Fred, Joni
Across the Void
CD
4-

Reilun vuosikymmenen aikana tasaisen leppeää tahtia demoja julkaissut soolartisti Joni Fred on päättänyt venyttää uusimman Across the Void -EP:nsä peräti kahdeksan biisin mittaiseksi. Vauhdikkaan kitaravetoisen ja rokkaavan melodisen metallin ja intrumentaalirockin ristisiitosta kuuntelee mielellään noinkin monta kappaletta putkeen, ja kokonaisuutena levytystä voi pitää sangen onnistuneena. Pieniä progressiivisia sävyjä ja neljännesvuosisadan takaisen Joe Satrianin kaltaisen menevän kitaroinnin sävyjä sisältävä EP on mukavaa taustamusiikkia, ja teknisesti mies hallitsee niin kitaransa kuin biisinkirjoituksenkin.

Levykäisen äänimaisema on melko onnistunut. Toontrack-ohjelmalla toteutetut rummut ovat tämän tapaiseen musiikkiin hyvinkin riittävät, ja tuotanto on balanssissa. Kaikki kielisoittimet Fred on soittanut itse, joten kaipa jonkinlaisesta makuuhuonemetallista voisi puhua; se ei kuitenkaan olisi reilua levyn laadukkuuden huomioiden. Jonkinlaista lisämassaa voisi vielä toivoa, koska biisien komppikitarapuoli on useinkin toimivaa, ja metallisemmalla tavalla raskaampi soundi palvelisi biisejä vielä paremmin. Varsinaista valitettavaa ei kuitenkaan ole.

Instrumentaalisen soolomusiikin ongelmana on usein se, että erityisesti kitaristit juuttuvat liiaksi samoihin, omalla mukavuusalueella oleviin kuvioihinsa. Siihen ansaan Fred ei lankea, ja vaikka aivan Satrianin Flying in a Blue Dreamin, tuon kitarajumaluusvemputuksen holotyyppimonoliitin, monipuolisuuteen ei aivan ylletäkään, on biiseissä vaihtelua ja draivia. Fred on varmasti alallaan Suomen parhaita kotikitaristeja, eikä Across the Void kyllästytä ainakaan välittömästi. 

Across the Void on hyvä levy, josta paremmaksi pistäminen varmaankin vaatisi yhteistyötä jonkun toisen muusikon kanssa; usein hyvienkin soittajien ja biisinkirjoittajien työtä jalostaa vielä pidemmälle ideoiden synteesi toisen taiteellisen mielen kanssa. Tällaisenaankin EP on yhden miehen instrumentaalibändien tuotannon parhaimmistoa maassamme. Kannattaa kokeilla vaikkapa ajomatkalla jonnekin, tai vain taustamusiikkina työnteolle. 

13.06.2017, Napero
Muita demoja Lisää »
Out Of The Silence  |  The Reaper's Dreams  |  Access All Areas  |  
http://www.jonifred.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 911
Palaa »