Kansitaide Blackhearts
Fredrik Horn Akselsen, Christian Falch
elokuva

[ Gammaglimt ]

( 6 )
Norjalainen black metal -dokumenttielokuva ns. blackpackers-reissaajista ja Norjan merkityksestä black metalille.
Kesto: 83 minuuttia

Blackhearts eli suomeksi kokonimeltään Blackhearts: Mustan metallin maailma on tänä vuonna julkaistu norjalainen dokumenttielokuva. Se kertoo black metal -kulttuurista, -musiikista ja -ihmisistä sen kaiken ympärillä norjalaiselta kannalta. Ennen kaikkea dokumentti kertoo niin sanotuista blackpackers-reissaajista, jotka matkaavat Norjaan löytämään black metalin "alkuperän" ja kokemaan sitä tunnetta, mistä norjalainen black metal alkujaankin syntyi ja siittyi.

Käytännössä 83-minuuttinen dokumentti keskittyy neljään eri bändiryhmittymään ja näiden henkilöihin. Näitä ovat norjalainen Keep of Kalessin ja sen nokkamies Arnt "Obsidian" Grønbech, kolumbialainen Luciferian ja sen laulaja-kitaristi Héctor Carmona, iranilaislähtöinen From the Vastland ja sen ainut jäsen Sina sekä kreikkalainen Naer Mataron -yhtye, jonka jäsenistä keskiössä on useampikin.

Kotimaiselta kannalta juuri Naer Mataron on kiinnostava, sillä herättihän yhtye pahennusta myös Suomessa laulajamiehen poliittisten kytkösten takia. Yhtyeen Suomen-esiintyminen ei mennytkään aivan aiotusti eräiden poliittisten äärilaitojen pyrkimysten johdosta.

Lähtökohtaisesti Blackheartsin lähestyminen aiheeseen on kiinnostava, sillä reissaajakulma ja norjalainen "magia" black metal -vinkkelistä katsottuna tuntuu erilaiselta tapaukselta käsitellä black metalia ja sen oheisilmiöitä. Valitettavasti homma läsähtää kasaan ja elokuva rupeaa varsin nopeasti tuntumaan enemmänkin matkailumainokselta kuin kipukohtiin ja ilmiöihin tarttuvalta dokumentilta.

Merkittävin lienee iranilaisen Sinan tarina, joka osoittaa, että länsimainen hapatus sekä metallikulttuuri ovat vielä joissain maailmankolkissa kiellettyjen asioiden listalla ja niistä voi koitua isojakin ongelmia. Toisaalta kolumbialaisten black metal -muusikoiden black metal -rituaalit ja vierailu paikallisen saatanallisuutta korostavan eläkeläismiehen luo avaavat ikkunan melko erilaiseen maailmaan.

Myös Naer Mataronin miekkosista on saatu irti kiinnostavaa kuvausta ja paikoin haastattelutkin tuntuvat lähtevän nousuun. Kunnes nousukiito katkaistaan ennen varsinaista ilmaan kohoamista. Sen sijaan norjalaisiin keskittyvä osuus on hyvin vaisu. Vaikka mukana on Ted "Nocturno Culto" Skjellumin kaltainen nimimies pikkuroolissa, mitään konkreettista norjalaisesta black metal -elämänmenosta ei irti saada. Keikkoja ja festareita on, ja siinä se sitten pitkälti onkin.

Blackhearts on selvästi ollut kunnianhimoinen projekti, mutta sen fokuksen puute jättää kokonaisuudesta ympäripyöreän kuvan. Lisäksi se vilisee selkeitä asiavirheitä, kuten esimerkiksi väitteessään, että black metal syntyi 90-luvun Norjassa. Tällaiset kohdat eivät taatusti auta ummikkoa oppimaan asioista todellista puolta ja vastaavasti ne saattavat ärsyttää jo asiasta jotain tietävää katsojaa. Kokemuksen ikävällä tavalla viimeistelee huonotasoinen suomennos, jossa eivät ole aina termit kohdallaan, puhumattakaan selkeistä yhdyssanavirheistä.

Blackhearts on enemmänkin ookoo-tasoinen kuriositeetti kuin varsinaisesti hyvä dokumentti. Sen keveyden huomioiden tekele on kuitekin vaivatonta katsoa läpi kertaalleen.

Blackhearts on katsottavissa Yle Areena -palvelusta 18.3.2018 asti.12.12.2017, Serpent
http://www.blackheartsfilm.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1773
Palaa »