Tetragon
Chapter One
EP
4

Netissä tarjolla olevan tiedon valossa vaikuttaa siltä, että parkanolainen Tetragon oli aikanaan ahkerasti demoja tehtaillut yhtye, joka myöhästyi pahimmoilleen vuoden tai pari thrashin kultakauden allonharjalta, ja jäi vaille suurempaa kuuluisuutta. Tämän vuosikymmenen alussa uudelleen aktivoituneen äijälauman uusi EP, Chapter One, vietti kumman pitkän aikaa matkalla Imperiumin soittimeen, mutta esittelee korvaukseksi aika mielenkiintoisen bändin.

Metal Archives tietää kertoa, että ennen 1996 tapahtunutta hajoamistaan yhtye soitti thrashia. Koska ainakaan tietokoneluolamiehen tekemällä haulla näytteitä vanhemmasta tuotannosta ei tunnu löytyvän, on siihen varmaan luottaminen musiikillisena analyysinä. One Chapter esittelee kuitenkin vanhan koulukunnan thrashia monimutkaisempaa ja kunnianhimoisempaa musiikkia soittavan yhtyeen. Puhtaan rässäyksen sijaan bändi on soittanut nauhalle kolme pitkää ja haastavaa biisiä thrashin ja progemetallin ristisiitosta. Kun kolmella kappaleella saadaan katettua yli 23 minuuttia soivaa kestoa ilman että kuulija alkaa haukotella, on kyseessä melko suurella varmuudella hyvä levy. Ja sitä Chapter One onkin.

Tetragonin soitossa kuuluuvat yhtyeen juuret, ja monet riffit ovat kuin tarkkaan suitsittuja thrash-riffejä, jotka on istutettu askeleen verran vaikeampaan musiikkiin. Ruoskaa ne eivät enää kuulijalle tarjoa, mutta varmistavat että meno pysyy riittävän raskaana. Progesta on lainailtu lead-kitaran soittamia kuvioita, osa laulutyylistä, ja aivan erityisesti kappalerakenteita ja sävellystapaa. Seos on mielenkiintoinen, ja kun thrashin riffit kohtaavat progelle tyypillisen tiukan kontrollin ja tyyliin kuuluvan ankaran kurin joka pakottaa ne palvelemaan biisejä, on tulos melkoisen muhkea ja kutkuttelevan kantikas. Parhaimmillaan yli yhdeksään minuuttiin venyvät biisit eivät ehdi kyllästyttämään, ja niissä on käytetty sävellystyön materiaalia lähes tuhlaillen. Samalla ne kuitenkin poikkeavat esimerkiksi Stonen loppuaikojen progevivahteista, ja haastavat enemmänkin Suomen tämänhetkisen progemetalliskenen tunnetummat nimet soittamalla samankaltaista musiikkia raskaammalla kädellä. 

Tuotanto on onnistuttu pitämään elävän rouheana, eikä sitä ole tasoiteltu liikaa. Se lisää mielenkiintoa kuunteluun, tällainen raskaampi ja iskevämpi tyyli ei toimisi enemmän powermetallimaisesti progettavien yhtyeiden tyylisellä ylilakatulla ja viimeisen päälle elottomaksi kiillotellulla soundilla. Kaikki levylle soitettu on kuitenkin kuultavissa, eikä soitto puuroudu tai hajoa missään kohdassa. Hatunnosto studion väelle, siis. 

Ihan täysosumaksi Chapter Onea ei voi vielä julistaa, mutta sen verran taitavasti ja oman visionsa mukaan tehdystä leyvystä on kyse, että bändin kotisivuilla lupailemaa Chapter Two -jatko-osaa odottaa mielenkiinnolla. Tetragon on oikealla tavalla uudelleen aktivoitu bändi, ei ole jääty paikalleen soittamaan retronkatkuista rässiä, vaan on menty eteenpäin. Hyvä jätkät!

21.08.2016, Napero
Muita demoja Lisää »
Chapter II   |  
https://www.facebook.com/Tetragonband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 642
Palaa »