Kansitaide Rammstein - koko tarina
Lüdeke, Ulf
KIRJA

[ Minerva Kustannus ]

( 5- )
Sivumäärä: 232 ss.
Sidosasu: sidottu, kuvaliite
ISBN: 9789523123625
E-kirjan ISBN: 978-952-312-398-4
Ilmestyi: 10/2016
Suomennos: Juho Nurmi

Itäberliiniläinen Rammstein ilmestyi maailman metallimusiikin kartalle 1990-luvun puolivälissä ja teki sittemmin jotain, mistä tuhannet ja taas tuhannet muut yhtyeet vain haaveilevat. Bändin vahvasti elektroninen, saksan kielellä laulettu yksioikoinen teollisuusmetalli löysi tiensä miljoonien levynostajien sydämiin – siitäkin huolimatta (tai ehkä juuri siksi), että se verhosi junttariffinsä siekailemattoman perverssein ja väkivaltaisin lyriikoin. Rammstein on myös aina ollut tunnettu visuaalisesti äärimmäisen näyttävistä keikoistaan. Lisäksi yhtye koostuu kuudesta muusikosta, joiden persoonat ovat suurimmilta osin jääneet suuren yleisön tietoisuuden ulottumattomiin.

Edellä mainitun perusteella on selvää, että tällaisesta yhtyeestä saisi helposti yhtä aikaa informatiivisen ja sisällöltään värikkään sekä moniulotteisen biografian, joka kertoisi kaiken ja paljon enemmänkin. Siksi on totaalinen pettymys, että tänä vuonna niin alkuperäiskielellä kuin Suomi-käännöksenä ilmestynyt Rammstein – koko tarina on pelkkä pintaraapaisuksi jäävä pannukakku. Kirjan kirjoittanut toimittaja Ulf Lüdeke on toki tehnyt saksalaisen jämptin ja tiiviin paketin Rammsteinin uran tärkeimmistä vaiheista, mutta kirjassa ei ole oikeastaan mitään, mitä lukija ei saisi selville jo julkaistuista lehtiartikkeleista tai internetin ihmeellisestä maailmasta. Tästä kertoo jo reilun 150 kohdan lähdeviiteluettelokin.

Rammstein – koko tarina on kaikkinensa puuduttavaa ja olan kohautuksella ohi lipuvaa luettavaa. Kirja olisi kaivannut henkeä ja lennokkuutta eikä sellaista saada aikaan ainakaan kirjoittajan filosofisilla pohdinnoilla bändin lyriikoista, tai otannasta Saksan lähi- ja kulttuurihistoriaa peilaavia yksityiskohtia.

Aivan bändihistoriikin irvikuvasta ei onneksi voida puhua, mutta päällimmäisenä niteestä jää tunne joulumarkkinoille työstetystä rahankeruuvälineestä ja Rammsteinin uudelleen aktivoitumisen yhdestä vipuvarresta. Näin hieno ja uria uurtava bändi olisi ansainnut parempaa.15.11.2016, Jaakko Silvast
http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1297 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 2359
Palaa »