Sense of Fall
Unchain
CD
3+

Sense of Fall on hämeenlinnalainen metallibändi, jolla on melko omanlaatuinen lähestymiskulma modernin makuiseen melodiseen metalliinsa. Mistään metalcore-hömpästä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan kolmebiisinen Unchain-demo-EP pitäytyy koko rokkaavan kestonsa ajan mukavasti aidon metallin alueella.

Muista saman kastin melometallibändeistä Sense of Fall eroaa edukseen laulajansa Annin voimakkaan ja tumman puhtaan alttoäänen avulla. Vakuuttavan jykevä ja ehkäpä rauhallinenkin hardrockiin luodun oloinen ääni tuntuu aluksi oudolta melodiankantajalta melko nopeatempoisen heavyn taustoittamana, mutta siihen tottuu hyvin nopeasti. Vuorottelu kevyehkön kurkkuörinän kanssa toimii paremmin kuin vastaava standardipallottelu raskaan örinän ja mököttäviä tunteita tulkitsevan nuoren miesäänen kitinän kanssa; jälkimmäistä on varmasti jo kuultu riittävästi. Sense of Fallin tapauksessa suhde on kääntynyt päälaelleen, ja puhtaat vokaaliosuudet itse asiassa pyyhkivät lattiaa örinöillä, sen verran massaa Annin äänessä on.

Modernin metallin osuus Sense of Fallin tarjonnasta on lähinnä soundin terävyydessä ja joissain riffeissä tuntuvassa eteerisen digitaalisessa konemaisuudessa, joka saattaa jopa kuulijan mielessä muuttua pieneksi häivähdykseksi industriaalia jossain kokonaisuuden pohjalla. Perusta on joka tapauksessa vahvasti melodisen heavymetallin varassa, vaikka yhtye ei rokkaavuudessaan genrensä kanonisoituja pelisääntöjä juuri kunnioitakaan. Sekaan on myös heitelty runsaita kourallisia vaikutteita melodeathista, eikä biisinkirjoituksessakaan ole menty siitä missä aita on matalin. Tuotannollisesti Unchain on kirkas, tarkka ja nykyaikaiseen tyyliin erittäin hiottu ja kiillotettu, ja se sopiikin musiikkiin erinomaisesti. Teknisenä suorituksena soitto toimii myös virheettömästi ja tarkasti.

Idea ja toteutus ovat siis hanskassa, entäpä lopputulos?

No, Sense of Fall on onnistunut vääntämään varsin vakuuttavan ensimmäisen julkaisun, joka esittelee osaavan ja itseltään kuulostavan yhtyeen. Kolme biisiä on kuitenkin kovin vähän, eikä bändi juurikaan heittele kekseliäämpiä tai haastavampia kierrepalloja kuulijan suuntaan, vaikka sävellystyö onkin monipuolista moniosaisine biiseineen. Huolimatta erittäin sujuvasta soitosta ja virtaavasta musiikista Unchain tulee kuunneltua puhki liian nopeasti, ja se ei ponnista ihan niin pitkälle kuin mihin sen eväät tuntuisivat riittävän. Musiikki kaipaisi jonkinlaista lisäkoukkua ja yllättävyyttä, ja yhtyeen taitotaso riittäisi varmasti enempäänkin.

EP:n taiteellinen näkemys on pinnaltaan omaleimainen, ja Sense of Fallin melodisella ja rokkaavalla metallilla on varmasti annettavaa tulevilla kiekoilla. Unchain on monessa mielessä vakuuttavaa työtä, mutta ruotsalaisvalmisteisen muovikahvaisen rakennuspuukon tapaan sen terä tylsyy toistuvassa kuuntelussa hiukan turhan nopeasti. Siihen vaivaan saattaisivat auttaa yksinkertaisesti lisäbiisit ja pidempi kesto, mutta myös vaihtelevampi biisimateriaali olisi tervetullutta; tällaisena Sense of Fall on kuin ajomatka Helsingistä Hämeenlinnaan kaverin Audin etupenkillä: ajovauhti moottoritiellä on melkoista haipakkaa ja kyyti mukavaa, mutta maisemat eivät juuri tunnu vaihtuvan ja jälkikäteen mitään erityisen muistettavaa ei mieleen ole jäänyt. Variointi sävellystyössä on ehdottoman välttämätöntä, ja kun melodioita kantaa noinkin toimivalla tavalla erilainen lauluääni, pystyy yhtye varmasti ihan mihin tahansa.

Unchain on kohtuullisen vahva pelinavaus osaavalta ja potentiaaliselta yhtyeeltä, ja antaa oikeuden odottaa jatkossa jotain suurempaakin Hämeenlinnasta.

19.04.2015, Napero
Muita demoja Lisää »
Fallen Statues  |  
http://www.senseoffall.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1101
Palaa »