Kansitaide Ahola Special Bitter
Jarkko Ahola
olut

[ Vakka-Suomen Panimo ]

( 7+ )
Bitter-olut
33 cl pullo
Vakka-Suomen Panimo
4,5% AVB

"Teräsbetonista tuttu" lienee ensimmäinen asia joka nousee Imperiumin lukijoille mieleen Jarkko Aholan nimestä. Kaveri on luonnollisesti tunnettu myös Raskasta Joulua -projekteista, ja onpa mies ehtinyt perustamaan omaa nimeäänkin kantavan yhtyeen, jolta on jo tarjolla pari pitkäsoittoa. Suomalaisen metalli- ja rock-skenen sankaritenoriluokkaan kuuluva laulaja on julkaissut My Way -kiertueensa tueksi oman oluen yhdessä Uudenkaupungin Vakka-Suomen Panimon kanssa, ja on kyseessä sitten musiikillisesti millainen kiertue tahansa, on suomalaisen hevimiehen oluen maisteleminen melko välttämätöntä kun sellainen tulee tarjolle.

ASB eli Ahola Special Bitter on 4,5 tilavuusprosenttinsa kanssa maitokauppaolutta, ja sekä Aholan että oluen kohdeyleisöt huomioiden voimakkuus lienee järkevä valinta. Kapea 33 cl:n pullo on ulkonäöltään hillitty ja tummine etiketteineen ehkä jopa askeettisella tavalla tyylikäskin, eikä sen bongaaminen ja luokittelu bändiolueksi Citymarketin hyllystä ollut samalla tavalla itsestään selvää kuin Iron Maidenin Trooperin ja muutamien muiden hevioluiden tapauksissa. Etiketti on musta, siinä ei ole räiskyvää logoa, ja kun Aholakin on nimenä melko yleinen muutenkin kuin Teräsbetonissa, niin pullon huomatakseen piti käytännössä olla asiakseen etsimässä uutuuksia. Pulloa oli pakko myös tutkia hiukan tarkemmin ennen ostopäätöstä, olisihan kyse voinut olla vaikkapa järvenpääläisen taitelijakodin brändioluesta. Noin niin kuin teoriassa ainakin. Ei oikeasti.

Aholan olut on nimeä myöten Vakka-Suomen Panimon versio ESB-tyyppisestä brittioluesta. Sen olisi siis tarkoitus olla tukevaa, vahvasti humaloitua ja maukasta. ESB-alet ovat lisäksi usein hyvinkin maltillisesti kuohuvia oluita, eivätkä aina maistu suomalaiselle lageriin tottuneelle lipittelijälle, vaikka suuren maailman olutkulttuuri on kiitettävästi ruvennutkin suomalaisia kiinnostamaan.

ASB:n lopputulema on kahtiajakoinen, mutta hyvinkin mieto onnistuminen. Ihan ESB-luokkaan sitä ei voi kenties lukea, vaan kyse on rahtusen kevyemmästä bitteristä. Toisaalta sen kevyempi luonne sopii ainakin alkukesän aurinkoisiin päiviin, ja se ei luultavasti aseta valtavaa kynnystä lageriinkaan tottuneelle suulle. Humalaa oluessa on sen maltaisuuteen nähden melko sopivasti, eikä se ole erityisen innokasta kuohumaan tai rakentamaan kaadettaessa vaahtokukkaa. Kyse on siis oikeastikin brittiläistyyppisestä vaaleankuparisesta bitteristä. Pisteet siitä.

Toisaalta bitterinä ASB ei rehellisesti sanottuna ole mikään erityisen mieleenjäävä tapaus. Kun erilaiset IPAt, APAt ja muut isommalla kouralla humaloidut viritelmät ovat viime aikoina nostaneet suosiotaan kotimaisten panimoiden valikoimissa, on Aholan bitter tipahtanut keskelle sangen kovaa kilpailutilannetta. Mutta kun samaan hengenvetoon voidaan todeta että suomalaisten panimoiden tuottamat versiot teemasta eivät ainakaan vielä ja keskimäärin ole olleet mitään aromin ilotulituksia tai maun maanjäristyksiä, niin ASB ei putoa kanveesiin ainakaan ensimmäisessä erässä. Se kestää maistelua varsin hyvin vertaistensa joukossa, eikä investointi pariin pulloon jää harmittamaankaan. Kyllä ASB ihan kunniallinen kiertueolut on, ja ainakin se erottuu, jälleen kerran, monista isompienkin bändien logolla itseään myyvistä bulkkioluista edukseen.

Fanioluena ASB on hyvinkin mielenkiintoinen veto, ja sillä on varmasti vetoa Aholan keikkoja kuunnellessa. Ei se kovinkaan monen olutharrastajan vakituiselle juomalistalle päädy, mutta kyllä se kesäisestä teemaoluesta käy siinä kuin suurempien panimoiden pakolliseen tarjontaan kuuluvat erinäiset IPAmaiset oluetkin. Ja onhan bändin sijasta kiertueeseen liittyvä olut vähintäänkin raikas ja hauska idea. Kannattaa kokeilla pullollinen, ei tämä missään tapauksessa huono olut ole, eikä hintakaan huimaa päätä.21.06.2016, Napero
http://olutopas.info/olut/5316/vakka-suomen-ahola-special-bitter Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 2599
Palaa »