Kansitaide Peter Steele
Wagner, Jeff
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8+ )
ISBN: 978-952-01-1068-0
Ilmestyi: 02/2016
Sivumäärä: 300 ss.
Sidosasu: sidottu
Alkuteos: Soul on Fire – The Life and Music of Peter Steele
Suomentaja: Miki Leivo

Maailmasta löytyy tokkopa kovin monta raskaan musiikin fania jota Peter Steele – syntymänimeltään Peter Ratajczyk – ei olisi jollain tapaa koskettanut. Miehen ura, joka jäi ilman muuta monta vuotta liian lyhyeksi, sisältää lukuisia metallin ja yleensäkin raskaan musiikin merkkipaaluja joista ammennetaan inspiraatiota vielä tänäkin päivänä.

Mutta millainen tuo synkkä, vihreisiin pukeutunut jätti Peter Steele oli julkisuuden naamion takana? Tähän kysymykseen musiikkijournalisti ja kirjailija Jeff Wagner yrittää vastata.

Wagner kertoo rehellisesti heti kirjan alussa että Type O Negativen jäljellä olevat jäsenet eivät halunneet osallistua kirjan tekoon, kukin omista syistään. Wagner paikkaa tätä ammottavaa aukkoa kirjan lähdemateriaalissa runsaalla vanhojen haastattelujen ja muun arkistomateriaalin hyödyntämisellä. Onneksi moni muu Steelen lähipiiriläinen – sisaret, ystävät, entiset tyttöystävät – suostuivat haastatteluihin kirjaa varten, joten paljon henkilökohtaisia näkemyksiä ja anekdootteja kirjaan on silti saatu mukaan. Type O Negative -bändikavereiden pois jääminen haittaa kirjaa vähemmän kuin luulisi.

Metallifaneille Steelen ura lienee tuttua kauraa: Falloutin myötä ensimmäinen vakava bändiviritelmä 70-luvun lopulla, Carnivoren kaksi kulttisuosion saavuttanutta levyä 80-luvun puolivälissä ja sitten muutaman eri nimen kautta Type O Negativeksi muodostunut bändi, joka Bloody Kisses –kolmosalbumin ja viimeistään sitä seuranneen October Rustin myötä vakiinnutti asemansa eräänä 90-luvun metallin johtotähdistä; päihde- ja mielenterveysongelmat, ja lopulta traaginen menehtyminen vuonna 2010. Tätä kehyksenä käyttäen Wagner esittää tulkintansa Steelestä: koko elämänsä vakavien mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut, äärimmäisen lahjakas ja luova, ystävällinen ja lähipiirilleen uskollinen, intohimoinen mies jolle supertähden viitta ei lainkaan sopinut; mies, jonka oma lahjakkuus väistämättä aiheutti lankeemuksen kun julkisuuden ja suursuosion rasitteet kävivät Steelelle liian suuriksi. Paineita Steele tasasi alkoholilla ja huumeilla, itsetunto-ongelmia naisilla.

Wagner ei oikeastaan edes yritä peitellä sitä faktaa, että kirjan on kirjoittanut ennen kaikkea fani. Ihan hyvä niin, koska kirjan suhtautuminen Steeleen on melko fanipoikamaisen yksipuolinen: Steele oli loistava, Steele oli paras, ja suunnilleen kaikki mitä Steele teki, oli hienoa ja upeaa. Jopa Wagnerin kirjoittaessa tapauksesta, kun Steele pahoinpiteli ex-tyttöystävänsä aviomiehen, saa rivien välistä vähän sellaisen kuvan, että Wagnerin mielestä Steele oli melkein yhtä paljon uhri kuin pahoinpidelty mies. Räikeintä tämä on kuitenkin Steelen aikaisen tuotannon ajoittain hyvin provokatiivisten sanoitusten rationalisoinneissa: jos Carnivoren Race Warin sanoituksista ei löydä mitään rasistista, saa kyllä suorittaa melkoisia loogisia kuperkeikkoja. (On tietenkin ihan eri asia oliko Steele tosiasiassa rasisti vaiko vain taitava provokaattori.)

Kritiikittömästä lähestymisestä huolimatta tuntuu, että Wagner onnistuu pääsemään pinnan alle ja tavoittamaan jotain aitoa. Wagner rakentaa loogisen ja uskottavan kertomuksen Steelen urasta, siitä kuinka kehitys Falloutista Carnivoreen ja Repulsionin kautta Type O Negativeen oli melkeinpä väistämätön, ja löytää myös yhtäläisyydet sekä loogisen kehityskaaren Type O Negativen päällepäin niin erilaisten levyjen välillä – kuinka vihaisen ja raivokkaan Slow, Deep And Hardin julkaissut yhtye pystyi vain muutamaa vuotta myöhemmin julkaisemaan romanttisen, herkän ja jopa sensuellin October Rustin. Ja mikä tärkeintä, Wagnerin tulkinta itse Steelestä tuntuu oikealta: työläisperheen poika, jolla oli kova työmoraali ja usko itse tekemiseen, aina innokas oppimaan ja kokeilemaan uusia asioita, mutta myös mieleltään hauras (”vain kasa hauraita osia”, kuten Carnivoren aikainen bändikaveri kuvailee Steeleä kirjassa), neuroottinen ja uskomattoman epävarma itsestään, omista kyvyistään ja omasta arvostaan. Wagnerin tulkinnan mukaan Steelen koko aikuisiän sairastama syvä masennus oli monella tapaa olennainen osa Type O Negativen urakehitystä – paljolti pahassa, mutta myös hyvässä, sillä moni klassikkobiisi olisi varmasti jäänyt syntymättä ilman sitä, eikä bändin omalaatuisesta imagosta olisi muodostunut sellaista kuin se oli.

Tyyliltään kirja on hyvin pitkälti peruskaavan mukainen rockbiografia, jossa kronologisesti henkilökohtaisen elämän ohella kerrataan uran vaiheita ja ruoditaan levyjä (hiukan liian kritiikittömästi taas), eikä Wagner edes yritä mitään tyylillisiä kikkailuja. Hyvä niin, kirja toimii hyvin tässä perinteisessä muodossa eikä Wagnerin tekstistä saa sellaista kuvaa että mies olisi luotu rockbiografian uudistajaksi genrenä, vaikka ihan sujuvaa tekstiä suoltaakin. Tekstin seassa on mukavasti mustavalkoisia kuvia tuomassa vaihtelua, ja yksi värillinen kuvaliite sisältää joitakin hauskoja, harvinaisempia kuvia. Ei, kuuluisat Playgirl-kuvat eivät löydy kirjasta. Suomennos on ajoittain kömpelö mutta pääosin pätevä, ja ajaa asiansa.

Vioistaan ja puutteistaan huolimatta Wagnerin Peter Steele on hyvä kirja ennen kaikkea koska se tuntuu tavoittavan Steelen todellisen olemuksen, ja kirjan myötä lukijan ymmärtämys ja myös arvostus Steelen musiikkia kohtaan kasvaa. Wagnerin kirjan suurimpia ansioita on nimenomaan se, että kirjaa lukiessa tekee mieli laittaa kulloinkin käsiteltävänä oleva levy soimaan, ja kirjan avulla siitä todella löytää uusia piirteitä. Kaiken kaikkiaan Wagner on kirjoittanut asiallisen ja sopivan tribuutin vihreälle jätille, New Yorkin puisto-osaston uskolliselle ja tunnolliselle työntekijälle, lukemattomien hevityttöjen (ja -poikien) märälle päiväunelle ja synkän metallin ikonille, miehelle joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä metallimusiikin maailmankartalle.15.07.2016, Jesse Ryhänen
http://like.fi/kirjat/peter-steele/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 3447
Palaa »