Kansitaide Teit meistä kauniin
Temonen, Tuukka
elokuva

[ Optipari / Studio123 ]

( 8½ )
Kieli: suomi
Lajityyppi: draama
Kesto: 1h 51 min
Ikäraja: 7

Ohjaaja: Tuukka Temonen

Pääosissa: Roope Salminen, Mimosa Willamo, Iiro Panula, Tatu Sinisalo, Teppo Manner, Laura Malmivaara, Tommi Taurula, Lorenz Backman, Olga Temonen, Lotta Backlund

Ensi-ilta: 7.9.2016
Levittäjä: Kuusan Kino Ky

Olen ehkä hieman eri mieltä siitä, että Apulanta on Suomen suurimpia yhtyeitä – kuten elokuvan lopussa mainostetaan, mutta tämä onkin vain minun mielipiteeni. Bändi on kuitenkin tehnyt pitkän ja merkittävän uran. Lisäksi kasvuvuodet sijoittuvat mielenkiintoiseen aikaan tämän ylvään maan historiassa. Kun nuoret apikset vielä selvästi erosivat näistä perus-sepoista, on eittämättä perusta kohdallaan hyvälle tarinalle. Ei siis ole ihme, että tähän on nyt tartuttu.

Leffa on Apulannan pitkäaikaisen basistin Tuukka Temosen kapellimestaroima projekti ja miehen ensimmäinen pitkä elokuva. Taustaa miehellä kyllä liikkuvasta kuvasta on tuotantoyhtiönsä puolelta, mutta kokoillan elokuvan ohjaamiseen ja tuottamiseen lähteminen on kyllä syvän kumarruksen arvoinen teko. Muiltakin osin leffa on tehty kotikutoisen tuntuisesti ilman suuria nimiä, mutta Temoset ovat kuitenkin löytäneet juuri ne oikeat tekijät. Leffa on sopivalla tavalla hennon karkea ja näyttää Apulannalta, lama-Suomelta ja Heinolalta. Rahalla ja oikeilla ammattilaisilla olisi ehkä saatu lisää näyttävyyttä elokuvaan, mutta tunnelma olisi samassa hengessä aivan varmasti vesittynyt.

Teit meistä kauniin keskittyy 90-luvun alkuun ja Apulannan syntyyn Suomen Heinolassa. Itse olen sitä samaa ikäpolvea leffan nuorison kanssa, joka oppi kaiken devalvaatiosta, ulkomaisista lainoista ja pankkikriisistä juuri samoista TV-lähetyksistä ja ahdistuneesta ilmapiiristä, mikä elokuvassa käsin kosketeltavasti on läsnä, esimerkiksi Temosten perheessä. Vierestä me nuoret vain hämillämme seurasimme, kun edellisen sukupolven unelmat ja odotukset yksi kerrallaan romuttuivat. Teit meistä kauniin onnistuukin välittämään tuon ajan tunnelman täydellisesti. Ilmapiiri on ahdistava, jopa toivoton, mutta ahdistuksesta nousee inspiraatio rakentaa edellistä parempi maailma. Vaikka sitten musiikin tai oman bändin keinoin. Suosta noustaan, perkele, vaikka vanhempien mielestä se määrätietoisuus olisi täydellisen typerää ja päämäärätöntä haahuilua.

Elokuva näyttää, kuin se olisi kuvattu 90-luvun alun Heinolassa: vaatetus, autot ja muu rekvisiitta vie meidät onnistuneesti juuri siihen harmaan ankeaan aikaan, jolloin hiukset sojottivat kummaan suuntaan ja vaatteiden väripaletti oli lievästi sanottuna räikeä. Jollain ilveellä tuotantotiimi on onnistunut karsimaan kuvasta pois tämän nykymaailman pienintä yksityiskohtaa myöten. Jopa ne talot ja Heinolan kaupunki on saatu näyttämään juuri niin post-neuvostoliittolaiselta kuin itsekin tuolta ajalta muistan. Ilmakuvia elokuvassa tarjoillaan hieman liikaa, mutta tämä sallittakoon ja kyllähän ne oman osuutensa tunnelmaan tuovat.

Näyttelijäsuorituksista esiin on nostettava Roope Salmisen Antti Latvala, joka on juuri oikealla tavalla anarkistisen temperamenttinen. Parhaan roolin vetää kuitenkin Tatu Sinisalo Toni Wirtasena. Sinisalo on ilmeiltään, puheeltaan ja olemukseltaan kuin se TV:stä tuttu koko kansan Toni. Roolitus on muiltakin osin onnistunut. Jopa alkuun hieman ärsyttävästi suomea ja englantia puheessaan sekoittanut Mimosa Willamo, vaihto-oppilas Mandyna, pehmenee kun tarina vie katsojan mukanaan.

Voi vain kuvitella, kuinka vaikea rasti elokuva on Apulannan jäsenille ollut, ja erityisesti Temoselle itselleen. Se, että istuu ohjaajan jakkaralla ja ohjaa omaa nuorta ja angstista itseään, on kyllä aivan varmasti ollut melkoisen jäätävä kokemus. Se ei kuitenkaan millään tavalla näy lopputuloksessa: Teit meistä kauniin maistuu ihanan rehelliseltä ja raadollisen avoimelta elokuvalta. Meille tietämättömille jää arvailun varaan, kuinka oikealla tavalla nuorten miesten ja naisten todellinen tarina elokuvassa kerrotaan. Sillä ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole oikeastaan merkitystä, mehän kuitenkin tiedämme miten tarina on jatkunut tähän päivään asti. Erittäin viihdyttävä ja koskettava ajankuva Tein meistä kauniin kuitenkin on.

Elokuvan ohella tuotantotiimi on kasannut elokuvan synty- ja luomishistorian kirjankansiin. Kirja on kauniisti toteutettu ja sen noin sadalla sivulla löytyy kuvia tuotantovaiheesta, mutta myös kattavasti "niitä oikeita" valokuvia bändin taipaleelta. Lisäksi mukana on lyhyiden tekstipätkien muodossa tuotannossa mukana olleiden henkilöiden ajatuksia. Se kiinnostavin osa luonnollisesti on bändin poikien kommentit, esimerkiksi näyttelijöistä: onhan se kiva kuulla, mitä vaikkapa Santapukin mielessä liikkui kun hän pääsi läheltä seuraamaan Teppo Mannerin roolisuoritusta Sipenä. Kirja ei ole ohjekirja, jolla elokuva aukeaisi paremmin, mutta antaa kuitenkin mukavaa lisätietoa tästä kovin erityisestä projektista. Kannattaa lukea.08.09.2016, Henry Lunabba
http://www.teitmeistäkauniin.fi/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 7689
Palaa »