Komedia Vulgaria
Autuuden Alttari
CDS
4
Komedia Vulgaria, jonka musiikkia saatteessa kuvataan osuvasti teatraaliseksi ja progeilevaksi rockiksi, on verrattain tuore tapaus Nurmosta. Bändin linjaus on miellyttävän omaperäinen, sillä kotimaisittain sitä voisi verrata lähinnä Kuolleiden Intiaanien ja Kuusumun Profeetan kaltaisiin omapäisiin ryhmiin. Ulkomaisia vaikutteita voisi puolestaan löytää aina Mike Pattonista, The Mars Voltasta ja Pink Floydista lähtien. Näistä aineksista kasataankin alkuvuoden pirtein ja monisyisin omakustanteinen lyhytsoitto.

Siinä missä moni musiikillisesti yhtä laaja-alainen yhtye kuulostaa helposti tekotaiteelliselta askartelulta, Komedia Vulgaria onnistuu neulomaan kokonaisuudesta toimivan tilkkutäkin. Kenties olennaisin tekijä tässä onnistumisessa on äärimmäisen dynaaminen tuotanto ja harkitut sovitukset. Parhaimmillaan hienot piano-osuudet purskahtavat pehmeästi punkahtaviin riffeihin, joiden päälle heitetään vielä tavallista monipuolisempaa laulusuoritusta. Itse asiassa Autuuden Alttari on niin luonnollisen kuuloinen äänijatkumo, että edes paikoin arveluttavat sanoitukset eivät himmennä kokonaisuuden hohtoa silmissäni. Esimerkiksi levyn kahdesta raidasta ensimmäisen avaavat rivit "Taivaasi itkee ja oksentaa verta / Sun parhaille kengillesi" kuulostavat kenties teennäisen voimallisilta, mutta ainakin ne saavat kuuntelijan kiinnittämään huomionsa seuraavan kuuden minuutin aikana kuultavaan ääntelyyn. Sitä paitsi, vulgaariahan tämän pitikin olla.

Oikeastaan sinkulta ei löydy lyhyen keston lisäksi juurikaan valittamista. Mielelläni kuulisinkin yhtyettä pidemmällä julkaisulla jo lähiaikoina. Autuuden Alttari on äärimmäisen monipuolinen kokemus, mutta sen molemmat biisit noudattavat jossain määrin samanlaista polveilevaa kehityskaarta. Leikkisää väliosaa piisaa, sitten huudetaan täyteen ääneen, otetaan askel takapakkia rauhallisempaan ilmaisuun - ja tämän vuoristoradan ympäri pyöritään jokunen kerta molempien kappaleiden aikana. Kaikesta huolimatta, näin hyvin sävellettyä ja toteutettua kokeilevaa rockia ei Suomessa ole vähään aikaan tehty. Vielä kun homma tosiaan venyisi kieron temaattisen albumikokonaisuuden mittaan...
22.02.2006, Antti Korpinen
Muita demoja Lisää »
Amorin vapaapäivä  |  
http://www.komediavulgaria.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 3502
Palaa »