Kansitaide Kataklysm St. Tabarnak
Kataklysm
olut

[ Brewery Eutropius ]

( 8+ )
Belgialainen blonde-ale
33 cl pullo
6,66% ABV

Kanadan ranskankieliseltä alueelta jo kauan sitten ponnistanut Kataklysm veivasi uransa alkuaikoina sangen kelvollista kuolonmetallia melko jenkkilämäisellä otteella. Sittemmin yhtyeen sointi on pehmentynyt, ja siirtynyt enemmän melodeathin suuntaan. Jos alkupään tuotanto muistuttaa alkuperäistä hiukan vähemmän teknispainotterista Cryptopsya, on uusi tyyli jonkinlaista raskasotteista sekoitusta bändin vanhoista juurista ja hitaammalla temmolla ja louhivammalla otteella soitetusta ruotsalaisesta melodisesta dödöstä. Molemmat uran aikakaudet ovat alallaan kohtuullisen onnistuneita, mutta mihinkään maailmanlaajuiseen suosioon Kataklysm ei kuitenkaan ole kyennyt nousemaan... eikä sitä aivan ehkä olisi ansainnutkaan.

St. Tabarnak on Kataklysmin ja belgialaisen Eutropius-panimon yhteinen olutbrändäys, ja monista muista kansainvälisistä bändioluista poiketen kyse ei ole peruslagerista tai bulkkialesta. Yhteistyö on tuottanut reippaasti kunnianhimoisemman viritelmän, belgialaistyylisen blonde-oluen, jossa on tarkoitus maistua sitrus ja korianteri, ja joka on hyvin vaaleaa ja vehnäistä. Tyyliä voisi kuvailla myös termillä "witbier", jolloin ainakin olutharrastajille nousee mieleen alan ehdoton klassikko, Hoegaarden.

Ulkoisesti oluen imago on kohdallaan. St. Tabarnak on 33 senttilitran pullossaan näyttävä, ja yhtyeen logo istuu yhdessä vaakuna-aiheen kanssa hopeanharmaaseen etikettiin melkeinpä täydellisesti. Korkki päästää muutaman päivän jääkaappilevon jälkeenkin avattaessa melkoisen palkitsevan suhahtavan poksahduksen, mutta kumma kyllä, olut ei kuohu ulos pullosta vaan odottaa nöyrästi kaatamista lasiin.

Itse olut on juuri sellaista sameaa, oljenkeltaista ja erittäin runsaasti vaahtoavaa juomaa kuin mihin Hoegaardenin ystävät ovat tottuneet. Siitä nousee ilmoille kirpeähkö tuoksu, ja vaahto osoittautuu yhdeksi kestävimmistä vaahtokukista joihin on kohta kolmen vuosikymmenen oluenmaistelu-uralla tullut törmättyä. Lasin täyttäminen muuttuu nopeasti iteratiiviseksi prosessiksi, jossa vaahdon hörppiminen ja pullon kallistelu vuorottelevat, ja koko pullon saaminen nimellisesti samanvetoiseen lasiin asti vie helposti minuutteja. Vaahdon suutuntumakin on poikkeuksellisen paksu, ja sen tuntuu kielellä lähes vaahtokarkilta tai hattaralta, eikä oikein tahtoisi suostua sulamaan. Samalla se on huomattavan kitkerää, ja lupaa aika haastavaa olutkokemusta.

St. Tabarnak saattaa kuvaukseltaan ja ulkonäöltään kuulostaa juuri mainitulta Hoegaardenilta, mutta sen 6,66% alkoholipitoisuus on esikuvaa melkoisesti korkeampi, ja se maistuukin oluessa. Samalla sen humalointi ja muu mausteisuus on hujahtanut dekadiluokkaa rankemmaksi, ja se saattaa ensimmäisellä huikalla tuntua jopa ylikitkerältä; sokkotestissä St. Tabarnakia ja Hoegaardenia ei todellakaan voi sekoittaa toisiinsa. Kieli kuitenkin tottuu kirpakkuuteen nopeasti, ja melko pian olut on löytänyt paikkansa: se on rätväkän raikkaan luonteensa ansiosta ehdottomasti kuuman kesäpäivän virkistävä yhden pullon mittainen taukojuoma. Niin kuin vehnään pohjautuvat oluet muutenkin usein ovat.

St. Tabarnak on kelpo olut, kunhan tuon oletusarvoisen Hoegaarden-ennakkoasetelman onnistuu ohittamaan ja maistelemaan sitä itsenään. Sen kirpeys ja kitkeryys ovat aika huimissa lukemissa, ja helpoksi olueksi sitä ei voi mitenkään kuvailla. Jos Kataklysmin musiikillista elämänkaarta ajattelee, niin vertailu uran alkupuolen rankkuuteen on varmasti osuvampaa kuin uudemman tuotannon enemmän genrekentän keskitielle sijoittuvaan tyyliin. On myös virkistävää löytää bändiolut joka ei mene ali siitä mistä aita on matalin, vaan osoittaa edes jonkinlaista kunnianhimoa, omaa ajattelua, ja ehkäpä haastavuuttakin. Pisteet siitä, vaikka tuloksena onkin luultavasti peruskeskariin tottuneiden kuluttajien kannalta vaikeasti tykättävästä oluesta, ja kokeneempienkin oluen ystävien keskuudessa melko varmasti mielipiteitä jakavasta juomasta.

Minä tykkäsin, tosin kolmannen pullon kohdalla jo huomattavasti enemmän kuin ensimmäisen. Totutteluun meni nimittäin hetkinen. Tuntuu kai siis hiukan siltä kuin kuuntelisi ensimmäistä kertaa oikeaa deathmetallia.21.06.2016, Napero
http://www.brouwerij-eutropius.be/en/beers/st-tabarnak Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 1601
Palaa »