Kansitaide Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017
Sirén, Vesa ja Metso, Juha
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 6½ )
Ilmestyi: 10/2017
Sivumäärä: 200 ss.
Sidosasu: sidottu
ISBN: 978952011617-0

Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017 on vähän erilainen musakirja. Helsingin Sanomista ja Soundista tuttu toimittaja ja kriitikko kertoo tarinoita 40 suosikkikappaleestaan.

Rajaus on tehty vuosilukujen mukaan, liikkeelle lähdetään vuodesta 1977 ja maaliin päästään siten luonnollisesti vuonna 2017. Tarkemmin ruoditun sävelmän lisäksi kulloisenkin vuoden muita kohokohtia käydään läpi Samaan aikaan toisaalla -otsikon alla. Tyylinä on lause tai pari bändiä kohden, vähän samaan tyyliin kuin takavuosien jokaisän toivejoululahjassa, Mitä missä milloin -sarjan kansalaisen vuosikirjoissa. Teoksen alkupuolella konsepti toimiikin kivasti. Sirén taustoittaa kappaleet huolella. Ilmeisesti osaa artisteista on jopa lähestytty ihan tämän projektin takia. Heti ensi luvusta saamme lukea, mikä on ollut yhtenä lähteenä Suomen kenties kaikkien aikojen kuuluisimmassa musiikkia koskevassa lehtijutussa. Siis siinä, jossa kerrotaan että mekaanisesta äänensärkijästä pääsee räkäinen ja kätkättävä ääni. Heti alussa lukijalle tulee fiilis, että tarinat ovat mielenkiintoisia, vaikka itse tarinan aihe ei kiinnostaisi rahtuakaan.

Koska käsiteltävien kappaleiden skaala yltää punkista klassiseen, saattaa tosiaan suurimmalle osalle lukijoista tulla vastaan jotain, mikä ei ensi alkuun vaikuta kiinnostavalta. Minulle sellaisia ovat klassisen musiikin edustajat. Mutta mielenkiintoiseksi nekin havaitsin – paljon mielenkiintoisemmaksi kuin nämä lähellä nykypäivää esitellyt pop- ja indie-kappaleet, joiden ruotiminen vei kyllä lukufiiliksen aika totaalisesti. Formaatti biisi per vuosi ei siis hyvästä alusta huolimatta kantanut loppuun asti. Melko yhdentekevä lukuarvoltaan on myös pintaraapaisu vuoden muihin biiseihin, vaikkakin siitä on saatu syy käyttää muidenkin kuvia kuin vain tuon laajemman esittelyn artistien. Näistä esimerkiksi Lemmy on päässyt ihan kirjan kanteen asti. Juha Metson kuvat ovat joka tapauksessa parhaimmillaan hienoja, tosin vanhempien biisien kohdalla lievää kiusaa tekee se, että fotot saattavat olla huomattavastikin tuoreempia kuin kulloinkin käsiteltävä biisi.

Tekstissä musiikkityylien kirjo on laaja, ja samoin on biisien laita. Mukana on niin mitä ennalta-arvattavinta kuin harvinaisempaa materiaalia. Kovikaan moni ei todennäköisesti olisi valinnut vuoden biisiksi Juice Leskinen ETC:n laulua Virsi, mutta juuri siksi siitä olikin mukava lukea. Janan toisesta päästä löytyy sitten vaikkapa joku Paradise City, joka on kaluttu luu. Eikä edes kovin omaperäinen. Samaa osastoa edustaa Sex Pistols, mutta sen tarinan pelastaa tuon jo mainitun lehtijutun taustoitus. Kaikeksi onneksi ääripäissä käväistään harvoin, pääsääntöisesti itse teksti on ihan mukavaa luettavaa. Sirénin asenteet hard rockia kohtaan eivät käy yhtä voimakkaasti selväksi kuin joistakin hänen kirjoituksistaan maan valtalehteen, mikä mielihyvällä merkille pantakoon. Se, että lukijan kiinnostus simahtaa loppua kohden, on paljon enemmän aiheen kuin tekstin vika.

Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017 on kerrankin musakirja, jossa läksyt on tehty! Vähän vanhemmista kappaleista tällaisia tarinoita lukisi mielellään vaikka kuinka paljon, joskaan ei ehkä kirjana. Blogi voisi olla sopiva tapa; jonkinlainen viikon tai kuukauden levy, esimerkiksi. Ja joo, tiedän, onhan sellaisia nyt netti puolillaan. Mutta eipä niissä ole tullut vastaan yhtään lähimainkaan näin hyvin tehtyä. Kirja on hyvää kieltä ja faktat ovat kunnossa!18.12.2017, Ismo Karo
http://like.fi/kirjat/taa-menee-nain/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1039
Palaa »