Kansitaide Gösta Sundqvist – Leevi and The Leavingsin dynamo
Forss, Timo Kalevi
KIRJA

[ Into Kustannus ]

( 8- )
Kirjoittaja: Timo Kalevi Forss
Julkaisuajankohta: 8/2017
Sidosasu: sidottu
ISBN: 978-952-264-796-2
Sivumäärä: 350 ss.

Gösta Sundqvist oli mies Leevi and The Leavingsin, Johanneksen Dynamon ja lukuisten radio-ohjelmien takana. Aihetta hänessä olisi useampaankin kirjaan, vaan miten tehdä edes yksi, kun päähenkilö kuoli 14 vuotta sitten? Tai kun päähenkilön perheenjäsenet eivät ole kirjan tekoon osallistuneet? Tai kun päähenkilö itse eläessään suhtautui perin karsaasti haastattelujen myöntämiseen ja lopetti sellaisen touhun kokonaan jo vuonna 1995? Tai kun hän haastatteluissa saattoi puhua itsensä kanssa ristiin tai peräti kokonaan puuta heinää? Timo Kalevi Forssin lähtökohdat eivät parhaat mahdolliset ole siis olleet.

Itse Leevi and The Leavingsista ei itse asiassa paljoa jutun juurta löydy, bändi kun ei keikkaillut. Muutamia sen jäseniä on sentään saatu haastatteluun ja Göstakin pääsee ääneen muinaisista haastatteluista poimituissa otteissa. Jalkapallo-osiossa haastatellaan tietenkin jengin jäseniä ja radioasioissa kuunnelmien näyttelijöitä ja teknistä henkilökuntaa. Osa haastateltavista pyöri näissä kaikissa yhteyksissä, joten sankarimme universumi oli loppujen lopuksi aika pieni. Etukäteen musiikkipuuhat vaikuttivat mielenkiintoisimmilta lukea, mutta nyt kävi kuitenkin niin, että kun bändi sattui olemaan ennestään tuttu ja tapahtumat sekä lähteet rajalliset, aika paljon oli nyt tarjolla vanhan kertausta.

Kuunnelmahahmosta artistiksi hypänneen Aarne Tenkasen kohdalla toki sitten asiaa oli, ainakin sille suotuun tilaan suhteutettuna, paljon. Asiaa tuntemattomalle kerrottakoon että Sundqvist vastasi Tenkasen kappaleista aina kuolemaansa asti ja Tempuntekijät-yhtyeessä soitti Leavingsin jäseniä. Eniten uutta asiaa oli siis jalkapallosta ja radio-ohjelmista, ja niiden kohdalla tarina ikään kuin nousi siivilleen johtuen tietysti siitä, että tapahtumia oli enemmän kuin mennään studioon ja tehdään levy ja seuraavana vuonna taas sama -syklissä.

Kirjan rakenne ei ole aivan kronologinen johtuen tietysti edellä kuvatusta kolminaisuudesta. Leevin ja Tenkasen levyt käydään läpi aikajärjestyksessä ja muu teksti kulkee niiden välissä suhteellisen luontevasti. Levyjen analysointi biisi biisiltä ei vaikuttanut kovin tarpeelliselta ne osittain jopa läpikotaisin tuntevalle. Pisteet kuitenkin Forssille siitä, että ei ole analyysia tehnyt fanilasit päässä. Joistakin yksittäisistä kappaleista saatoin olla eri mieltä, mutta ainakin Leevin häntäpään levyistä ja varsinkin niiden heikkouksista hyvinkin samaa. Eikä kaikkia mielipiteitä kovinkaan mairitteleviksi voi sanoa.

Itse tekstissä on jonkin verran toistoa, eli samoja asioita käsitellään useammassa yhteydessä. Toisaalta joskus ei, vaikka tämä olisi paikallaan. Ihmettelin Mies joka toi rock'n'rollin Suomeen -LP:n luvussa kun kannesta ei puhuttu mitään. Siinä sentään on käytetty mallina itse Juhani Merimaata, jota tässä maassa on tavattu haastatella aina ja joka paikkaan kun vain vähänkin aihetta löytyy. No, Merimaa pääsi ääneen luvussa, joka kansitaiteita ja hänen koristamansa levynkantta käsitteli. Suurimmalta osalta itse tekstissä ei kuitenkaan huomauttamista ole: kieli on sujuvaa ja typot vähissä, ja kun rakenteeseen, jossa levyesittelyt katkoivat muuta tekstiä, tottui, ei ratkaisu tuntunut ollenkaan huonolta.

Kuvitus on melko vähäistä: kansi- ja muuta taidetta ja jokunen promokuva. Futis ja radio sivuutetaan kuvissa kokonaan. Kattavan henkilöhakemiston lisäksi löytyy miltei täydellinen diskografia, joten niiltä osin ei voine enempää vaatia. Sisällön osalta on yksi puute ylitse muiden: perheen saaminen ääneen ei olisi ollut pahitteeksi. Joten luultavasti tämä teos ei jää viimeiseksi tästä aiheesta, vaikka toistaiseksi julkaistuista paras onkin. Siitä jopa käy hyvin ilmi, miksi Mestari kuoli vain 46 vuoden iässä sekä se, miksi niin monet hänen kappaleistaan ovat kestäneet aikaa paremmin kuin useimmat muut 80-luvun kappaleet. Jos sellaiseen nyt mitään vakuuttelua kukaan kaipaa.

Gösta Sundqvist – Leevi and The Leavingsin Dynamo on joka tapauksessa kelpo opus. Parempikin se voisi olla, mutta siitä on turha tekijää syyllistää. Eipä ketään voi haastateltavaksi pakottaakaan. Forssin edellinen kirja Suomen poliittisesta laululiikkeestä oli kiinnostava, kuten myös tämä tarina Gösta Sundqvistista. Mitähän lienee luvassa seuraavaksi?28.08.2017, Ismo Karo
https://intokustannus.fi/kirja/gosta-sundqvist-leevi-and-the-leavingsin-dynamo/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1895
Palaa »