Droth
Alien Eyes
MCD
4

Droth on suomalainen kolmimiehinen netissä toimiva yhteistyöprojekti, joka ilmoittaa esikuvikseen muiden muassa Dream Theaterin ja Malpracticen. Jos Alien Eyes -EP:n perusteella pitäisi lähteä vertailukohtaa hakemaan, ei kumpikaan edellä mainituista välttämättä ensimmäiseksi mieleen tulisi, joskin Malpractice taitaa tyylillisesti olla lähempänä Drothia kuin New Yorkin progemetallijätit.

Kolmibiisinen EP on yllättävänkin toimivaa progehtavaa metallia. Ihan kaikkein vänkyräisimmästä progetuksesta ei ole kyse, eikä EP:n jälkimakua häiritse mikään muistuma ylilyövästä instrumentaalivemputuksestakaan. Kyse on enemmäkin sujuvasta, hyvinkin suomalaisen makuisesta progemetallista, ja siksipä Malpractice peittoaakin vertailukohtana tuon toisen mainitun orkesterin. Biisien monimutkaisuus onnistuu palvelemaan biisejä itseään, eikä se ole itsetarkoitus vaan työkalu. 

Nettikollaboraatiot ovat vaikea taiteenlaji. Samassa treenikämpässä istumisen puute estää luonnostaan varsin tehokkaasti livekeikkojen soittamisen, mutta myös biisien kirjoittaminen ja nauhoittaminen taitaa usein olla hankalampaa kuin fyysisesti samassa paikassa yhteistyötä tekevien muusikoiden tapauksessa. Drothin levykäisellä moinen pikkuasia ei juurikaan kuulu, vaan yhtyeen soundi on mukavan raskas ja musiikki toimivaa ja virtaavaa. Yhtye itse tunnustaa, että toimintamalli vie aikaa, mutta kyllähän hyvää kannattaa työstää pitkäänkin. Alien Eyes on nimittäin lajissaan varsin onnistunut levytys.

EP:n ainoa vika on tuotannollinen, eikä sekään ole erityisen raskauttava rikos. Biisit on onnistuttu vääntämään kosketinpitoisen progemetallin mittapuulla mukavan raskaiksi, mutta samalla niihin on hiipinyt pieni äänellisen ähkyn tuntu. Maukkaan raskauden kääntöpuolena biisit tuntuvat nimittäin olevan niin täynnä tavaraa, että ne voisivat suurempina annoksina olla hengästyttäviä ja hiukan puuduttaviakin kokemuksia. Siksipä kolmen biisin mitta onkin juuri sopiva Alien Eyesin pituudeksi, eikä mieli ehdi turtua. Mahdollisen tulevan pitkäsoiton tuotannossa soundillisen portinvartijan lienee kuitenkin syytä pitää tiukkaa kontrollia mukaanpääsylle, jottei pidemmästä kokonaisuudesta tulee kuulijalle liian maratoonimaista kestävyyskoetta.

Varsin hyvä EP Alien Eyes ilman muuta on. Suositellaan varauksetta kaikille suomalaisen progemetallin diggareille. Pitäkää bändin tulevia edesottamuksia silmällä.

25.09.2016, Napero
https://www.facebook.com/drothband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1100
Palaa »