Kansitaide Heavy Metal: Louder Than Life
Carruthers, Dick
DVD

[ Future Film ]

( 7 )
Kieli: Englanti (stereo)
Ääni: Englanti (stereo)
Kuva: Widescreen 1.77:1 (anamorfinen)
Formaatti:DVD
Alue: 2
Kesto:196 min

Musiikkivideo-ohjaana aikaisemmin toiminut Dick Carruthers on kerännyt melkoisen katraan muusikoita, tuottajia ja journalisteja puimaan loputonta ilmiötä nimeltä heavy metal. Ja tietenkin mukana on haastateltavana myös pakollinen, ilmiötä syväluotaava psykologi. Samoja haastateltavia kuin samoilla lähteillä kalastavassa Metal: A Headbangers Journeyssa silti ei ole kuin kaksi, Dee Snider ja Ronnie James Dio, joilla on onneksi niin paljon asiaa, ettei päällekkäisyyksiä ole havaittavissa. Lisäksi on mukavaa, että esimerkiksi iänikuisen Lemmyn sijasta jututetaan Philthy Animal Tayloria ja Deep Purplen leiristä vähiten äänessä ollutta Ian Paicea. Muitakin harvinaisempia altavastaajia löytyy, kuten entiset Whitesnake-kitaristit Bernie Marsden, Micky Moody sekä John Sykes.

Matka aloitetaan kvasi-hevin juurilta Jimi Hendrixistä ja Grand Funk Railroadista jatkuen brittihevin konkareihin Purpleen, Sabbathiin ja Zeppeliniin, joiden aikalainen Uriah Heep tosin sivuutetaan jälleen kerran kylmästi. 70-luvun jälkeen dokumentin painopiste siirtyy Yhdysvaltoihin ja siellä se pysyykin eli 80-luku kuitataan nopeasti. Hevin menestysvuosikymmentä tärkeämmäksi ohjaajan silmissä näkyykin muodostuvan musiikkityylin rankentuminen Panteran tulon myötä, josta sitten päästään nu-metalliin sekä Korniin ja Slipknotiin.

Musta-, gootti-, kuolo-, voima, industrial- sekä sinfoninen metalli ovat ilmeisen eurooppalaisina ilmiöinä unohdettu tai jäävät hyvin pienelle huomiolle ja nu-metallin osa on taas lähes ylikorostettu. Toisaalta amerikkalainen melodinen hard rock ja aor on myös sivuutettu lähes tyystin. Merkittävistä bändeistä ovat unholaan jääneet ainakin Slayer, Accept ja Saxon ja vaikka jossain piireissä Suomi-heviä pidetään kovinkin tärkeänä maailmanlaajuisesti, saa dokumentissa maininnan vain Hanoi Rocks Vince Neilin kuolonkolarin yhteydessä sekä Nightwish yhtenä Download-festivaalin esiintyjänä.

Heavy Metal: Louder Than Life on puutteistaan huolimatta ihan kiinnostava, mutta liian televisiolle tehdyn oloinen näkemys aiheesta. Vuonna 2006 koostettuna se on myös jo vanhentunut. Käännöksen tasosta voi myös valittaa sekä myös suoranaisista kielivirheistä, kuten: Soumi ja new metal. Rokkikieli ei tosin oikein koskaan käänny suomeksi luontevasti. Kyllä tällä asiasta kiinnostunut ihan alkuun pääsee, etenkin kakkoslevyn aikajanan avulla, johon on listattu vuosilta 1969 – 2006 keskeiset bändit, henkilöt ja levytykset. Jo aikaisemmin mainitsemani Metal: A Headbangers Journey on tosin huomattavasti oivaltavampi ja parempi kokonaisuus tällä saralla.

Kakkoslevy sisältää myös Spinal Tap –henkisen hupailun Metal Skool –yhtyeestä (nyttemmin Steel Panther), joka lupaa tuoda metallin takaisin Sunset Stripille sekä toivon mukaan ironialla tehdyn haastattelun ”eka demo oli paras” – koulukunnan metallistilta. Parasta bonuslevyllä on Dee Sniderin puolituntinen haastattelu kokonaisuudessaan.12.11.2009, Mika Penttinen
http://clk.tradedoubler.com/click?p=345&a=519796&url=http://cdon.fi/elokuvat/heavy_metal%3a_louder_than_life_(2_disc)_(2006)-4174647 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 7713
Palaa »