Kansitaide Trumslagarpojken
Johansson, Anders
KIRJA

[ Bokfabriken ]

( 9 )
Kieli: ruotsi
Julkaistu: 05/2016
ISBN: 9789176292280 Sivumäärä: 334

Heti alkuun on syytä todeta, että Trumslagarpojken on paras ikinä lukemani omaelämäkerta. Monet vastaavat sortuvat hieman päälle liimattuun ”omaelämäkertamaisuuteen”, joka juontunee siitä, että kirjan on kirjoittanut joku muu, haamukirjoittaja. Lisäksi tuntuu usein, että tarinasta pyritään hieman väkisin tekemään kohahduttava paljastuskirja, koska kohu myy ja kiinnostaa meitä sosiaalipornoaddikteja.

Yngwie Malmsteenin ja HammerFallin rumpalina tutuksi tullut Anders “Jensin broidi” Johansson on kuitenkin tehnyt jotain muuta: kirjoittanut helppolukuisen ja rehellisen tuntuisen kirjan lähes 40 vuotta kestäneestä taipaleestaan metallimusiikin ytimessä. Henkilökohtaisimmat ulkomusiikilliset asiat on säästetty kirjan viimeisille sivuille, mutta se sallittakoon. Kyse on kuitenkin enemmän siitä rumpalipoika-Andersista, kuin isästä ja aviomiehestä. Omia ongelmiaan ja elämänpituista matkaansa isättömänä hulivilipoikana mies kuitenkin avaa kunnioitettavan rehellisesti.

Teos on jaettu viiteen suurempaan, mutta vapaamuotoiseen kokonaisuuteen, joiden kahlaamista läpi helpottaa suhteellisen lyhyet ja tiiviiksi tehty kappalerakenne. Mielenkiinto ja jännitys vangitsee lukijan kuin Lars Keplerin dekkarissa konsanaan. Miehen tiesin ennalta nimeltä, mutta sen suuremmin en Johanssonin urotekoihin ollut perehtynyt. Kirjan luettuani voisin sanoa nyt aistivani mistä mies on tullut ja mitä hän on saanut aikaiseksi. Kirja kuvaa kattavasti ja kronologisesti hepun matkaa aina lapsuudesta nykypäivään. Tyypillisten kaskujen ja knoppitiedon lisäksi sivuja täyttävät Johanssonin hyvin avoimet mielipiteet ja tarinat yhdestä sun toisesta suurmiehestä, sekä lukuisista hieman pienemmistä merkkihenkilöistä. Tiesitkö esimerkiksi itse, että Ronnie James Dio oli paitsi kova laulaja, myös melkoisen innokas ja omistautunut autonpesijä. Nimiä sivuilla kuitenkin lentelee sen verran paljon, että Google oli pakko pitää auki lukiessaan, jotta kaltaiseni turhan tiedon innokas keräilijä pysyisi matkassa mukana. Heppu on todellakin ollut mukana melkoisissa seurueissa.

Miehen musiikkiura lähti kunnon nousukiitoon Yhdysvalloissa 80-luvun alussa ja tästä alkaakin kirjan mielenkiintoisin osuus. Kaikille Yngwie Malmsteenin faneille lienee päivänselvää, että mies on paitsi alkoholisti, myös melkoinen mulkku. Yngwie-historiikkeja en ole lukenut, mutta näin suorapuheista kerrontaa miehen edesottamuksista tuskin koskaan on saatu lukea. Tekevälle selvästi sattuu ja jos olet kirjoitustaitoinen ihminen ja tulet viettäneeksi vuosia Yngwien lähipiirissä, saat varmasti melko pitkän listan kokemuksia keinutuolissa muisteltavaksi. Johansson tarjoaa näistä melko kattavan Best Of -paketin, joka milloin saa pään pyörimään epäuskosta, milloin nauramaan ääneen. Varmasti paljon jää vielä kertomattakin, mutta kaikki temmellykset tuskin ovat ns. julkaisukelpoista materiaalia. Johanssonin suuri kunnioitus Malmsteenia kohtaan on kuitenkin päivänselvää. Syystäkin, onhan se kieltämättä aika kepittäjä.

Kirjan toisella puoliskolla vastaavaa sisäpiiritietoa tarjotaan miehen ajoilta HammerFallin rumpupatteriston takana. Bändikavereita ei juuri säästellä, mutta Johansson osaa pukea epämieluisatkin epäkohdat positiiviseen ja kunnioittavaan valoon. Ketään ei syytetä, ketään ei haukuta, mies kertoo vain omat mielipiteensä ja oman näkökulmansa. Joku muu näkee asiat tietysti toisin ja siitä voi varmasti lukea lisää jostain toisesta kirjasta. Tämä on kuitenkin Anders Johanssonin tarina.

Kirja onnistuu maalaamaan Anders Johanssonista lämpimän ja kiltin miehen näköisen muotokuvan. Heppu vaikuttaa ammattitaitoiselta ja mukavalta työmieheltä, joka tekee juuri sitä mistä eniten tykkää: soittaa rumpuja ja luo omaa, genrerajoja rikkovaa musiikkiaan. Tätä mielikuvaa ei pimennä pätkääkään se, että välillä viinaa on mennyt kenties enemmän kun vatsa kestää tai se, että kaveri tuntuu ilmiselvästi nauttivan joskus myös lain rajoja hipovien kepposten ja töppäysten tekemisestä. Pojat on poikia. Myös aikuisina.19.10.2016, Henry Lunabba
http://bokfabriken.se/index.php/bocker/alla-bocker/item/trumslagarpojken.html Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1059
Palaa »