Mokoma

Sakara Recordsin lippulaivat Mokoma ja Stam1na esiintyivät Radio Rock-risteilyllä 11.-12. helmikuuta. Stam1na oli menossa mukana toistamiseen, Mokomalle laivamatka oli jo kolmas. Akustisen levyn ja kiertueen jälkeen ensimmäistä kertaa sähköisesti esiintynyt Mokoma puristi sunnuntaiaamupäivästä viimeisiä mehuja risteilyväestä irti. Laulaja Marko Annala antoi muutamia kommentteja lauantai-illalla nimikirjoitustenjakotilaisuuden lomassa.

Rokkiristeily maistuu edelleen, vaikka Annala on jo kolmatta kertaa samoissa merkeissä kellumassa.

– Ei tämä näin yksityishenkilönä minulle mitään herkkua ole, mutta kyllä soittaminen on aina kivaa ja palkitsevaa. Vielä kivempaa olisi, jos keikka olisi jo vedetty pois alta ja saisi keskittyä pelkkään risteilyyn. Tässä kuitenkin jännittää huominen keikka, jossa meillä on pieni yllätys ja pitää soittaa kitaraa pitkästä aikaa. Ei ole vähään aikaan tullut soitettua, niin hieman jännittää muistanko riffit ja melodiat.

Kuusitoista keikkaa käsittänyt Sähkökatko-kiertue päättyi viime joulukuussa. Akustisilta keikoilta jäi hyvät muistot.

– Akustinen kiertue oli ihan mieletön. Se parani koko ajan ja esimerkiksi keikka Helsingin DOMissa oli järkyttävän hyvä. Menee top kolmoseen kaikista keikoista, sähköisetkin mukaanlukien. En yhtään kadu sitä seikkailua ja jos tulee joku sauma, missä voi välillä akustisesti esiintyä niin mielellään niin tekee.

Akustiset kokeilut saattavat kantaa tulevalle levylle asti.

– Vaikutus näkyy ehkä siinä, että tulee rohkeutta ilmaisuun. Ei tarvitse jännittää sitäkään vaihtoehtoa, ettei aina tarvitse soittaa täysillä, jos ei ole pakko. En usko että se näkyisi siten, että levylle tulisi akustisia soittimia edes kappaleiden sekaan vaan juuri sovituksissa, tartumme ehkä biiseihin aiempaa monipuolisemmin.

Alkuvuosi Annalalta vierähti Näsijärven rannalla mökissä, johon hän sulkeutui kirjoittamaan kappaleita tulevalle levylle. Työskentelymetodi on ennenkin kantanut hedelmää, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus.

– Hauskaa sinänsä, etten yhtään ajatellut tekeväni Mokomalle biisejä. En yleensäkään niin tee, mutta tällä kertaa vielä vähemmän jos mahdollista. Tein vain biisejä ja esitin ne ensin ainoastaan Tuomolle (Saikkonen, Mokoman toinen kitaristi) ja niin moneen kuin hän tarttuu ja haluaa lähteä esittelemään muille, niin niistä lähdetään kehittelemään. Toistaiseksi ei ole hylännyt yhtäkään niistä, se on minusta aika hyvä. Kahdeksan biisiä tuli tehtyä ja Tuomo tykkäsi kaikista. Se on ensireaktio.

– Kuismalla on myös biisejä, omien sanojensa mukaan myös kahdeksan. Niiden joukossa on ainakin muutama tosi kova ralli, eli hyvässä vauhdissa ollaan. Ei ehkä ihan levyllisen verran kappaleita vielä ole mutta aika lähellä.

Levy valmistuu aikataulussa eli valmista on kun valmista on.

– Ensi viikolle ollaan varattu treenit ja ruvetaan katsomaan uusia biisejä. Lähin tavoite on siis ensi viikossa ja niiden treenien perusteella sovitaan seuraavat treenit. Jossain vaiheessa kun huomataan, että nyt biisit on siinä tilanteessa että voin ruveta sanoittamaan niin siitä se pikku hiljaa lähtee. Painetta ei oteta. Haluaisimme lähteä kesällä studioon, mutten tiedä onko se realistista. Toiveissa kuitenkin on.

– Emme ole miettineet tuottajaa, missä studiossa tai millä metodilla levy tehdään. Minä olen nyt säveltämisessä kiinni ja vasta kun biisit alkavat muotoutua Mokoman biiseiksi, niin sitten mietitään kuka olisi hyvä niitä luotsaamaan. Sen verran tiedetään, että analogistudioon ei lähdetä! Tällä hetkellä jos saisi päättää ja kesällä päästään nauhoittamaan, niin miljöö saisi olla sen mukainen. Ettei olisi mikään ankea kellaristudio jossakin, vaan esimerkiksi jokin Petrax-henkinen. Mutta jos nauhoitus menee kesästä syksyyn, niin sitten sillä ei ole niin väliä.

Muista Sakaran yhtyeistä Stam1na on juuri saanut pihalle uuden levyn eivätkä muutkaan yhtiön rosteriin kuuluvat orkesterit ole tyystin laakereillaan levänneet.

– Rytmihäiriö uhkaili haluavansa levyn pihalle syksyksi. Diablolla on jotain biisejä, muttei ymmärtääkseni levytysmäärällistä. FM2000 on myös biisejä kirjoittamassa, mutta heidän kanssaan ei olla vielä keskusteltu jatkosta eikä myöskään (Jarkko) Martikaisen. Hyvinkin avoimena on siis suunnitelmat sillä puolella. Mutta Stam1nan Nocebo oli niin iso julkaisu, että se olisikin vienyt kaiken energian muilta, jopa Mokomalta. Tuomokin on vasta nyt pystynyt ajattelemaan Mokomaa, sen verran iso oli tuo Stam1nan julkaisu.

Sakara Records on menestynyt kaikilla mittapuilla haastavalla maaperällä, Suomen musiikkiteollisuudessa. Ensi vuonna levy-yhtiö täyttää kunnioitettavat kymmenen vuotta. Tiedossa on juhlallisuuksia.

– Kyllä me mietimme, että jotenkin ensi vuonna pitää juhlistaa. Ei varmaan Sakara Touria tehdä, mutta joku hauska juttu olisi kiva. Tuomon kanssa sitä on vähän ideoitu, muttei olla päästy vielä puusta pidemmälle.

Annala kirjoittaa lopuksi vielä muutamat nimmarit faneilleen ja poseeraa yhteiskuvissa ennen hyttiin katoamista, sunnuntaiseen keikkaan valmistautuen. Keikasta lisää Radio Rock-risteilyraportissa.

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Varjopuoli
KOTIPAIKKA


JÄSENET


DISKOGRAFIA
© Imperiumi MMVII. Teksti: Vesa Siltanen   Kuvat: Vesa Siltanen, Indeksikuva: Joonas Brandt
http://www.mokoma.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 5106 Palaa »