Kansitaide 1977 - punkvallankumous
Junttila, Jukka
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8½ )
Sivumäärä: 279 ss.
Ilmestyi: 01/2017
ISBN: 978-952-01-1531-9
Sidosasu: nidottu

Toisin kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin vietettiin punkin ”30-vuotissynttäreitä”, eivät punkin nelikymppiset nähtävästi ole antaneet aihetta suurempaan juhlaan. Toisaalta, kuten kaikki asioista vähääkään tajuavat tietävät, ei punk suinkaan syntynyt vuonna 1977 – kuten Junttila mainitsee jo kirjan johdannossa. Oikeasta syntyvuodesta voinee vääntää maailman tappiin asti, mutta asiansa tunteva Junttila ajoittaa sen vuoteen 1974, mikä lienee yhtä hyvä vuosi kuin moni muukin.

Tämän kirjan aihe on kuitenkin punkvuosi 1977: mielenkiintoisesti strukturoidussa kirjassa käydään vuosi läpi päivä päivältä, listaten keikkoja, julkaisuja, bändien perustamisia ja muita tapahtumia sekä sattumuksia jotka olivat jollain tavalla merkityksellisiä punkille. Kirjassa punk tulkitaan hyvin laveasti, ja monia korkeintaan punkin rajamailla oleilleita artisteja mainitaan toistuvasti, esimerkiksi nyt vaikkapa Devo ja Elvis Costello, mutta kokonaisuuden huomioon ottaen ratkaisu on perusteltu: punk ei missään nimessä syntynyt ja elänyt tyhjiössä, vaan laaja joukko pub rockin, uuden aallon ja rankemman rockin yhtyeitä vaikuttivat punkiin, ja vastavuoroisesti ottivat vaikutteita punkista.

Äkkiseltään kirjan rakenne vaikuttaa raskaalta, kuivalta ja puisevalta… käydä nyt vuosi läpi päivä kerrallaan. Vaan kas, se toimiikin! Junttilan tyyli on samalla aikaa sekä asiantunteva ja perinpohjainen, että sujuva ja viihdyttävä. Samalla valittu lähestymistapa asettaa yhtyeet tasa-arvoisempaan asemaan kuin useimmissa muissa samaa aihetta käsittelevissä kirjoissa; toki isot nimet kuten The Clash, Sex Pistols ja Damned saavat enemmän huomioita kuin vaikkapa vielä vuonna ’77 melko vaatimattomasti menestynyt Cock Sparrer, mutta monet kirjallisuudessa ja mediassa liian usein unohdetut yhtyeet, kuten vaikkapa XTC, The Adverts, Eddie And The Hot Rods ja Buzzcocks saavat kosolti huomiota osakseen.

Junttila on tehnyt huikean taustatyön kirjaa varten, osan tosin jo aiemmin oman 1977-zinensä muodossa, eikä pelkästään keikkalistausten ja bändien esittelyjen määrä ole huimaava, vaan kirjailija on myös kaivanut kunnioitettavan määrän aikalaisia arvosteluja vuoden levyistä – ilahduttavasti myös suomalaisnäkökulma on vahvasti edustettuna, sillä Soundissa arvioitiin aikoinaan reilusti yllättävän pientenkin yhtyeiden julkaisuja.

Oikeastaan kirjassa on vain kaksi puutetta, joiden takia verotan pisteitä aavistuksen: tämä kirja jos mikä kaipaisi edes osittaista artisti-indeksiä, jollaista ei ole lainkaan, sekä kuvaliitettä. Ymmärrän että kaikkia kirjassa esiintyviä artisteja, tai kaikkia mainintoja kaikista, ei saisi järkevästi mahdutettua indeksiin, mutta edes valikoidulle sellaiselle tai jonkin sortin typistetylle aikajanalle jossa tärkeimmät tapahtumat sivunumeroineen olisi mainittu, tarvittaisiin.

Näistä nurisemisen aiheista huolimatta 1977 - punkvallankumous on erinomainen kirja ennen kaikkea punkfaneille, sillä kirja vaatii kyllä tiettyä pohjalla olevaa tietämystä ja kiinnostusta bändeistä avautuakseen. Junttila osaa tekstinsä kautta antaa jonkinlaista vaikutelmaa siitä kuumeisesta tekemisen meiningistä mitä tuona vuonna oli, ja kirjoittaa informatiivisesti samalla. Jos punkin ns. nelikymppisten juhliminen jää tähän, niin ainakin juhlavuosi sai hienon julkaisun osakseen.03.05.2017, Jesse Ryhänen
http://like.fi/kirjat/1977-punkvallankumous/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1316
Palaa »