Kansitaide David Bowie – Elämä laulu laululta
Immonen, Tenho
KIRJA

[ Into Kustannus ]

( 8- )
Ilmestyi: 10/2016
Sivumäärä: 330 ss.
ISBN: 978-952-264-654-5
Sidosasu: sidottu

David Bowiesta on totisesti kirjoitettu! Mies on galaksin suosituimpia rock-tähtiä, joten väistämätöntähän se on. Tilaa lienee hyvinkin vielä yhdelle teokselle, varsinkin kun se on tehty suomalaisesta näkökulmasta. Bowie-fani Tenho Immonen on laajentanut viime vuosikymmenellä ilmestyneen David Bowie – Rockin kameleontti -teoksensa todelliseksi järkäleeksi. Rykäisyn alaotsikko ”Elämä laulu laululta” on tässä oikeastaan ainoa huono asia, se kun ei varsinaisesti tiivistä tätä teosta yhteen lauseeseen.

Bowien elämää käydään toki läpi muutenkin. Vaikka iso osa biiseistä ruotimisen osakseen saakin, ei se tunnu pääasialta. Yksityiskohtia, tapahtumia laajemmin, henkilöitä ynnä muuta mahtuu tällä kertaa kansien väliin ihan liikaa – tai  liikaa siinä mielessä, jos kirjan ajattelee lukaista suit sait kannesta kanteen. Kokonaisuus taitaisi toimia paremmin hakuteoksena: laita Bowien levyn soimaan ja tutustu samalla sen aikaisiin tapahtumiin. Yksi luku kerrallaan on varsin sopiva kerta-annos tätä informaatiotulvaa.

Hattua täytyy Immoselle nostaa, mies on varmasti käynyt läpi valtaisan määrän aineistoa. Mikä mukavinta, teosta ei tunnu olevan naputeltu fanilasien läpi. Kirjailija ei purematta niele kaikkia idolinsa edesottamuksia, joista monet tosin kuitataan melko lyhyesti. Esimerkiksi jos tahtoo lukea enemmän Bowien ja Glenn Hughesin kimppakämpästä, kannattaa tutustua jälkimmäisen muistelmiin. Hyvä tosin näinkin. Immonen ei ole ollenkaan ylimielinen suhteessaan raskaaseen rockiin, toisin kuin melkein kaikki muut muiden genrejen artisteista kirjoittavat. Sitä osastoa ovat kotimaiset musiikkilehdet varsinkin takavuosina viljelleet ihan tarpeeksi. Nämä samat musiikkisnobit pääsevät ääneen tämänkin kirjan sivuilla, sillä mainitsemani Suomi-kulma tarkoittaa, että Immonen on kaivanut luettavaksi muinaisia levy- ja keikka-arvioita Soundista ja muista kotimaisista julkaisuista. Ne ovat ihan kiva, mutta ei ollenkaan ohittamaton osa Bowien saagaa, johon nyt on tehty oikeastaan melko pikainen katsaus. Tarkempi pureutuminen aiheeseen olisi vaatinut varmasti satoja, jos ei tuhansia, sivuja lisää.

Siihen nähden, ettei päähenkilöä ole erikseen haastateltu teosta varten, lopputulos on onnistunut. Kirjassa on jopa pieni kuvaliite ja varsin seikkaperäinen diskografia. Ne eivät ole itsestäänselvyyksiä kotimaisissa musiikkikirjoissa. Sitä ei myöskään ole huolellinen toimitustyö. Joku typo oli nyt eksynyt mukaan, mutta suurimmaksi osaksi kieli on hyvää ja virheetöntä.

Loppuun henkilökohtainen avautuminen: joskus vuosia sitten harmitti suunnattomasti Bowien levyjen epätasaisuus. Koskaan ei tiennyt mitä tuleman piti kun levyn soimaan laittoi. Tämän kirjan luettuani ymmärrän Artistia tässä suhteessa paljon paremmin. Kuuntelen silti varmaankin edelleen vain niitä hyviä levyjä.05.06.2017, Ismo Karo
https://intokustannus.fi/kirja/david-bowie/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1083
Palaa »