Kansitaide Mad Music
Rantala, Riku & Milonoff, Tuomas
KIRJA

[ Johnny Kniga ]

( 6+ )
Ilmestyi: 10/2016
Sivumäärä: 360 ss.
EAN: 9789510419557

Tuskinpa tiesivät Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff mihin lähtivät, kun alkoivat kuvata gonzojournalistista matkailuohjelmaa noin viisitoista vuotta sitten. Sarjassa kaksikko kiersi maailman kengännauhabudjetilla, maisteli pahoja ruokia, kepposteli keskenään ja heitti omalaatuista, sittemmin tavaramerkiksi muodostunutta läppää, joka on sekoitus sivistyssanoja, puhekieltä, lainasanoja ja kaikkia mahdollisia slangeja. Ensimmäistä kautta seurasi toinen, toista ensimmäinen kirja, sitä kolmas kausi, toinen kirja, kolmas kirja ja niin edelleen. Nykyään Madventures-brändi on rönsyillyt jo kauas alkuperäisiltä juuriltaan: matkailuohjelman kolmas ja uusin kausi on jo melkein kymmenen vuoden takaa, mutta sen sijaan kaksikko on tehnyt joka vuosi yhden tietokirjan, pitänyt Docventures-”leffakerhoa” jo useana syksynä sekä onpa miekkosilta alkamassa myös uusi ruokailuohjelma huhtikuussa.

Madventures-tietokirjat ovat kattaneet hirmuisen määrän aihealueita: on ruokakirjaa (Mad Cook), self-helppiä (Mad Success), käytöstapaopasta (Mad Manners) sekä viimeisimpänä musiikkikirja, Mad Music. Kaikki duon kirjat ovat hyvin paljon tekijöidensä näköisiä: ne on kirjoitettu viihdyttäviksi ja helposti lähestyttäviksi, mutta niissä on myös ihan oikeaa sisältöäkin pelkän yleisluontoisen pyörittelyn sijaan. Vaikka kirjoista olisi mitä mieltä tahansa, on kaksikon saavutuksia pakko arvostaa, sillä harva muu taho on saanut yhtä monenlaisia ihmisiä lukemaan, vaikka joillekin kirjat muuten olisivatkin melko vieras tai suorastaan vastenmielinen konsepti.

Mad Music käy läpi kaikki maailman suurimmat kulttuuripiirit ja esittelee alueen valtioiden musiikilliset ominaispiirteet; ohella käydään läpi muun muassa musiikin historiaa, artistiesittelyjä ja levyarvostelun kaltaisia tietoiskuja. Jos kuvaus vaikutti sekametelisopalta, sille on syy: Mad Music on melkoista silppua, koska teksti on viipaloitu todella lyhyisiin pätkiin. Minulle lukukokemus oli todella turhauttava, kun aina kun meinataan päästä syvemmälle aiheeseen, tulee alaotsikko ja uusi aihe ja flow katkeaa. Tämä on (tietenkin) makukysymys, mutta itse suosin hitusen pidempiä välejä otsikoiden välillä – se, että aukeamalla kuin aukeamalla on useita alaotsikoita, tekee tekstistä todella poukkoilevaa. Esimerkiksi jos käsitellään yhtä maata aukeaman verran, en näe mitään syytä laittaa kahta alaotsikkoa pätkimään muutoin selvän kokonaisuuden. Tietoiskut ja -laatikot toki ymmärrän – ovathan ne sivuaskelia varsinaisen tekstin pointeista – mutta toivoisin leipätekstin olevan yhteneväisempää. Esimerkiksi Mad Cook oli paremmin jäsennetty eikä tuntunut yhtä pahasti kokoelmalta irtoajatuksia.

Madventures-kirjat ovat nopean kirjoitus-/julkaisuaikataulunsa sekä valtavien aihealueidensa takia aina vaarassa mennä juosten kusemiseksi – että kiinnostavia aiheita käsitellään minimaalisesti ennen kuin loikataan jonnekin aivan muualle. Mad Musicissa tämä on kaikkin selvimmin esillä, kun tekstissä siirrytään aiheesta toiseen hirmuisen kovalla tahdilla eikä ideoita ehditä kuin esitellä, kunnes ne jo jätetään taakse. Kirja tuntuukin pikemmin hakemistolta.

Kenties juuri tätä hakemistomaisuutta onkin haettu, mene ja tiedä, mutta ainakin itse haluan istua alas kirjan kanssa ja lukea sen kannesta kanteen. Kannesta kanteen luettuna Mad Music ei ole kummoinen kokemus, mutta reissua suunnitellessa teos saattaa olla kiva lisä paikkallisia musiikkikulttuureja kartoittamaan. Suosikkiosani kirjasta olivat lyhyet väläykset kaksikon reissuilta, joissa esimerkiksi hoilataan suomirokkia indonesialaisen haudankaivajan vieraana – niissä kohdin kirja todella heräsi eloon ja onnistui olemaan muuta kuin referaattimaista läpijuoksemista. Visuaalisesta ilmeestä kirja saa pisteet kotiin, sillä jälleen kerran Madventures-kirjaa on mukava silmäillä läpi.

Vaikka en olekaan kirjan kanssa tehdyistä ratkaisuista samaa mieltä, on Milonoffin ja Rantalan suoritusta pakko arvostaa, vuodesta toiseen: tuskin mikään toinen duo on Suomen kokoisella läntillä onnistunut yhtä laaja-alaisessa tiedonvälityksessä (mistä kaksikko on palkittukin) ja säilyttämään silti omaleimaisen tyylin, yli viidentoista vuoden ajan.

P.S. Arvostelukappaleen mukana ei tullut vinyyliä, joten arvosana koskee pelkästään kirjaa.20.03.2017, Aleksi Peura
http://www.kirja.fi/kirja/tuomas-milonoff/mad-music-musiikin-maailma/9789510419557/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1474
Palaa »