Kansitaide Pate Ikurista
Mustajärvi, Pauli Antero
KIRJA

[ Docendo ]

( 6+ )
Ilmestymisvuosi : 10/2016
ISBN : 978-952-291-271-8
Sivuja : 192
Sidosasu : Sidottu

Pate Mustajärvi täytti muutama viikko sitten 60 vuotta. Yhtyeensä Popeda puolestaan saavuttanee 40 vuoden iän ensi vuonna. Sen kunniaksi kelpaakin julkaista miltei 200-sivuinen ja runsaasti kuvitettu järkäle suomalaisen rockin työn sankarista.

Ilman sarvia ja hampaita sanon kuitenkin heti aluksi, että enemmän asiaa ei olisi ollut pahitteeksi. Ei, vaikka päähenkilömme esipuheessa toteaakin ettei kyse ole elämäkerrasta tai paljastuskirjasta. Sellainen on kuulemma luvassa siinä vaiheessa kun Pate itse järsii porkkanoita alta päin. Miehen luonnehdinta tästä teoksesta kuvaa sitä hyvin: kyseessä on kokoelma sirpaleita hänen elämästään. 2-30 sivun mittaisissa luvuissa käydään läpi asioita yksi kerrallaan. Osansa saavat niin nuoruusvuodet, sooloura, julkisuuden kirot, Paten ura elokuvissa ja näyttämöllä kuin luonnollisesti päätyö Popedakin.

Tuoreen oloisia, pelkästään tätä kirjaa varten tehdyiltä haiskahtavia haastatteluja, tai pitäisikö sanoa haasteluja on rytmitetty leikekirjasta kaivetuilla sitaateilla, eikä asioissa edetä aina läheskään kronologisessa järjestyksessä. Vaan eipä tuo haittaa tee. Enemmän kiusaa se, että kirjan välittämä kuva artistista on perin pintapuolinen, ja pahimmillaan vaikuttaa jopa silotellulta. Jopa meikäläisen mielestä, joka lopetti toisen ääripään, siis iltapäivälehtien kohujuttujen, lukemisen jo aikoja sitten. Kohuja en kaivannutkaan, vaan edes vähän perinpohjaisempaa katsausta musiikkiin. Popedasta on olemassa ihan kelvollinen kirja, mutta Pate sooloartistina, siinäpä riittää sarkaa tämän teoksen jälkeenkin.

Luvut ajoneuvo- ja aseharrastuksesta puolestaan ovat sopivan mittaisia ja ennen kaikkea valottavat Päällikön elämän siviilipuolta juuri sopivasti. Sen sijaan vaikkapa oma perhe sivuutetaan kokonaan, tosin eipä siihen kaikilla lukijoilla kiinnostusta olekaan. Pate Ikurista sopiikin parhaiten ”vasta-alkajille”, sillä Paten uraa enemmän seuranneet se jättää nälkäiseksi, vaikka toki täydentääkin tuota em. Popeda -kirjaa tietenkin joiltain osin.

Kirjan teksti on asiallisen konstailematonta. Saattaa olla, että siitä on Paten murteellista puheenpartta hieman siivottu, mutta ei niin paljoa että puhe ei tuntuisi sopivan kertojansa suuhun. Minkäänlaisia diskografioita tai muita listoja ei mukana ole. Sen sijaan mukana on runsaasti Harri Hinkan hienoja valokuvia. Pahaksi onneksi vanhoja otoksia ei ole isommin mukaan mahtunutkaan - ja osa niistäkin on Mustajärven kotialbumista. Tietysti se on sinänsä hyvä asia, mutta kernaasti olisin pällistellyt kuvia vaikkapa 80-luvulta, niin tuttuja kuin ne Soundin ja Suosikin sivuilta ehkä olisivat olleetkin. Ehkäpä sitten siinä elämäkerrassa, sillä sellaisen Pate Mustajärvi jos kuka ansaitsisi, jumalaare!30.09.2016, Ismo Karo
http://www.docendo.fi/pate-ikurista-pauli-mustajarvi.html Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1492
Palaa »