Nistikko
Väsy
CD-R

Jyväskyläläinen Nistikko on laatinut poikkeuksellisen itseanalyyttisen saatekirjeen, jossa perustellaan miksi yhtye kutsuu itseään krautcrustiksi tai miksi edellisjulkaisuun nähden on kulunut aikaa jo viitisen vuotta. Jottei tämä jäisi vain salatiedoksi toimittajille, valaistakoon asia tässäkin. Yhtyeen kehitys on ottanut luonnollisen kehityskaaren ja pelkästään levyä itseään on työstetty puolisentoista vuotta. Samalla genreaitoja on kaadettu huoella ja krautcrust tarkoittaakin bändin kielellä symbioosia muun muassa hardcoresta, crustista, sludgesta ja monista muista aineksista.

Kun koko paketti on vielä tehty diy-mentaliteetillä ja paiskattu tämä kokonaisuus arvostelijan ruodittavaksi cdr-muodossa, on väärin harmitella, ettei levy ole tullut kunnon kansilla ja nykynormien mukaisessa cd-formaatissa.

Käytännössä Väsyn tarjoama krautcrust tuo mieleen grindinsukuisen paahdon, jossa etenkin crust-pitoisuus on vahvasti esillä. Mutta deathmetalmaisuuden sijasta sävyt on haettu enemmänkin black metalin puolelta. Levy pörisee, rutisee ja paukkuu lo-fi-soundein. Mitään muuta kai tällaiselle kombolle ei voisi edes kuvitella.

Väsy on eittämättä omintakeinen ja epätavallinen yhdistelmä, jossa raja-aitoja on kaadettu kovalla kädellä, mutta samalla kovin tyylitietoisesti. Välillä mennään lujaa ja läpi vaikka harmaan kiven, kun taas toisaalla humistellaan pahaentisesti, jopa doomahtaen, kuin kuoloa odotellen.

Sanomattakin selvää, ettei tällainen yhdistelmä ole helppo pala nieltäväksi, tai edes purtavaksi. Sulattelua tämä vaatii enkä ole aivan varma, että useamman kerran jälkeenäkän täysin ymmärrän mistä levyllä on oikeastaan kyse. Nistikon musiikki kuulostaa siltä, että yhtye olisi livekunnossa tsekattava, sillä levy jättää vielä lopulta hieman etäisen tunteen. Näin ääripäästä toiseen - siis nimellisesti grindistä droneiluun - kulkeminen ei ole ongelmatonta ainakaan kuulijalle. Jos monimuotoisuus on enemmän hyve kuin haittaa, kannattaa Nistikon epätavanomainen lähestyminen laittaa korvan taakse.

31.07.2017, Serpent
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 707
Palaa »