Kansitaide Hanoi Rocks '82–'84
Thomas, Justin
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8½ )
Ilmestyi: 08/2016
Sivumäärä: 244
ISBN: 978-952-01-1533-3
Sidosasu: sidottu

Hanoi Rocks oli ensimmäisiä kunnolla kansainvälistä huomiota saaneista kotimaisista yhtyeistä. Siinä missä suomalaisten tekemä englanninkielinen rock oli tuohon aikaan suurimmaksi osaksi kehnoa ja selvästi ulkomaisten kilpailijoiden varjoon jäävää puuhastelua, oli Hanoi Rocks imagon ja musiikin puolesta poikkeuksellisen laadukas. Ensimmäistä kertaa Suomesta tuli bändi, jolla oli tarpeeksi karismaa ja taitoa menestyä ulkomailla ja joka oli valmis myös tekemään työtä suosion eteen. Suurta läpimurtoa kansainväliseen tähteyteen ei lyhyen mutta tuotteliaan uran aikana kuitenkaan koskaan tapahtunut, vaan rumpali Razzlen kuoleman jälkeen kuihtuneen bändin kohtalona oli jäädä ulkomailla lähinnä vain oman genrensä piireissä tunnetuksi nimeksi. Justin Thomasin valokuvakirja Hanoi Rocks '82-'84 antaa mahdollisuuden palata hetkeksi yhtyeen uran kuumimpiin vuosiin.

Kirja kattaa yli 300 valokuvaa noin kahden vuoden ajanjaksolta bändin legendaarisimman kokoonpanon loppuvaiheilta. Kirjassa seikkaillaan muun muassa Intiassa, Israelissa, Isossa-Britanniassa ja New Yorkissa. Huomattava osa kuvamateriaalista on keikkatilanteiden sijasta esimerkiksi hotellihuoneista tai muista – välillä varsin arkisistakin – tilanteista. Värikuvia on mukana harmillisesti vain kourallinen.

Thomasin kuvista välittyy hyvin Hanoi Rocksin eloisa elämäntyyli. Hotellihuoneen tuhoamista myöten perinteisistä rockkliseistä koostuneet vaiheet ovat täynnä vauhtia, vaaraa, päihteitä ja rockia. Elämäntyyliä kuvaa hyvin Thomasin kertomus siitä, että muusikkoretkueen saapuessa Intiaan, oli jo ensimmäisenä päivänä vakiodiileri varmistettu. Noin parikymppiset nuoret nauttivat täysillä rocktähteyden tuomista mahdollisuuksista, mikä on saatu mielenkiintoisesti ikuistettua valokuviin muutaman vuoden ajalta. Miellyttävänä lisänä ovat Thomasin kuvien oheen kirjoittamat anekdootit eri tilanteiden taustoista. Herkullisia ovat esimerkiksi tarinat nuorukaisten seikkailuista Intiassa ja Israelissa, joista jälkimmäisessä bändi oli muun toilailun ohessa Itkumuurilla vieraillessaan lähellä joutua väkivallan uhriksi ulkonäkönsä ja McCoyn pilailun takia.

Keikkakuvista välittyy bändin vahva live-energia, mutta arvokkainta on kuitenkin lavan ulkopuolella taltioitu materiaali. Kuvat yhtyeen jäsenistä esimerkiksi jammailemassa McCoyn asunnossa, kiertelemässä kaupungilla tai viettämässä aikaa hotellihuoneessa ovat mahtavia tuokiokuvia viisikon elämästä fanien katseiden ulottumattomissa. Thomasin kuvissa on usein humoristisia sävyjä, mutta ne ovat välillä myös ihailtavan kaunistelemattomia: mukana on esimerkiksi kuva Razzlesta makaamassa sammuneena hotellin käytävällä New Yorkissa. Hanoi Rocksin tiivis yhteishenki välittyy kuvista, sillä niissä on paljon kaverillista hassuttelua ja bändi selvästi viihtyi hyvin yhdessä muutenkin kuin vain lavalla.

Viimeiset kuvat ovat otettu lokakuussa 1984 musiikkiohjelma The Tuben kuvauksissa. Kaksi kuukautta tuon session jälkeen Razzle menehtyi auto-onnettomuudessa yhtyeen nousujohteisen uran päättyessä käytännössä siihen. Tuossa sessiossa otetut kuvat jäivät Thomasin viimeisiksi kuvallisiksi tallenteiksi Razzlesta ja bändistä. Hanoi Rocks '82-'84 on suositeltava teos kaikille yhtyeen ystäville, sillä se on kiinnostavasti toteutettu ja nostalgiantäytteinen katsaus niihin vuosiin bändin uralla, kun kaikki oli vielä huoletonta ja tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia.08.11.2016, Taavi Lindfors
http://like.fi/kirjat/hanoi-rocks-82-84/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1381
Palaa »