Kansitaide Rocktähdet - Elämää kulissien takana
Heta Hyttinen
KIRJA

[ Readme.fi ]

( 8½ )
Kustantaja: Readme.fi
Ilmestyi: 09/2016
ISBN: 9789523211353
Sivuja: 300
Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Väri: Nelivärinen

Meillä ihmisillä on sellainen kumma voyeuristinen tarve päästä tiirailemaan julkisuuden valokeilassa olevien ihmisten elämää, ajatuksia ja sielunmaisemaa. Siitähän loppujen lopuksi on kyse niin Seiskassa kuin Vain elämää -tv-sarjassa. Tässähän ei toki ole mitään väärää ja ovathan molemmat edellä mainitut menestyksekkäästi tarjonneet ajanvietettä meille tavallisille Mateille ja Maijoille, joiden elämässä ei muuten tapahdu mitään jännittävää. Heheheh… vitsivitsi. Tunnustetaan toki kuitenkin, että jälkimmäistä seurasin itsekin.

Pitkän uran musamediassa tehnyt Heta Hyttinen on nyt tavallaan vienyt sen “Vain elämää -konseptin” kirjamuotoon, kuvaamalla mitä tapahtuu, kun kahdeksan musan eri tyylialueiden kotimaista vaikuttajaa (Samu Haber, Tuomas Holopainen, Michael Monroe, Maija Vilkkumaa, Lauri Tähkä, Mira Luoti, Anssi Kela, Herra Ylppö, Alexi Laiho) kokoontuu istumaan iltaa Hyttisen kotiin. Selvää Vain elämää -liitoskohtaa on siis ilmassa, mutta väitän teoksen olevan helvetin paljon kiinnostavampi ja sisältörikkaampi, kuin mitä mainittu telkkariohjelma edes parhaimmillaan pystyisi olemaan. Nyt ei kaiveta lapsuuden traumoja tai sydänsuruja, eikä itkuakaan kukaan tiettävästi vääntänyt. Nyt keskitytään puhumaan ASIAA, eli mitä on olla elävää musiikkia soittava muusikko ja minkälaisiin tilanteisiin sillä matkalla saattaa törmätä. Näkökulma on mielenkiintoinen, eikä poraudu niin syvälle henkilöiden persoonaan kuin mainitsemassani tv-sarjassa mennään. Mitään suuria paljastuksia on siis turha odottaa.

Se mitä Rocktähdet – Elämää kulissien takana sen sijaan tekee, on että se tavallaan avaa julkisuuden hahmot tavalla, mitä en ainakaan itse ole koskaan missään formaatissa näin kattavasti nähnyt. Luku kerrallaan ruoditaan kaikkea keikkailun ihanuudesta sosiaaliseen mediaan, tulevaisuuden ansaintalogiikkaan ja musavientiin. Jokaisella mukana olevalla on kaikesta tästä paljon omakohtaisia kokemuksia ja mielipiteitä, joita nyt hyvin avoimesti yhdessä ruoditaan. Väliin tiputellaan sopivasti hauskoja tarinoita matkan varrelta, jotta kaikki ei vain olisi oppikirjamaista tietoa siitä, mitä itse kunkin musaunelmien toteuttaminen oikeasti sisältää. Tietokirjaksi kokonaisuutta ei kuitenkaan voi luonnehtia, ja yleisilmettä keventää kivasti myös Juho Juntusen tilannekoominen kuvitus.

Kirja on rakennettu lyhyiden kappaleiden keinoin keskustelun muotoon, jossa kukin puheenvuoro on juuri sopivan mittainen, jotta asia saadaan sanottua, mutta pidempää monologia ei kukaan pääse harrastamaan. Itse tilanteessa – siellä Hyttisen ruokapöydässä – keskustelu on varmasti rönsyillyt suuntaan jos toiseen, mutta Hyttinen on onnistunut johdattelemaan keskustelua oikeaan suuntaan ja saanut koostettua illan annin selkeään ja luettavaan muotoon. Mistään kirjan pituisesta haastattelusta ei ole kyse, enemmänkin puhtaasta keskustelusta, jossa äänessä ovat artistit itse. Kullekin on lisäksi melko tasapuolisesti annettu suunvuoroa, joten mielipiteitä ja näkökulmia löytyy aivan helvetisti ja ihan kaikkeen. Juuri se, että tässä on äänessä tyystin eri puolilta musiikillista kartastoa olevia artisteja, tekee keskustelusta niin mielenkiintoisen. Kyllähän sitä hyvän keskustelun esimerkiksi rundaamisesta saa aikaiseksi, jos yksi haluaa tehdä keikkamatkat aina autolla, kun toinen taas ei suostu lähtemään mihinkään ilman lentokonetta. Jokaisella on kuitenkin se oma ja itselle paras tapa tehdä asioita ja sehän on se ainoa oikea. Keskustelu on kuitenkin kauttaaltaan korrektia ja kohteliasta, ilman mitään vastakkainasettelua tai turhaa asioiden kärjistelyä.

Jos siis olet perustamassa rockbändiä ja haaveilet maailmanvalloituksesta, suosittelen lukemaan Hyttisen opuksen. Saatat oppia jotain uutta. Ja vaikka et olisikaan, kirja kannattaa lukea kuitenkin. Harvoin tämänkaltaisia eepoksia on tarjolla.01.12.2016, Henry Lunabba
http://readme.fi/product.php?isbn=9789523211353 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1961
Palaa »