Kansitaide Tuska 20 Vuotta
Nikula, Jone
KIRJA

[ Like ]

( 7- )
Sivumäärä: 227
ISBN: 978-952-01-1563-0
Sidosasu: nidottu

Kunnioitettavaan 20 vuoden ikään tänä vuonna päässyt Tuska Metal Festival, on “tavaramerkki” jonka kaikki tuntevat. Jokakesäinen festivaali on tullut tunnetuksi hyvästä tunnelmasta, järjestyshäiriöttömyydestä sekä siitä, että siellä jos missä saa olla juuri sitä mitä on. Näyttävät maskit, mustat vaatteet ja saatanallinen metallimusiikki on saanut palstatilaa maailmalla ja Suomen valtalehdistössä. Suomen epävirallinen metalliäänitorvi Jone Nikula onkin juhlavuoden kunniaksi leiponut kasaan festarin historiasta kattavan teoksen.

Kirjassa käydään haastattelujen muodossa joka ikinen festivaali yksittäin läpi ja ruoditaan tarinoita ja faktoja verhon takaa. Ääneen pääsevät muun muassa festarin näkemänsä unen pohjalta perustanut Tony Taleva, Tavastian isäntä Juhani Merimaa, pääpromoottori Jouni Markkanen sekä lukematon määrä muita festarin keskeisiä henkilöitä. Nikulan rooli kirjan tekijänä lienee enemmän ollut toimituksellinen kuin kirjailijamainen, koska miehen omaa tekstiä henkilöiden kommenttien lomasta löytyy kovin vähän. Tarinat antavat kuitenkin mukavaa nippelitietoa sekä vähemmän olennaisia kommervenkkejä ihan festivaalin alkumetreiltä nykypäivään. Siitä, miten tavallaan täysin järjetön idea omasta metallifestivaalista kasvoi kovaksi tavaramerkiksi ja menestyksekkääksi tapahtumaksi, jonka lipun alla nykyään järjestetään vuoden mittaan muitakin keikkoja. Näistä jutuista on vuosien saatossa kuullut yhtä jos toista tarinaa, mutta tässä kirjassa ne kaikki on leivottu yksiin kansiin.

Itse kävin Tuskassa ensimmäistä kertaa vuonna 2011, kun festari siirtyi Suvilahteen. Meikäläiseltä on siis jäänyt väliin ne varhaiset vuodet, joita monet pitävät Tuskan kulta-aikana. Bändit olivat parempia, tunnelma oli parempaa ja omia viinojakin sai tuoda mukanaan. Tahtomattaan Tuska 20 vuotta -kirja tukee juuri tätä ajatusmaailmaa, koska mitä pidemmälle tarina kuljettaa, sen enemmän festivaalin suunnittelussa kaikki tuntuu tarkoin harkitulta ja vaarattomammalta. Vuosi vuodelta tunnelma muuttuu yksinkertaisesti enemmän kaupalliseksi tapahtumaksi, joka toki pyrkii toki tarjoamaan kävijöille unohtumattomia ja hienoja kokemuksia, mutta joka vähän kenties pelaa myös varman päälle. Tämä tuskin on ollut kirjan tarkoitus, mutta tämän mielikuvan kirjasta mileensä rakentaa. Loppua kohden ykistyiskohtien ruotiminen menee jo lähes tylsäksi.

Kenelle tahansa, kuka on kiinnostunut tietämään mitä tämän kaltaisen tapahtuman verhojen takana tapahtuu, kirja tarjoaa mittavasti tietoa. Eniten tarjottavaa kirjalla lienee kuitenkin niille Kaisaniemen-vuosia kaipaaville, joiden kaihoiluun  kirja tarjoaa lisää bensaa liekkeihin. Ennen kaikki taisi kuitenkin olla paremmin...09.08.2017, Henry Lunabba
http://like.fi/kirjat/tuska-20-vuotta/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1576
Palaa »