Kansitaide Kosketinrunkkari - Niin kuin sen satun muistamaan
Lorenz, Christian “Flake”
KIRJA

[ Minerva Kustannus ]

( 8 )
ISBN: 978-952-312-292-5
Sivumäärä: 365 s.
Ilmestynyt: 4/2016
Alkuperäisnimi: Der Tastenficker: An was ich mich so erinnern kann
Suomennos: Miika Kupiainen

Rammstein on jokseenkin omaleimainen bändi ja yhtyeen kosketinsoittaja varmasti yksi kummallisimmista hahmoista tällä taiteen alalla. Kun Christian “Flake” Lorenz sitten kirjoittaa “elämäkerran”, sopii odottaa jotain melko erityistä. Sellaisiksi miehen niin sanotut muistelmat myös osoittautuvat. Teos ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä odottaisi.

Kosketinrunkkari - Niin kuin sen satun muistamaan on taidokkaasti raapustettu kaunokirjallinen tekele ja tälläkin taiteen alalla Flake osoittautuu melkoiseksi sepäksi. Tarina keskittyy miehen nuoruuteen ankeassa idässä, missä autot ovat paskoja, soittimet pitää rakentaa, tai vähintään korjata, itse ja elämä muutenkin tuntuu olevan sateisen pilvistä. Tätä korostaa entisestään tapa jolla Flake kirjan on kasaan runoilut: lauseet ovat omituisia mutta toimivia, vaikka se punainen lanka loistaa pitkälti poissaolollaan ja tarina poukkoilee päämääräättömästi eteenpäin. Flakella on selvästi taito vaihtaa aihepiiristä toiseen vaikka kesken lauseen.

Tämä tapa lähestyä rocktähteyttä, se saa hienoa taustatukea miehen hienosta itseään väheksyvästä ja sarkastisen surumielisestä tyylistä, joka istuu tarinaan kuin Trabantti Itä-Berliinin 70-lukuiseen aamuruuhkaan. Kirjan sivuilla Flake ruotii omaa lapsuuttaan ja kasvamistaan nuoresta ujosta seinäruususta kohti aikuisuutta ja muusikon elämää. Matkalla keskustellaan lentopelosta, kissoista, autoista sekä pitkäveteisistä perheen kävelyretkistä maaseudulle. Ajan myötä mukaan astuu ryypiskely, vahva itsetutkiskelu, pohtiminen sekä itsepintainen musiikkiharrastus, joka miehen oman kuvaelman mukaan tuntuu pohjaavan enemmän tahtoon kuin luontaiseen taitoon.

Kirjaa on kuvitettu laajasti miehen omilla valokuvilla, jotka eivät oikeastaan liity itse tarinaan millään tavalla, ja tämähän sopii vallan mainiosti muutenkin hieman sekavaan kokonaisuuteen. Puhtaan kaunokirjallisesti teos kuitenkin osuu tarkasti ylämummoon ja avautuu mielenkiintoiseksi kasvutarinaksi, jonka luonnollisesti ei tarvitse päätyä mihinkään suureen ajatukseen tai lopputulemaan. Matka kun meitä kaikkia vie vain eteenpäin, kohti ääretöntä ja ikuisuutta.

Mikään tyypillinen artistielämäkerta Kosketinrunkkari ei siis ole. Sitä, mistä Flake parhaiten tunnetaan – eli Rammsteinin pervona ja alistettuna kosketinsoittajana – sivutaan ainoastaan ohimennen. Tarina siitä, miten kosketinrunkkari aikanaan päätyi erään nykymaailman suurimman bändin kosketinsoittajaksi sekä mitä kaikkea sillä matkalla on tapahtunut, jäänee seuraavan kirjan aiheeksi. Jos siis halajat tarinaa Rammsteinista, suosittelen odottamaan sitä jatko-osaa. Kiinnostava tämä omalaatuinen ajankuva kuitenkin on.16.08.2016, Henry Lunabba
http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1238 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 2110
Palaa »