Kansitaide Anssi Kela – Kosketusetäisyydellä
Ramsay, Jean & Björklid, Kalle
KIRJA

[ Docendo ]

( 7 )
Julkaistu: 09/2017
ISBN: 9789522913661
Sivuja: 180
Sidosasu: Sidottu

Musiikkitoimittaja Jean Ramsay lyöttäytyi keväällä 2016 Anssi Kelan seuraan vuoden ajaksi havainnoimaan viime vuosina uutta nousua tehneen artistin keikkaelämää. Sinisen Jaguarin kiitäessä Suomen maanteitä Ramsay käy Kelan kanssa keskusteluja keikkailusta, elämästä ja muusikkona olemisesta. Kosketusetäisyydellä kokoaa tuon vuoden aikana nauhurille taltioituneiden keskustelujen parhaat palat ja Kalle Björklidin samana ajanjaksona Kelasta ottamat valokuvat yksiin kansiin.

Kirjan aineiston keräämiseen käytetty vuosi muodostaa loogisen kaaren, sillä se alkaa Kelan vuoden 2016 toukokuussa viidenkymmenentuhannen Facebook-tykkääjän kunniaksi Tennispalatsin katolla soittamasta keikasta ja huipentuu seuraavan vuoden toukokuun jäähallikeikkaan. Kyseessä on kuitenkin puolittain myös elämäkerrallinen teos, sillä kirjassa käydään läpi Kelan uran käännekohtia aina lapsuudesta lähtien. Eniten äänessä on luonnollisesti Anssi, mutta Ramsay ei arkaile tuoda myös omaa ääntään kuuluviin. Ramsayn havainnot tuovat kirjaan tarpeellista lisäsyvyyttä, sillä ne ovat usein varsin tarkkanäköisiä ja niistä näkyy kirjoittajansa pitkäaikainen kokemus musiikkimaailman seuraamisesta. Kirjassa käytetyissä kielikuvissa mennään tosin paikoin hieman yliyrittämisen puolelle ja niiden liiallinen käyttö tekee tekstistä välillä töksähtelevää.

Ongelma kirjassa on se, että se ei tarjoa juuri mitään uutta. Kelan edesottamuksia tarkemmin seuraaville suurin osa tarinoista on nimittäin jo ennestään tuttuja esimerkiksi haastatteluista. Semminkin Kelan elämänhistoriaa käsittelevät kohdat ovat tässä yhteydessä hieman turhia, sillä asiat käydään läpi varsin pintapuolisesti ja ne vaikuttavat osittain olevan mukana ainoastaan tuomassa pituutta kirjaan. Kelan elämää kertaavista tarinoista osa on myös tuttuja jo viiden vuoden takaisesta Matkamuistoja-kirjasta. Usean eri aihealueen ujuttaminen pituudeltaan varsin lyhyeen kirjaan tekee kokonaisuudesta hajanaisen, sillä nykyhetkeen sijoittuvat pohdinnat, bändin jäsenten esittelyt ja Kelan elämää käsittelevät osuudet ovat sekaisin ilman selvää johdonmukaisuutta. Tämä tekee tekstistä hieman levotonta, sillä nykyhetkessä tapahtuvasta, keikkareissua käsittelevästä osasta, saatetaan yllättäen loikata muistelemaan esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella tapahtuneita asioita.

Valokuvia kirjassa on runsaasti ja monista muista musiikkikirjoista poiketen ne eivät ole mukana ainoastaan visuaalisen ilmeen vuoksi, vaan niillä on aina merkityksensä ja niitä on hyödynnetty todella taidokkaasti. Valokuvissa on runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä sommitteluja ja lisäksi kuvat ja teksti käyvät monessa kohdassa oivaltavaa vuoropuhelua. Ramsay tuo tekstissään usein esiin kuvien ottohetkiin liittyviä tarinoita ja esimerkiksi niihin piilotettuja viittauksia tunnettuihin taideteoksiin. Björklidin kuvat ovatkin kirjassa yhtä suuressa roolissa kuin itse teksti.

Kelan intohimoisimmille faneille tätä on vaikea suositella, sillä kirja tarjoaa niin vähäisesti tuoretta informaatiota, mutta miehen uraa vähemmän seuranneille teoksesta löytyy varmasti runsaasti uutta asiaa. Lupaavista lähtökohdista huolimatta kirjan anti jää melko pinnalliseksi. Mielenkiintoisimpia ovat keikkailua ja musiikkimaailmaa koskevat pohdinnat, sillä niiden kautta avautuu ikkuna muusikkoelämän todellisuuteen, jossa glamourin sijaan esimerkiksi takahuone saattaa olla polkupyöriä täynnä oleva tuulikaapin kokoinen koppi ja jossa menestys on jatkuvasti vaakalaudalla, vain yhden kirjaimen päässä menetyksestä.21.12.2017, Taavi Lindfors
https://www.docendo.fi/anssi-kela-kosketusetaisyydella-jean-ramsay-kalle-bjorklid.html Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 982
Palaa »