Kansitaide Doro Hero Cava Brut Reserva
Bodegas Langa Hnos
viini

[ Metal and Wine ]

( 8 )
Cava-tyyppinen kuohuviini
11,5%ABV, 750 ml pullo
Espanja

Jos eurooppalaisella hevillä on jonkilainen Grand Old Lady, on arvonimen itseoikeutettu haltija ehdottomasti Doro. Yli viisikymppisenäkin melkoista lavakarismaa huokuva terästäti on instituutio, jonka uralla on jo historiallistakin merkitystä, ja jonka yli kolmen vuosikymmenen mittaiselle työlle on vasta 90-luvun puolivälin jälkeen alkanut ilmestyä varteenotettavia naispuolisia haastajia ja jatkajia. Doro oli Warlockin kanssa aikaansa edellä, ja on jaksanut jatkaa uskomattoman pitkään. 

Jos Doron status metallin isoäitinä onkin omaa luokkaansa, on hän myös sikäli harvinainen heviartisti, että hänen nimissään julkaistu kuohuviini ei tunnu kuolleena syntyneeltä kuriositeetilta tai kitschiltä. Doron imagoon kuiva espanjalainen Cava sopii paremmin kuin kenellekään muulle, ja Doro Hero Cava Brut Reserva oli siksi pakko testata.

Niin, juoman nimi on hiukan hoopo, ja todistaa jälleen kerran oikeaksi vanhan viisauden "saksalainen huumorintaju ei ole naurun asia". Myös etiketin maalaus on yliampuva, mutta toisaalta, kukapa olisi koskaan ottanut varhaisemman saksalaisen metallin sanoituksia tai kansitaiteita erityisen vakavasti? Doron historiaan ja imagoon moinen liioittelu sopii, joten korkki poksumaan ja maistelemaan.

Kuohari on ehdottoman arkkityyppinen kuiva Cava. Se on jopa niin helmeilevää, että korkki päästää kahden viikon jääkaappilevonkin jälkeen messevän jysähdyksen. Väriltään hailakka ja runsaasti helmeilevä kuohuviini tuoksuu miedosti mutta hedelmäisesti. Se on lasissa hyvinkin herkkäliikkeistä, niin kuin lähes sokerittomaksi käytetyn brutin pitääkin.

Maku on pehmeä ja kevyt, hyvin kuiva; enemmän kuohuviineistä tietävä testiseuralainen totesi, että se on niin kuivaa ja kevyttä että se ei oikeastaan tunnu kostuttavan kieltä lainkaan. Ja juuri sellainen Doro Hero onkin. Se on samaan aikaan lähes brutaalin kuiva ja ilmavan kevyt, ja tuntuu katoavan suusta jonnekin lähes huomaamatta, jättäen jälkeensä vain pienen mutta miellyttävän jälkimaun. Sen verran laadukkaasta Cavasta on kuitenkin kyse, että se pieksää mennen tullen ainakin kaikki vastaan tulleet bändien valkoviinit, jotka lienevät muiden bändibrändättyjen kuohuviinien puutteessa lähin vertailukohta Doron juomalle. Osuvin vertailukohta voisikin olla Freixenetin mustassa pullossa myytävä kuiva kuohari sopivasti kevennettynä.

Doro Hero Cava on siis kuiva ja kevyt, yliampuvalla graafisella ulkomuodolla varustettu kuohuviini, jota yksikään muu metalliartisti ei oikein olisi voinut uskottavasti lanseerata markkinoille. Se on kieltämättä keveydestään huolimatta laadukasta kuohuviiniä, ja ulkonäkökin sopii saksalaisen metallin traditioihin. Olkoon siis arvosana hyväksyvä, mutta sillä alahuomautuksella että imagollinen ylilyönti ansaitsee sille maun hyvän suorituksen päälle vielä puolikkaan lisätähden.12.09.2016, Napero
http://metal-and-wine.com/en/doro/56/doro-hero-cava-brut-reserva Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 1098
Palaa »