Kansitaide Endless Forms Most Beautiful – Guitar Tablature & Song Book
Nightwish
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8 )
Julkaistu: 11/2017
Sivumäärä: 160
ISBN: 978-952-01-1745-0
Sidosasu: Kierresidos

Lähes kolme vuotta on jo vierähtänyt Nightwishin kahdeksannen studioalbumi Endless Forms Most Beautifulin (2015) julkaisusta. Musiikkiharrastajilla on nyt mahdollisuus syventyä yksityiskohtaisemmin levyn maailmaan, sillä Beast in Blackin riveissä nykyään vaikuttava kitaristi Kasperi Heikkinen on nuotintanut ja tehnyt tabulatuurit kitaralle albumin jokaisesta kappaleesta.

Merkintätapa on kitarakirjoille tyypillinen, sillä mukana on tabulatuurien lisäksi nuotit ja sointumerkinnät. Koska kyseessä on kitaralle suunnattu teos, on luonnollisesti jokainen kitaristi Emppu Vuorisen plektranisku kirjattu ylös, mutta lisäksi mukana on myös Tuomas Holopaisen ja Troy Donockleyn soittimillaan soittamia osuuksia. Niitä on useimmiten nuotinnettu sellaisista kohdista, joissa kitara ei soi lainkaan tai joissa Troy tai Tuomas soittaa melodian tai riffin kaltaista kappaleen kannalta olennaista sävelkulkua. Monesti tosin etenkään Tuomaksen osuudet – vaikka Heikkinen onkin ne kitaralle soveltuvaan muotoon sovittanut – eivät ole kovinkaan hedelmällistä soitettavaa kitaralla. Esimerkiksi kirjassa kahdelle kitaralle nuotinnetun The Greatest Show On Earthin moniminuuttinen pianointro jää kitaristeille vain kuriositeetiksi, sillä se ei kuulosta kitaralla musiikillisesti kovinkaan mielenkiintoiselta.

Nightwishin kitaraosuudet ovat olleet jo Century Childista (2002) lähtien suurimmaksi osaksi varsin mielikuvituksettomia ja soitannollisesti tylsiä, eikä EFMB muuttanut sitä suuntausta. Tästä ei sinällään ole Vuorista syyttäminen, sillä kappaleissa ei ole jätetty tilaa kitaralle juuri muulle kuin vain sointujen soittamiselle tai yksinkertaisille junttariffeille. Nightwishin musiikin painopiste on aina ollut melodioissa ja koskettimien sekä etenkin myöhemmässä tuotannossa myös orkesterin luomassa tunnelmassa. Kitaran rooli on ollut olla taustalla, eikä albumilta – tai edes koko tuotannosta – aidosti mielenkiintoisia kitarariffejä löydy kuin vain muutamia.

Heikkisen nuotinnokset ovat, odotetustikin, yksityiskohtaisia ja tarkkoja. Suoranaisia virheitä ei ainakaan omaan silmääni osunut. Tabulatuurien oheen olisi kuitenkin voinut vielä lisätä nuotteina laulumelodiat yhdessä sanoitusten kanssa, sillä tällöin kappaleita voisi helposti säestää kitaralla ja laulaa melodioita samalla. Esimerkiksi Edema Ruh ja Élan nimittäin toimisivat mainiosti myös riisuttuina leirinuotiosovituksina. Laulumelodioiden mukanaolo helpottaisi myös omien sointumelodiasovitusten tekemistä.

Kirjaa voi suositella kaikille kitaristeille, joita kiinnostaa pureutua yksityiskohtaisesti Endless Forms Most Beautifulin maailmaan. Edistyneemmille soittajille teos ei suuria haasteita tarjoa, sillä vähintään muutaman vuoden soittanut keskivertokitaristikin selviää sooloja lukuun ottamatta suurimmasta osasta biisejä pienellä treenauksella ilman merkittäviä ongelmia. Uran alkutaipaleella oleville soittajille kirja tarjoaa kuitenkin oivallista materiaalia myös soittotekniikan kehittämiseen.23.12.2017, Taavi Lindfors
http://like.fi/kirjat/endless-forms-most-beautiful/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1968
Palaa »