Kansitaide Du & Jag Kent - Rakkaus kuin laulut joita kuulemme
Hannu Linkola
KIRJA

[ Kustantamo S & S ]

( 10 )
Ilmestyi: 10/2017
Sivumäärä: 550 ss.
Sidos: nidottu
ISBN: 9789515243140

On omaelämänkertoja, on haastattelukirjoja – tai toimittajien kirjoittamia kattavia elämänkertoja, mutta täysin rehellisesti fanin näkökulmasta kirjoitettua ja kattavasti kohteen uraa läpikäyvää teosta en aiemmin ole kohdannut. Ajatuksena tämän kaltainen teos tuntuu jopa hieman vinoutuneelta. Vaikka toimittaja kenen muun kuolevaisen lailla fanittaa, perinteinen näkemys on, että toimitettavaan materiaaliin on suhtauduttava objektiivisesti. Hannu Linkolan Du & Jag Kentin luettuani voin kuitenkin todeta, että miehen teos tuo jotain täysin uutta ja raikasta bänditarinoiden kirjastoon. Itsekään en ole osannut kuvitella, että tarinan voisi – ja saisi – tehdä myös näistä lähtökohdista.

Ruotsin Eskilstunassa vuonna 1990 viisi nuorta miestä perusti ensimmäisen bändinsä, josta aikanaan muovautui Kent. Indie- ja työläislähtökohdista huolimatta bändi kasvoi niin suureksi, että Ruotsissa heitä fanittivat kaikki duunareista pörssimiljonääreihin. Bändin Utan dina andetag -biisiä laulettiin jopa vastavihitylle kruununprinsessalle. Kent oli ilmiö, jonka nähtiin milloin kuvaavan ulkopuolisuutta, nykyaikaa, kansankodin särkymistä tai kasvavaa muukalaisvihaa. Maailmaa bändi ei koskaan tullut valloittaneeksi, mutta jopa tässä pakkoruotsin luvatussa maassa Kent saavutti ruotsiksi laulavaksi yhtyeeksi käsittämättömän kovan suosion. Linkola toteaa itse, että jopa Joensuussa bändin biisejä laulettiin ihan ääneen.  

Meiltä jokaiselta löytyy ne tietyt bändit ja biisit, jotka yhdistämme johonkin elämäntilanteeseen. Tässä lepää juuri musiikin kaikenkattava ja korjaava voima, jonka sävelet herättävät meissä vahvaa samastumista ja lähes yliluonnollisia kokemuksia. Yhtään häpeilemättä Linkola nivoo kirjan sivuilla Kentin biisit yhteen juuri tämänkaltaisten elämänkäänteiden kanssa. Repertuaarista löytyy biisejä masennuksen hetkiin, rakastumisiin, särkyneisiin sydämiin, iloon ja suruun, jopa kuolemaan. Linkolan ote on herkkä ja proosallinen. Vahvat tunteet välittyvät kirjan sivulta niin vahvasti, että itse kohde, Kent, jää ajoittain jopa paitsioon. Tämä tekee kirjasta kuitenkin monin verroin kiinnostavamman kuin perinteisen bändikirjan faktojen ja tapahtumien kattava läpikäyminen. Teos kaataakin ansiokkaasti perinteisen musatietokirjan ja kaunokirjallisen teoksen raja-aitaa. Kokonaisuutena kirja kallistuu kuitenkin enemmän kaunokirjalliselle puolelle.  

Kentin koko tarina tulee kuitenkin kattavasti läpikäytyä, mutta mullistavien analyysien ja johtopäätösten tielle Linkola ei onneksi lähde. Faktan äänenä Linkola käyttää leikkauksia bändin ja sen lähipiirin haastatteluista. Linkolan kovimmaksi ansioksi on kuitenkin nostettava, että mies ujuttaa faktan palaset sopivan pieninä annoksina omien tuntemustensa ja elämäntarinansa rinnalle vahvasti molempia tukien. Kentin jokainen levy käydään myös kattavasti läpi yhdistelemällä Linkolan omia ajatuksia katkelmiin levyarvioista ja bändin omista ajatuksista kustakin teoksesta. Väliin listataan myös niitä olennaisimpia biisitekstejä, jotka ennen kaikkea nostavat bändin biisien kiinnostavuutta merkittävästi. Itse en koskaan ole ollut Kentin fani, mutta tällä kokonaisuudella avataan niin syvä kuva bändin materiaalista, että biiseihin on yksinkertaisesti itsekin pakko alkaa perehtyä. Kaltaiselleni Kent-maallikolle Du & Jag Kent tarjoaakin hyvän portin bändin sielunelämään. Kaikkitietävälle fanille uutta purtavaa tuskin löytyy, mutta Linkolan ainutlaatuinen tarinankerronta tarjonnee mukavaa vertailupohjaa omiin kokemuksiin ja näkemyksiin matkan varrelta. Vaikka Du & Jag Kent käy läpi koko bändin lähes 30-vuotisen taipaleen, muovautuu teos loppujen lopuksi enemmänkin nuoren miehen kasvutarinaksi. Tarinaksi, jossa musiikki on vahvasti läsnä ja mikä monista tummista pilvistä, hennosta alakulosta ja vahvasta kesäauringon lailla loistavasta haikeudesta huolimatta johtaa onneen ja itsensä löytämiseen. Kent päätti uransa fanfaarien säestyksellä vuonna 2016, mutta biisit Hannu Linkolalla ja muilla faneilla on yhä käytettävissä tästä ikuisuuteen.

En muista koska viimeksi mikään kirja olisi aiheuttanut näin vahvoja tunnerreaktiota, samastumista ja nuoruuden haikeutta. Sitä melkein haluaa palata takaisin omaan nuoruuteensa ja vanhalla viisaalla oraakkeliäänellä empivälle ja epävarmalle itselleen kertoa, että elä elämää täysillä. Nauti kaikesta; koe ja tunne. Uskalla kokeilla ja epäonnistua. Aikanaan kaikki palaset kuitenkin asettuvat paikalleen. Samanaikaisesti sitä haikeudella muistelee, kuinka nuoruus, näin jälkikäteen katsottuna, oli kuitenkin helppoa ja huoletonta, eikä mikään kuitenkaan mennyt kuten ajatteli. Du & Jag Kent on ehdottomasti paras koskaan lukemani bändi- tai artistikirja ja jos joskus itse omista fanituksen kohteistani kirjan kirjoitan, on tässä se tavoite mihin pyrkiä.10.11.2017, Henry Lunabba
https://www.facebook.com/dujagkent/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 994
Palaa »