Kansitaide Guns N’ Roses – Viimeiset jättiläiset
Wall, Mick
KIRJA

[ Johnny Kniga ]

( 8 )
Julkaistu: 2/2017
Sivumäärä: 567 ss.
Alkuperäisteos: The True Story of Guns N' Roses
ISBN: 9789510424414

Kuuman Gunnari-kesän 2017 kunniaksi Johnny Kniga on julkaissut suomeksi Mick Wallin (kyllä, juuri se Mick Wall jota W. Axl Rose disauttaa Use Your Illusionin biisissä Get in the Ring) kirjan Guns N’ Roses – Viimeiset jättiläiset. Vanhana ja nykyisenäkin GNR-fanina tartuin ilahduttavan paksuun (rapiat 500 sivua) opukseen innosta piukkana: definitiivistä kirjaa Guns N’ Rosesista onkin saanut odottaa jo kauan.

Sitä saa odottaa edelleen, sillä vaikka Mick Wall aikoinaan bändin sisäpiiriin kuuluneena journalistina osaakin kertoa tarinan mehukkaita yksityiskohtia säästelemättä, monet kiinnostavat seikat jäävät liian vähälle käsittelylle. Liian moni avainhenkilö esiintyy kirjassa vain vanhoista haastatteluista kaivettujen lainausten muodossa. Lisäksi tämäkin kirja sortuu niin monen bändikirjan helmasyntiin, eli itse musiikki tuppaa jäämään sivurooliin. Wall käy kyllä keskeiset levytykset läpi, mutta harmittavan ylimalkaisesti. Sekoilusta, tuittuilusta ja bailaamisesta riittää kyllä juttua senkin edestä, ja miksipä ei riittäisi: GNR hioi niin sanotun rock-elämäntyylin taiteenlajina huippuunsa, ja viihdyttäviä sikailutarinoita piisaa pitkin kirjaa.

Näistä puutteista huolimatta tarina kuitenkin imee nopeasti mukaansa, sillä Wallin kirjoitustyyli on bändin näköinen: lonkalta ampuva, reteä, hauska, paikoin hiomaton ja paikoin suurenteluun ja ylidramaattisuuteen taipuvainen. Kirjan ehdoton päähenkilö on Axl, jonka mielialan ailahteluihin, päänsisäisiin ongelmiin ja raivokohtauksiin keskitytään jopa enemmän kuin yhtyeen musiikkiin. Wall maalaa Axlista kuvan musiikillisesti nerokkaana, kaltoin kohdeltuna lapsena, joka megatähdeksi kohottuaan maksaa potut pottuina koko maailmalle: sen paremmin yleisö, managerit kuin bändikaveritkaan eivät säästy laulajan raivolta, kun täydellisyyteen pyrkivä laulaja mesoaa todellisia ja kuviteltuja vihollisiaan vastaan. Rakastettavilta rentuilta vaikuttavat Slash ja Duff McKagan hortoilevat tarinan liepeillä enemmän tai vähemmän pihalla. Salaperäiseksi myös tässä kirjassa jäävä Izzy Stradlin tippuu kyydistä yhtyeen siirtyessä stadionluokkaan. Alkuperäisen viisikon sympaattisimmaksi ja traagisimmaksi hahmoksi nousee Steven Adler, kovia kokenut kiltti katupoika, joka rahan ja maineen myötä käsittelee vaikeasti lapsuudestaan periytyviä ongelmiaan vetämällä kovia huumeita kaksin käsin ja sählää itsensä ulos bändistä. Itse innostuin Gunnareista vasta The Spaghetti Incident? -kokoonpanon myötä, mutta niihin aikoihin bändissä soittaneet Matt Sorum ja Gilby Clarke kuitataan kirjassa muutamalla lauseella. Wall tekee selväksi mielipiteensä, että alkuperäisen viisikon rinnalla Sorum, Clarke ja kosketinsoittaja Dizzy Reed olivat pelkkiä persoonattomia palkollisia.

Eniten kirjassa häiritsee tietty painotusten epäsuhtaisuus: välillä saa lukea sivukaupalla lainauksia Axlin vainoharhaisista jorinoista tai Slashin ja Duffin kännisistä sössötyksistä, ja jotkut avainkysymykset (mitä Axl teki kaikki ne vuodet ennen Chinese Democracya? Miten Axl ja Slash saivat välinsä paikattua?) ohitetaan parilla rivillä. Monessa kohdassa asiat vain tapahtuvat, eikä niihin tarjota muita selityksiä kuin se, että Axl nyt vain sattuu olemaan perfektionisti tuittupää ja bändi sekaisin. Näiltä osin olisin kaivannut Wallilta analyyttisempaa otetta, mutta luultavasti syvimpiä syitä eivät tiedä kuin asianosaiset. Jos hekään.

Parhaat bändikirjat toimivat lukuelämyksinä vaikka aiheena oleva bändi ei olisikaan tuttu. Viimeiset jättiläiset ei ole sellainen kirja, mutta kaltaiseni GNR-fani saa siitä paljon irti. Mitään hätkähdyttäviä uusia paljastuksia kirjasta ei irtoa, mutta makoisia nauruja sitäkin enemmän, ja bändin tarina tulee pääpiirteittäin kerrotuksi. Hyvä kirja, mutta kuten todettua, sitä definitiivistä GNR-kirjaa saa odottaa yhä.09.08.2017, Jukka Nissinen
https://www.johnnykniga.fi/kirja/mick-wall/guns-n-roses-viimeiset-jattilaiset/9789510424414/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1527
Palaa »