Tiluland

Vuoden alussa kansaa hämmennettiin Axes Of The Universella, levyllisellä hyperenergistä instrumentaalista neoklassista heviä, jonka julkaisi projekti nimeltä Tiluland. Yhtä lailla hämmentävä kuin ärsyttävä “yhtyeen” nimi tarrasi nopeasti taitoheavyn ystävien huulille. Imperiumi kiinnostui, miksi loppuunkalutussa genressä harvinaislaatuisen korkeatasoisia kappaleita julkaistaan omakustannelevyllä, rumpukoneäänityksinä ja ilman vokalistia. Paljastui, että Tiluland on paitsi miehistönä vähemmän kuin yhtye, käsitteenä enemmän kuin vain yhtye. Projektin nopeanakkinen henkinen isä Arwe Ruotsala sai luvan selittää, mikä ja milloin "Tiluland" alun perin oikein oli.

– Tiluland oli tiluttamiselle omistettu nettiportaali, joka toimi aktiivisimmin vuosina 2001-2004. Kaikki lähti jostain hullusta ideasta, kun kaverini J.-P. Alasen (vaikuttanut mm. Altariassa ja Celestyssä) kanssa ääniteltiin jotain sunnuntaisutaisuja kahden kitaran ja sekvensseritaustojen voimin. Päätettiin sitten heittää biisit nettiin, keksittiin nimi Tiluland ja mainostettiin bändien vieraskirjoissa. Sivu sai hillittömästi huomiota, kun siinä oli sopivasti hullua meininkiä, hilpeitä biisejä ja vastaavanlaista sivua ei tainnut vielä olla (tai en muista, koska lähinnä ehkä vastaava Born to Shred tuli). Oltiin tosi nuoria ja tilutettiin niin nopeasti kuin osattiin - ja vähän vielä taitojenkin yli, ja vaikka se melkoista sahaamista olikin, biisit saivat huomiota. Vieraskirja oli todella aktiivinen ja jengi halusi jatkuvasti uutta ja uutta biisiä. Tehtiin niitä tietty ilmaiseksi. Joistain kirjoitettiin tabulatuuritkin ylös ja niin poispäin. Hauskimpia muistoja niiltä ajoilta on on kappale “Joulutilu (Tilupukki matkaan jo käy).”

Tiluland on olemassa edelleen, mutta eri muodossa.

– Tiluland on nykyisellään hieman vakavahenkisempi, mutta sama nahkahousut jalkaan -meininki täytyy säilyttää! Musiikki on ehdottomasti vakavammin otettavaa, vaikka tiluttaminen on edelleen se juttu. Yhteisö on kasvanut myös ulkomaille ja Axes Of The Universe -levy on saanut paljon hehkutusta. Niinpä nykyinen Tiluland on rakennettu vahvemmin juuri levyn ympärille, mutta kunhan kiireiltä ehdin, täytyy päivitellä sivuillekin taas jotain. Viimeksi TILU t-paidat tulivat juuri kauppaamme! Lyön vetoa, että niitä näkee festareilla!

Axes Of The Universe on Arwen ja hänen veljensä Gimin tribuutti Tiluland-yhteisölle.

– Levy on eräänlainen tribuutti Tilulandille, mutta siitä muodostui hieman isompi kokonaisuus verrattuna vanhaan meininkiin. Levyllä on pari vanhaa melodiaa ja riffiä vanhoilta Tiluland-ajoilta, mutta suurimmaksi osaksi Axes on tuoretta kamaa. Vanhat fanit ovat löytäneet yhteisön ja ottaneet uuden Tilulandin ilolla vastaan.

Axes Of The Universella Arwen tilutaistelutoverina syntikkaa kilkuttaa kitarasankarin velipoika Gimi.

– Gimi oli mukana jo vanhoissa Tiluland-ralleissa. Suunnittelin tämän levyn niin, että siinä täytyy olla kitara ja syna pääosassa. Gimi oli tietty varma valinta synistiksi; miehellä kun on vikkelät nakit ja sen lisäksi hyvä melodiantaju. Hänen klassinen koulutuksensa ja täysin eri vaikutteet kuin itselläni ovat osoittautuneet suureksi projektille plussaksi: välillä sieltä tulee todella yllättäviä juttuja. Tiluland on siis Axes of the Universen myötä paitsi kitaristien myös synistien hiekkalaatikko.

Tilulandin vieraskirjassa Arwe vastailee kommentoijille lähes autismia muistuttavalla tilu-kielellä, joka koostuu nähdäkseni lähinnä interjektioista kuten “sweep”, “tukutukutuku” ja “tilulilu”. Projektin nimi on mikä on, mutta Axes Of The Universen musiikki on kappaleorientoitunutta musiikkia eikä intervalliharjoituksia ja instrumenttimasturbaatiota. Arwe, paljonko itse tilulla on lopulta merkitystä ja kuinka biisisi syntyvät?

– Sävellän ideoiden pohjalta. Välillä jokin riffi tai melodia soi päässä ja sitten mennään. Siinä täytyy päästä koneen äärelle ja nauhoittaa koko juttu, josta se lähtee kasvamaan. Siinä saattaa mennä sitten koko päiväkin yhtä riffiä vääntäessä. Tämä levy syntyi pitkällä aikavälillä, kun ei ollut kiirettä. Se on ollut aina mun tyylini kirjoittaa musiikkia. Jos jäin pitkäksi aikaa jumiin johonkin juttuun, kysyin Gimiä äänittämään siihen jotain ja sieltä tuli välillä tosi hyviä juttuja. Tiluland-konsepti antaa vapaat kädet vääntää niin hullua kamaa kuin vaan ikinä syntyy, eikä turhaan progeiluun ole tarvetta. Biisien lisäksi levyllä on käytetty aikaa myös sooloihin. Kun ajatellaan, että pitää äänittää 30 minuuttia pelkkää kitara- ja synasooloa, niin kyllä siinä helposti alkaa syntymään sellaistakin schaissea, ettei mitään rajaa. Hyvät biisit tarvii hyvät soolot!

Hyväsoundinen omakustannelevy syntyi huokealla budjetilla. Arwe kertoo projektiin käytetystä tekniikasta detaljeja, jotka saattavat kiinnostaa muitakin kotiäänittäjiä:

– Levy on työstetty Cubase 5:lla. Isossa roolissa oli myös EWQL:n Composers Pack, valtava orkesteri- ja efektisamplekirjasto, joka kirpeästä hinnastaan huolimatta tuli hankittua. Sieltä saatiin taitava orkesteri! Joitain orkesterisoittimia tuplailtiin oikeillakin soittimilla. Laitteisto, jolla levy tehtiin, oli minimaalinen, koska ns. “studiopäiviä” oli vähän ja budjettimme lähenteli nollaa. Lead-kitarasoundi on tehty mikittäen VHT Pittbull ja sekoittaen siihen mallintavaa soundia. Synaleadi on sekoitus kahta synaa á la Gimi - soittopeli on Rolandin masterkebabbi. Projekti osoitti ainakin itselleni, että ei tarvitse olla miljoonan studiota, tärkeintä on terveet korvat ja kuuntelu.

Näin joskus levybisneksessä olleen mielestä tämäntasoisten biisien makuuhuoneversioina levyttäminen ja jakeluun pistäminen on sulaa hulluutta, sillä jos projektiin olisi lisätty edes joten kuten järkevä bändin nimi, lahjakas vokalisti ja aidot rummut, niin ainakin Japanin levydiiliin olisi hyvinkin realistiset mahdollisuudet. Ei sitten varmaan käynyt Arwella ja Gimillä edes mielessä?

– En ajatellut tätä kaupallisessa mielessä. Tärkeintä oli tehdä musaa Tiluland-nimellä ja vanhalla meiningillä. Bändi vaatii kuitenkin niin paljon enemmän aikaa ja resursseja, että ainakin levyn toteutus oli kätevintä näin. Parasta on, kun saa rauhassa tehdä projektia niin kuin haluaa ja viedä sitä siihen suuntaan kuin haluaa ilman suurempaa säätämistä. Tällainen bändi vaatisi suhteellisen näppärät soittajat, hyvän treenipaikan, taustanauhoja orkesterin ja muun hutun käyttämiseksi livevetojen yhteydessä sekä järkyttävästi duunia. Levytyssopimuksen hakeminen kävi mielessä, mutta päätettiin julkaista levy itse, kun harvoja yhtiöitä instrumentaalilevyt kiinnostaa. Laulajan ottamisesta puhuttiin, mutta halusin tehdä välttämättä Axes Of The Universesta kunnon tilulevyn!

– Ei sillä, kyllä nuo biisit livenäkin taittuisi. Eniten työtä vaatisi treenata bändin kanssa toimivaksi, kun biiseissä on niin järkyttävästi kamaa ja tempoa. Slovariosastoahan Tilulandilla ei varsinaisesti ole eikä tule. Nopein biisi on muistaakseni tempoon 196.

Axes Of The Universelle Ruotsalan veljekset ovat saaneet vieraileviksi tähdikseen melko tunnettuja instrumenttiensa taitajia. Vähemmän tunnettuja heistä lienee yhdessä Arwen kanssa Cole-yhtyeessäkin musisoinut Esa Fors ja HB:ssa aikaisemmin soittanut Janne Karhunen. Ne tunnetummat ovatkin sitten melkoisiä äijiä: Arctic Twilightin Theodore Ziras, Symfonian Mikko Härkin ja Stratovariuksen Matias Kupiainen.

– En tuntenut noista ukoista etukäteen kuin Jannen ja Esan, mutta nytpä tunnen nuo muutkin! Otin muistaakseni sähköpostitse yhteyttä, kerroin koko jutun ja pistin biisisamplen mukaan. Biisit iskivät ilmeisen lujaa, koska äijät lähtivät soittoremmiin. Uskomattoman hienoa, että kaikki saatiin mukaan. Loistavia soittajia ja hyviä tyyppejä.

Halpislevy meni ulos kotikutoisena, eikä ole myynytkään liikaa, mutta Arwe tuntee palautteen olleen palkitsevaa.

– Arvioiden lisäksi parasta palautetta ovat yksittäiset viestit. Joku sanoi tästä levystä, että "it's a soundtrack of orgasm!" On toki niitäkin, jotka ottavat Tilulandin liian vakavasti. On hieman huvittavaa, miten joku ei ymmärrä tätä "pilkettä silmäkulmassa". Jotkut kaipaavat laulajaa, mutta sehän nyt on selvä. Mielestäni Axes Of The Universea ei pitäisi verrata levyihin, joissa on laulu, koska tämähän painii instrulevyjen sarjassa. Levyä on mennyt mm. Jenkkeihin, Italiaan, Espanjaan, Saksaan, Hollantiin, Japaniin ja Pohjoismaihin, mutta niin kuin aikaisemmin sanoin, myynti on todella pientä. Onneksi kuitenkin Tilun ilosanoma leviää! Sweep!

FACTS FILE
UUSIN JULKAISU HAASTATELTAESSA

Axes Of The Universe
KOTIPAIKKA
Internet

JÄSENET
Arwe - kitara
Gimi - koskettimet


DISKOGRAFIA
Axes Of The Universe 2011
© Imperiumi MMVII. Teksti: Mape Ollila   Kuvat: Tiluland
http://www.tiluland.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 5663 Palaa »