

– Lisäksi en itse osaa öristä henkeni pitimiksikään. Ollessamme Vancouverissa treenaamassa Devinin kanssa soitin hänelle samalla Bent Sean levyä. Hän ystävälllisesti totesi, että bassot kannattaisi varmaankin nauhoittaa uusiksi. Ei ihme, sillä olin vetänyt ne talteen kitaralle tarkoitetulla Pocket Podilla. Pokkana kysyin Deviniltä kiinnostaisiko häntä vetää bassot, sillä tiedän hänen pitävän basson soittamisesta. Devin suostui ja samalla myös tuotti levyn. Ilman ihmeempää suunnitelmaa päädyin siis unelma-kokoonpanoon. Mutta bändi on silti grindcorea, eikä mikään bisnessuunnitelmalla etenevä superkokoonpano.

Bent Sea ei kuitenkaan piekse kuulijoitaan non-stoppina, vaan antaa myös hengähdystaukoja. Grindcore-levytykseksi Noistalgia onkin kiitettävän dynaaminen tuotos. Dynaamisuus syntyi, kun Verbeuren halusi levylle hyvää virtaavuutta.

– Useimmilla suosikki grindcore-levyistäni kappaleet on kirjoitettu fiksusti ja dynamiikka on otettu huomioon. Scum, World Downfall ja Horrified ovat kaikkien aikojen parhaita esimerkkejä. Lisäksi Rotten Soundin Murderworks on hyvä esimerkki. Sven soitti levyä minulle Abortedin Goremageddon-levyn nauhoituksissa, ja olin äimänä! Levyt, joissa 25 kappaletta vedetään kaikki samalla tempolla, saattavat olla viihdyttäviä ensimmäisellä kuuntelulla, mutta niihin kyllästyy nopeasti. Bent Sean kappaleet, kuten Fool For Life ja Grind Control tuovat kokonaiskuvaan vaihtelevuutta, ja heijastelevat grind-kentän ulkopuolisia vaikutteitani, kuten Godfleshia, Autopsyä ja Entombedia. Kaikkiaan Noistalgia on melkoinen turpasauna.

Bent Sea on kokoonpanoltaan varsin haasteellinen mitä keikkailuun tulee. Verbeurenin mukaan yhtye tähtää jossain vaiheessa tulevaisuutta keikoille, mutta se ei ole ykkösprioriteetti. Tärkeintä on saada ihmiset yhtyeestä tietoisiksi.

– Yhtye toimii täysin tee se itse –mentaliteetilla. Myymme musiikkiamme itse osoitteessa www.bentsea.com. Tulevaisuudessa Noistalgiaa on saatavilla digitaalisen latauksen lisäksi myös vinyylinä ja kasettijulkaisuna. Lisäksi minulla on jo paljon uusia biisejä seuraavia julkaisuja varten.

 

DEKONSTRUKTION YTIMESSÄ

Dirk Verbeuren on tutustunut kanadalaiseen Devin Townsendiin jo vuosia sitten. Townsend on muun muassa tuottanut Soilworkin levyjen lauluosuuksia.

– Devin hengasi Soilworkin Vancouverin keikalla kesällä 2010. Hän soitti minulle jo tuolloin Deconstuctionin ensimmäisiä demoja. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän soitti kysyäkseen mikäli minua kiinnostaisi soittaa levyllä. Olin erittäin otettu tilaisuudesta!

Deconstruction oli haaste kokeneelle ja taitavalle Verbeurenillekin. Nopeat raidat, kuten Pandemic ja Juular koettelivat rumpalin rajoja. Toisaalla taas Planet of The Apes, The Mighty Masturbator ja levyn nimiraita olivat monimutkaisia ja teknisesti hyvin haastavia.

– Kaikkiaan levy on hyvin monimutkainen soitettava ja äärimmäisen monipuolinen. Tuntiin mahtuu runsaasti erilaisia soittotyylejä.

Monimutkaisuus ei kuitenkaan näkynyt studiossa, sillä levyn rumpusessiot olivat Dirkin mukaan varsin suoraviivaiset.

– Devin Townsend Projectin kaverit ovat hyvin helppoja ja rentoja tapauksia. Nauroimme paljon studiossa ja Devin antoi minulle paljon vapauksia rumpuraitojen suhteen. Tunnelma studiossa oli hyvin positiivinen ja hauska, vaikka Devin stressasikin välillä runsaasti. Hän on aina ihan naurettavan kiireinen. Saimme kuitenkin Ryan Van Poederooyenin kanssa rumpuraidat purkkiin viidessä päivässä levylle ja läjään ylijäämäbiisejä. Lisäksi teimme Devinin kanssa hip hop –raidan hotellihuoneessamme (Contain Us –boksin helmiraita Two Turntables And Mike St.Jean)!

Dirk toivoo tekevänsä tulevaisuudessakin yhteistyötä Devinin kanssa, vaikka Townsendilla onkin oma yhtyeensä ja Dirkillä Soilwork. Dirk joutui kuitenkin jo kertaalleen soittamaan Deconstuctionin livenä Townsendin kanssa, kun Devin Townsend Project soitti neljänä perättäisenä iltana Lontoossa kaikki levynsä läpi. Keikka ei ollut Dirkin mukaan mikään läpihuutojuttu.

– Treenasin keikkaa varten kotonani monta viikkoa. Etenkin jotkut Ryanin jutut olivat alkuun aika haastavia. Lisäksi osa rummuista piti nuotintaa, jotta opin muistamaan tietyt sektiot. Vedimme levyn kertaalleen läpi kotistudiossani, kun DTP oli keikalla lähistöllä ja parit kertaustreenit vielä ennen itse keikkaa. Kaikkiaan ilta meni loistavasti. Mukaan mahtui pari mokaa, mutta yleisö rakasti keikkaa ja meillä oli hauskaa. Keikka on nähtävissä kesäkuussa julkaistavassa By A Thread –paketissa.

 

SCARVESTA SOILWORKIIN

Soilworkin vuoden 2010 Panic Broadcast –levy on saamassa hiljalleen jatkoa. Verbeurenin mukaan bändin jäsenet tekevät parhaillaan demoja, mutta rumpali ei vielä tiedä millaista materiaalia on luvassa.

– Toistaiseksi varmaa on vain se, että levyn nimeksi on tulossa The Living Infinite. Tarkoitus on kerääntyä loppukesästä treenikselle harjoittelemaan ja tekemään nauhoituksia. Tälläkään kertaa meillä ei ole tarkoituksena asettaa itsellemme minkäänlaisia rajoja, vaan antaa musiikin virrata vapaasti. Levy on tarkoitus saada pihalle mahdollisesti loppuvuodesta 2012 tai vuoden 2013 alussa.

Dirkin oma yhtye Scarve on myös hiljalleen aktivoitumassa useamman vuoden hiljaiselon jälkeen. Edellinen The Undercurrent –levy näki päivänvalon vuonna 2007.

– Tarkoitus on katsella porukalla uusia biisejä vielä tämän vuoden aikana. Soilworkilla on tietty levytysbudjetti, jonka puitteissa pitää toimia. Scarvella rajoitusta ei ole, joten kyse on vain oikeiden olosuhteiden ja ajan löytämisestä. Vaikka The Undercurrentin jatkoa onkin saanut odottaa, niin lupaan odotuksen olevan sen arvoista!

Bändihommien lisäksi rumpuyhteisössä arvostettua Verbeurenia ovat työllistäneet klinikkahommat ja muiden artistien sessiot.

– Palasin juuri Meinlin ja Taman järjestämältä rumpuklinikkakiertueelta Euroopasta. Aion klinikoida vielä lisää kuluvan vuoden aikana. Lisäksi kohta julkaistaan Jeff Loomisin Plains Of Oblivion, Naglfarin Téras ja seuraava Phaze I -albumi, joilla kaikilla soitan rumpuja. Lisäksi toiveissani on julkaista oma rumpu-dvd tulevaisuudessa. Opetan rumpujen soittamista myös Bandhappy.comissa. Tekemistä riittää, mutta olen onnekas saadessani tehdä tätä työkseni. Olen etuoikeutetussa asemassa, ja siitä olen äärettömän kiitollinen.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

KOTIPAIKKA
Yhdysvallat

JÄSENET
Dirk Verbeuren - rummut, kitarat
Devin Townsend - basso
Sven de Caluwé - vokaalit


DISKOGRAFIA
Noistalgia (EP) - 2011
© Imperiumi MMVII. Teksti: Niko Kaartinen   Kuvat: Hannah Verbeuren
http://www.dirkverbeuren.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 4095 Palaa »