Kansitaide Only Half There
Townsend, Devin
KIRJA

[ Rocket 88 ]

( 9 )
Ilmestyi: 09/2016
Sivumäärä: 312
ISBN: 978 19066 15932
Sidosasu: sidottu

Kanadalainen Devin Townsend on yksi aikamme tuotteliaimmista progemuusikoista. Mieheltä tuntuu tulevan vähän väliä jotain julkaisua, joten ei ollut kuin ajan kysymys milloin miehestä kirjoitetaan kirja.

Tai siis Devin itse kirjoittaa kirjansa. Omaelämänkerralliseen teokseen oli nimittäin aluksi palkattu haamukirjailija, mutta Townsend totesi jo kertaalleen kirjoitetun kirjan olevan aika kaukana siitä, mitä hän itse halusi. Henkilökohtaiset asiat eivät tuntuneet oikeilta toisen kirjoittamina. Joten Townsend kirjoitti kirjan itse uudemman kerran.

Hyvä niin, sillä Only Half There on varsin poikkeuksellinen musiikkikirja.

Townsendin värikäs historia on useimpien miehen fanien tiedossa. Alkuvuodet Kanadassa, päätyminen herkässä iässä Steve Vain ja ison musakoneiston kelkkaan, sieltä kovaa ja korkealta tippuminen, Strapping Young Lad, sooloprojektit, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja vierailu mielisairaalassa ovat useimpien tiedossa.

Only Half There ei etene suoranaisen kronologisessa järjestyksessä. Townsend aloittaa nuoruudestaan, mutta poukkoilee eri aihealueiden välillä luontevasti. Esimerkiksi limittäin kietoutuneet sooloura ja Strapping Young Lad käsitellään omina kappaleinaan. Samoin perhe saa oman tilansa, samoin Townsendin tuottajarooli, ne paljon puhutut huumeet, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja moni muu asia.

Townsendin kirja käsittelee tyhjentävästi niin miehen pään sisäisen maailman kuin musiikkibisneksen realiteetit kiertämisestä lehdistön kanssa toimimisen kautta puhtaaseen rahaan. Only Half There kertoo monisäikeisen miehen tarinan, ja avaa samalla myös musiikkibisneksen ansaintalogiikkaa kylmällä tavalla. Joskus on pakko tehdä levy, jotta kaikilla pysyy leipä pöydässä.

Only Half There on upea kurkistus kanadalaismuusikon historiaan. Samalla se paljastaa miehestä runsain mitoin asioita, joita ei ole missään haastatteluissa koskaan puitu. Tarinat muun muassa The Wildheartsissa kitaristina toimimisesta ovat monille uusia. Sen vuoksi kirja onkin pakkohankinta miehen faneille.

Ainoa huono puoli kirjassa on oikeastaan Townsendin käyttämä kieli. Kävelevä sanakirja käyttää paljon termejä, joita joutuu välillä googlaamaan ymmärtääkseen miehen sanoman. Lisäksi mennessään syvälle elämänfilosofiaansa sekä selittäessään sisäisen koneistonsa toimintaa on lukijan oltava tarkkana tekstin kanssa, jotta Townsendin punainen lanka pysyy hyppysissä. Huolimattomalla lukemisella saattaa vaikeissa aiheissa mennä puolet tekstistä ohitse.

Only Half There on ja ei ole perinteinen muusikkomuistelma. Vastaavalla rakenteella toteutettua teosta ei äkkiä tule mieleen. Lisäksi Townsendin kertoo tarinansa kuin kertoisi sitä hyvälle ystävälleen. Townsend päästää lähelle, ja siksi kirja tuntuukin niin persoonalliselta ja mukavalta.07.02.2017, Niko Kaartinen
http://devintownsendbook.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1904
Palaa »