Kansitaide Lager from the Thousand Lakes
Amorphis
olut

[ Maku Brewing ]

( 8+ )
Panimo: Maku Brewing
Tyyppi: Premium Lager
Julkaistu 21.11.2016
Alc. vol.: 4,6 %
Saatavuus: K-ketjun kaupat, olutravintolat

Lager from the Thousand Lakes on luontevaa jatkoa noin vuoden takaiselle Ale from the Thousand Lakes -oluelle. Kuten nimestä voi bändiä tuntevina päätellä, kummassakin on kyseessä Amorphis-bändiolut.

Siinä missä Tuhansien järvien ale oli nimensä mukaisesti pale ale -tyyppinen ööli ja vieläpä varsin erinomainen sellainen, tällä kertaa mennään tuttavallisemmin - nimensä mukaisesti - kotimaisen lager-tyylisen oluen parissa. Toisin kuin lukuisat kotimaiset bulkkioluet, jotka myös lagereiksi lasketaan, Maku Brewingin Amorphis lager ei ole vain jälleen yksi mauttomista "vesioluista". Päinvastoin, tämä tapaus on heti alkupuraisusta lähtien aivan toista maata.

Maukas, lageriksi poikkeuksellisen hyvin humaloitu olut osoittaa ryhdikkyytensä heti alkumetreiltä. Vaikka juoman runko on ohut ja kevyt, maussa on luonnetta vaikka muille jaettavaksi. Lager-tyypistään huolimatta alkuperäisen Amorphis-oluen pikkuveli on maukas ja napakka olematta kuitenkaan liian tuju tai tiukka kevyempiin oluisiin tottuneille.

4,6-prosenttinen olut jää kuitenkin jälkimaussaan ipa- ja pale ale -tyylisiä oluita laihemmaksi. Tämä ei ole niinkään moite, sillä toki keveämmälle jälkipotkulle on tilausta etenkin janojuomatyylisissä oluissa. Enemmänkin Lager from the Thousand Lakes on oivallinen välimuoto tyypillisen "vesilagerin" ja keveämmän pale alen välillä.

Sellaisenaan Amorphis-lager käykin hyvin esimerkiksi porttioluena eri eräänlaisena astinlautana astetta aistikkaampien ja voimakkaammin humaloitujen oluiden pariin. Toisaalta vastaavasti Amorphis-lager käy myös oivallisesta vaihtoehdosta tuhdimpien oluiden välissä tai miksei myöskin suun totuttajana näitä varten.

Kevyen janojuomamaisen ominaisuutensa takia Lager from the Thousand Lakes sopii oivallisesti vaikkapa ruoka- tai saunaööliksi. Syvemmin humaloitujen tai tummempien makuoluiden rinnalla vertailussa lager jää arvattavasti jalkoihin, muttei sitä ehkä sellaiseksi ole tarkoitettukaan. Sen sijaan vaikkapa tuliaisiksi tyylikkäällä etiketillä varustettu lager sopii varmasti hyvin, etenkin jos ei ole tietoa lahjansaajan olutmieltymyksistä.

Kaikkiaan Lager from the Thousand Lakes on yksi parhaita kaupanoluita ja kiilaa helposti erityisesti lagereiden kärkikahinoihin.

8/10
Serpent, 05.12.2016


Tuusulan Maku Brewing -panimon ja Amorphiksen yhteistyön ensimmäinen hedelmä oli vuoden takainen ja sangen mainio Ale from the Thousand Lakes -pale ale, joka iski kuokkansa viime vuosina oluthyllyjä dominoineeseen IPA-buumiin omalla otteellaan. Koska IPA:n ohella muotia ovat myös jatko-osat, on luonnollista että yhteistyösarjan seuraava tuote on nimeltään Lager from the Thousand Lakes

Edeltäjänsä tapaan oluen ulkonäköön on panostettu. Tyylikkään kapeaan ja oluttyypille sopivan kokoiseen 33 senttilitran pulloon pakatut oluet on brändätty yhtyeen levyjen mukaan: siinä missä Ale toi etikettinsä värityksellä ja muullakin graafisella otteellaan mieleen Circle-levyn, on Lager puolestaan tyylillisesti Under the Red Cloudin kannen tapaan viime vuosisadan alun kansallisromanttinsen Kansallismuseon kattotaiteen ja itsenäisyyden ajan alkupuolen kauneimpien postimerkkien kuvakielestä tuttu syvän sinipunainen versio. Jossain Kalevalan juhlapainoksessa on varmasti joskus nähty samaa vahvalinjaista mutta karun yksinkertaista grafiikkaa. Olut on todellakin pakattu hyvällä maulla, bändin visuaalinen ote huomioiden. Pisteet siitä.

Kruunukorkki päästää jääkaappivuorokauden jälkeen maukaan suhahduksen, mutta olut ei kuohu kovinkaan paljon. Lasiin kaadettaessa hyvinkin kauniin oljenkeltainen juoma osoittautuu vähävaahtoiseksi, eikä siinä ole juurikaan sameutta. Periaatteessa vaahdottomuus ja väri saattaisivat yhdessä luvata vaisua makukokemusta. Lasia tuijottaessa nenään kuitenkin onneksi hiipii maukkaan aromikas tuoksu, joka on siinä määrin monipuolinen ja houkutteleva, että se saattaisi jopa olla Lager from the Thousand Lakes -pullollisen huippuhetki. Humala tuntuu reippaasti jo tuoksussa, ja jonkinlainen muistuma jopa niinkin perustavaa laatua olevasan olutklassikon katkeruudesta kuin Pilsner Urquell nousee mieleen. 

Oluen maku on kevyt, mutta tuoksun aromikkuus tuntuu siinä hyvin vahvasti. Humalointi on kirpeän rapsakka ja miellyttävä, ja maun muutkin osatekijät ovat paremman termin puutteessa yläviritteisiä, ilakoivan keveitä ja maukkaita. Maku ei humalan kitkeryyttä lukuun ottamatta jää alun intensiivisyyden jälkeen juurikaan viipyilemään, mutta suullinen jättää jälkeensä hyvin mukavan muiston. Lisää tekee mieli, eikä pullollinen todellakaan jää kovin pitkäksi aikaa lasiin makoilemaan. Tällä kertaa se kuitenkin on hyvä asia, sillä tukevan vaahtokukan puute päästää isosuisemmassa lasissa aromit karkuun varsin nopeasti.

Lager from the Thousand Lakes on onnistunut olut, joka osuu puhtaasti oluena mielenkiintoiseen markkinarakoon. Suomalainen IPA-aalto on juuri nyt niin valtaisa, että pale alen pitää olla kerrassaan poikkeuksellisen hyvä erottuakseen massasta. Samaan aikaan muut oluttyypit ovat etenkin maitokauppavalikoimissa jääneet hiukan jalkoihin, joten lager on tyyppivalintana vähintäänkin tervetullutta vaihtelua. Samalla sen raikkaus ja vahva humalointi kuitenkin salakavalasti vievät sitä lähelle pale aleen tottuneiden olutfanien maun mukavuusaluetta, eikä siirtymä pintahiivasta pohjahiivaan ole kovin pitkä. Toisaalla mieleen nousevat myös klassiset tsekkiläiset klassiset pilsnerit, joten innoitusta on selvästi haettu muualtakin. Hyvä ja hienostunutkin olut Lager from the Thousand Lakes on, siitä ei pääse mihinkään. Se on myös tähän mennessä maistettujen bändilagereiden ehdoton voittaja, lagerien sarjassa kun erehdytään melkein poikkeuksetta ostamaan kymmenen tankkiautollista bulkkiröppää ja printtamaan tölkkiin elähtäneen yhtyeen logo.

Mainion oluen lopulliseen tuomioon vaikuttaa moni asia. Vaikka se jää Ale from the Thousand Lakesin tasosta aivan minimaalisen hippusen verran jälkeen, visuaalisen brändäyksen onnistuminen ja rohkeus kokeilla lagereiden yksioikoisempaa maailmaa nostaa sen edeltäjänsä pisteisiin. Ainoa varsinainen valituksen aihe onkin bändin ja panimon kannalta aika mitätön ulkoinen yksityiskohta: Lager from the Thousand Lakes on selvästi kesäolut, ja joulukuun räntäsateisen lauantai-illan sijasta sitä pitäisi lipittää kolmen pullon tuntivauhtia kesä-heinäkuun vaihteen helteillä kun Amorphis soittaa päälavalla. Sitä odotellessa siis.

Kippis!

8,5/10
Napero 17.12.201617.12.2016, Serpent / Napero
http://www.makubrewing.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 2871
Palaa »