OctaThorn
For Those Dead
CD
4

OctaThorn saattaa olla täysin tuore ja tuntematon nimi kuulijalle asuinpaikkaan katsomatta. Uraa on yhtyeelle kertynyt kuitenkin jo vuodesta 1992 lähtien. Nimen tuntemattomuus ei tosin niinkään johdu aikaansaamattomuudesta, vaan siitä faktasta, että alku-uransa bändi toimi Ignis Fatuus -nimellä. Vuosi 2017 onkin tälle oululaisporukalle uuden luvun aloittamista.

For Those Dead on siis OctaThornin ensimmäinen julkaisu ja sellaisena varsin mielenkiintoinen. Omakustanteinen levy kaihtaa laatikoitumista hanakasti, vaikka lopulta teoksen saakin sulottua progressiivisen metallin äärimmäiseen reunaan. Äärimmäisyys ei johdu tosin niinkään soitannollisesta jippoilusta tai kulmikkaasta lähestymistavasta, vaan levyn örinälaulupitoista annista. Tällä saralla levy onkin sukua kokeilevan death metalin suuntaan.

Pohjimmiltaan For Those Dead on kuitenkin tyylipuhdasta progemetallia. Kitarat hakevat grooven ilmavuutta alleen, mutta samalla teknisesti ja kokeellisesti riffjä ja liidejä tapaillen. Rummuista ja bassosta löytyy hauskaa luovaa rytmittelyä, ja yksityiskohdat tuovat levyyn miellyttävän soittopornofiiliksen. Mikä tärkeintä, teknisyys ei käy soiton ja sävellysten edelle.  Viime kädessä itse biisit ovat toimivia ja kuuntelultaan palkitsevia. Tekninen kokeilevuus onkin enemmän OctaThornin, kavereiden kesken kasiokaan, mauste kuin mitään muuta.

Vaikka levyn biisit eivät ole mestaruusluokassa, kokonaisuus on vahva. Näin vähemmän progehtavaa matskua kuuntelevallekin levy antaa verrattain paljon, eikä aiheuta tympääntymistä. Soundit ovat kohdallaan ja sekä puhtaita että örinälauluja tarjoava tasapainottelu toimii hyvin. For Those Dead on kiinnostava omakustanne, josta lähinnä uupuu loppusilaus ja kenties kaupallinen(!) viimeistely. Muutoin meno on varsin kypsää ja kuuntelua kosiskelevaa.

12.09.2017, Serpent
https://www.facebook.com/OctaThorn/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 577
Palaa »