Kansitaide Sakari Kukko – Kaiken maailman pelimanni
Saksala, Elina
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 7½ )
Ilmestyi: 08/2017
Sidosasu: sidottu
Sivumäärä: 300 ss.
ISBN: 978-952-01-1663-7

Sakari Kukko – mies, joka soitti Piirpauke-yhtyeensä kanssa etnoa vuosia ennen kuin koko termiä oli edes keksitty. Mies, joka on kiertänyt suunnilleen koko maailman arsenaali soittimia repussaan ja soittanut paikallisten muusikoiden kanssa mitä milloinkin missä milloinkin. Mies, joka ei ole kursaillut vierailuja raskaamman rockin bändien levyillä tai keikoilla, kuten Kingston Wall, Amorphis tai vaikkapa Conquest. Kukko on tunnustettu tekijä myös jazzin parissa eikä hän vierasta klassistakaan musiikkia.

Tästä päästäänkin tämän kirjan suurimpaan tai oikeastaan ainoaan ongelmaan: se on aivan liian ohut. Jo pelkästään Piirpauke tai Kukon seikkailut Afrikassa ansaitsisivat omat kirjansa. Nyt monesta asiasta jää kaipaamaan lisätietoa, toisinaan taas jotakin toista asiaa on selvitelty liiankin perinpohjaisesti. Osasyynä tähän lienee se, että Kukko on reissannut todella paljon ja osasta matkoja on olemassa päiväkirjat, toiset taas sekoittuvat muistoissa, mikä kirjassakin empimättä tunnustetaan. Kyseessähän on kuitenkin Sakari Kukon muistelmat; teksti perustuu lähes yksinomaan hänen haastatteluihinsa eikä ketään muuta lähdeluettelon mukaan ole kirjaan edes jututettu, joten annettakoon pieni epätarkkuus anteeksi.

Kirjan alkuosa käytetään Sakari Kukon (tekstissä useimmiten tuttavallisemmin Saken) elämän ja uran kronologiseen kertaamiseen. Loppupuolella on mainioita lyhyehköjä pätkiä hänen ajatuksistaan eri aiheista. Osiosta löytyy myös muutaman sivun verran Amorphis- ja Kingston Wall -asiaa, joskin niin vähän, että ainoastaan siitä kiinnostuneet lukevat sen helposti vaivihkaa esimerkiksi kirjakaupan hyllyjen välissä. Sellaiseen en kuitenkaan varsinaisesti usuta, sillä Kaiken maailman pelimanni tarjoaa kyllä kiinnostavaa asiaa niillekin, keitä Sakari Kukon musiikki ei puhuttele.

Tarinaa on muun muassa ulkomaankiertueista, joita Piirpauke tekin kotimaisista bändeistä ensimmäisten joukossa. Jonkin verran on myös henkilökohtaista läppää, jollainen ei aivan tavallista tällaisissa muistelmissa ole. Kukon onneksi mies ei taida roskalehdistöä kiinnostaa. Bändinjohtamisesta kiinnostunut aloittelijakin saattaa välttää muutaman karikon kirjan lukemalla. Luonnollisesti mukana on myös menneiden vuosien ajankuvaa, mikä ainakin minulle nostaa teoksen kuin teoksen lukuarvoa.
 
Teoksen kieliasu on luokkaa asiallinen. Oikoluku on tehty huolella ja tekstiä halkoo runsas valikoima valokuvia. Niistä monet ovat Kukon kotialbumista, mikä tällaisessa yhteydessä onkin paikallaan. Diskografia ei ole likimainkaan täydellinen, mutta Piirpauken levyihin ja muutamaan muuhun on saatu Kukon kommentit. Levytyssessiot on lueteltu pelkkä bändi tai artisti mainiten, joten ainakin keräilijälle jää hieman päänvaivaa. Plussaa tulee myös henkilöhakemistosta. Kokonaisuudesta voisi sanoa, että se mikä on tehty, on tehty hyvin, mutta liian moni asia  – Piirpauke etunenässä  – on jätetty liian vähälle käsittelylle. Toivottavasti se tarkoittaa, että lisää luettavaa aiheesta on tulossa.12.09.2017, Ismo Karo
http://like.fi/kirjat/sakari-kukko-kaiken-maailman-pelimanni/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1143
Palaa »