Kansitaide Neumann – Dingo-kipparin lokikirja
Nazarenko, Salla & Nauska
KIRJA

[ Into Kustannus ]

( 4½ )
Julkaistu: 10/2017
Sivumäärä: 205
Sidosasu: Sidottu
ISBN: 9789522648068

Legendaarinen Dingo on täällä taas. Klassikkokokoonpanonsa kesän ja syksyn ajaksi hetkellisesti uudelleen koonnut yhtye nostatti reilu kolmekymmentä vuotta sitten ennennäkemätöntä teinihysteriaa, rikkoi kaikki siihenastiset levymyyntiennätykset ja levytti vain muutaman vuoden kestäneen aktiivikautensa aikana sellaisen läjän hittikelpoisia biisejä, että monet muut suomirockin suurnimet eivät ole pystyneet vastaavaan edes moninkertaisesti pidempään kestäneen uran aikana. Vaikka bändin biisintekijä ja keulakuva Neumann ei 1980-luvun jälkeen ole Dingon mainiota paluulevy Via Finlandiaa (1994) lukuun ottamatta kyennyt mainitsemisen arvoisia albumeita tai kappaleita säveltämään, on mies onnistunut silti tähän päivään asti ratsastamaan Dingon klassikkobiisien voimalla. Yhtyeen paluun myötä järjestöaktivisti ja journalisti Salla Nazarenko on koonnut Neumannista parisataasivuisen kirjan.

Neumann – Dingo-kipparin lokikirja on ajallisesti laaja antaen suuripiirteisen kuvan Neumannin elämästä lapsuudesta nykyhetkeen. Kyse ei kuitenkaan varsinaisesti ole elämäkerrasta, vaan se on enemmänkin muotokuvamainen katsaus henkilöstä nimeltä Pertti Neumann. Elämänvaiheiden kertaamisen sijaan teoksessa keskeisintä on Neumannin pohdiskelut muun muassa maineesta, isyydestä, alkoholista, naisista ja ikääntymisestä. Mielenkiintoisimpia ovat kuitenkin tarinat Dingon 1980-luvun puoliväliin sijoittuvista huippuvuosista, jolloin esimerkiksi faneja majoittui Neumannin asuinkerrostalon ullakolla ja keikkapaikoilla bändin jäseniä jouduttiin intohimoisten ihailijoiden takia kuljettamaan sisätiloihin soittokamojen roudaukseen tarkoitetuissa laatikoissa. Perheenjäsenetkään eivät välttyneet hysterian lieveilmiöiltä, sillä esimerkiksi Pertin sisko sai pahimpaan aikaan faneilta puheluita häiriöksi asti.

Neumannin lisäksi äänessä on muun muassa kiertuehenkilökuntaan kuuluvia hahmoja, Pertin sukulaisia, bänditovereita ja jopa faneja. Etenkin yhtyeen ihailijoiden kommenttien merkitys jää hieman auki, ja ne tuntuvat olevan mukana ainoastaan täytteenä jo muutenkin lyhyessä kirjassa. Teos vaikuttaa varsin hätäisesti tehdyltä, sillä oikein mihinkään osa-alueeseen ei paneuduta syvällisesti ja välillä jopa kokonaisia sanoja puuttui lauseista. Rockvalokuvaaja Jarmo Nauskan kuvat pääsevät suurikokoisessa kirjassa oikeuksiinsa ja niiden lisäksi tarjolla on runsaasti myös harvinaisempaa, muun muassa äiti Iina Niemisen arkistoista tongittua kuvamateriaalia.

Kovimmille Dingo-faneille tämä kirja ei tarjoa paljoakaan uutta. Kun otetaan huomioon kirjan pinnallisuus, huolimaton oikoluku ja lehtiartikkelimainen tyyli, en keksi tämän julkaisulle muuta perustetta kuin rahastuksen Dingon legendaarisimman kokoonpanon comebackin varjolla. Suomen neljänneksi myydyimmän albumin säveltänyt henkilö olisi jo vihdoin ansainnut yksityiskohtaisen ja huolella laaditun elämäkerran. Se jää kuitenkin edelleen odottamaan tekijäänsä, sillä parissa tunnissa luettavasta ja lähinnä vain ennestään tuttuja asioita kertaavasta teoksesta ei sen aukon täyttäjäksi ole. 05.01.2018, Taavi Lindfors
https://intokustannus.fi/kirja/neumann-dingo-kipparin-lokikirja/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1107
Palaa »