Nightmare Enemy
Four Years of Silence
CD
4

Turkulainen Nightmare Enemy on ilmeisesti aikaisemminkin julkaissut äänitteitään, mutta yhtye on tainnut jäädä suurelta osin vaille huomiota. Jos tuoreehko omakustanne-EP Four Years of Silence, tuttavallisemmin 4YoS, on minkäänlainen mittapuu, olisi bändi kenties ansainnut huomiota jo aikaisemmin, ainakin piiritasolla. Kyse on varsin hyvin tehdystä perinteisestä powerisekoitteisesta heavymetallista, ja jos EP:llä ei keksitä pyörää uudelleen, niin ainakin se on osattu sorvata pirun hyvin pyöriväksi.

Viisibiisinen omakustanne on perushevin traditioita kunnioittava, erittäin hyvin soiva, ja vieläpä mukavan näköinenkin pakkaus. Vertailukohtia on turha lähteä hakemaan muuten, mutta viitosbiisin alussa soiva akustinen kitara tuo niin elävästi mieleen King Diamondin tarunhohtoisen Abigail-levyn "Black Horsemen" -päätösbiisin samankaltaisen avauksen, että kyse lienee tarkoituksella soppaan heitetystä viitteestä. Sen verran vakuuttavaa yhtyeen työskentely koko levyn keston läpi on, että olisi hämmästyttävää jos jäsenten levyhyllystä ei Tanskan lahjaa maailmalle löytyisi. 

Powermetallisempi osa musiikista ei ole mitään yletöntä tyhjäkäyntistä basarimopoilua, kastraattifalsetteja tai cembalosoundeja, vaan toimivaan perusheviin sekoitettua liitelevämpää ja laukkaavampaa tunnelmaa. Leadkitaroiden laulu yltyy joissain kohdissa melkoisiin melodisiin sfääreihin, ja koskettimet on ymmärretty pitää sopivassa roolissa eivätkä ne kaappaa kokonaisuutta vaan tukevat sitä. Perustus on valettu tiukasti traditioihin, ja 4YoS:n soundi on taitaen saatu rakennettua sen mukaiseksi: lihaisaa, paksua, ja kuitenkin mukavan rullaavaa, sopivasti mutta ei liikaa nykyaikaistettuna. Korville ystävällistä ja palkitsevaa äänimattoa on mukava kuunnella. EP:n pituus on kenties kuitenkin Nightmare Enemylle sopivampi kuin varsinaisen pitkäsoiton tuplamittainen kesto. Reippaasti isompana annoksena 4YoS saattaisi puuduttaa. Uudempi perinnehevi toimii usein pieninä annoksina paremmin kuin liian isoina kokonaisuuksina. 

Perinnettä, teknistä kyvykkyyttä, biisinkirjoitustaitoa, ja vieläpä loistavaa soundia juuri sopivan mittaisena pakkauksena; valittamista ei ole, 4YoS on erinomainen omakustanne. Sen perusteella Nightmare Enemy olisi varmasti mukava nähdä livenäkin.

31.01.2016, Napero
https://www.facebook.com/nightmareenemy Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 763
Palaa »