Kansitaide Pimeyden Morsian Imperial Stout
Turmion Kätilöt
olut

[ Iso-Kallan panimo ]

( 8 )
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Suomi
Pullo: 50 cl
Katkerot: 29 EBU
Kantavierre: 23,2 °P
Maltaat: Pale Ale, Munich, Chrystal, Chocolate, Black
Humalat: Northern Brewer, EKG
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Tumma paahtoinen kahvi ja kaakao

Hyvän bändioluen löytäminen nimen tai bändin perusteella on vaikeampaa kuin hyvän kappaleen löytäminen samoin perustein. Onneksi taso on ollut viime aikoina nousemaan päin, myös kotimaisten orkesterioluiden kohdalla. Yksi kiinnostavimmista yrittäjistä on Iso-Kallan panimo, joka on lähtenyt yhteistyöhön mielipiteitä jakavan Turmion kätilöt -yhtyeen kanssa. Erityisen kiinnostavaksi Pimeyden morsian -oluen tekeekin se, ettei sitä ole lähdetty tekemään niin sanottujen ruokakauppaoluiden ehdoilla. Tästä pitää huolen kahdeksan prosentin alkoholipitoisuus.

Kuten monesti, ensimmäisenä pullossa kiinnittää huomioon sen näyttävään etikettiin. Siinä oleva pimeyden morsian itse on kuin pelikorteista revitty Maija, joskin symboliikasta päätellen sekoituksena risti- ja patarouvaa. Corpsepaint-henkisin silmäkoristein ilmeettömänä tuijottava akka on kaikessa tuttavallisuudessaan näyttävä ilmestys.

Sama minimalismi jatkuu etiketin tekstipuolelle. Eli ylimääräisyyksiä; ainoastaan ainesosaluettelo kahdella kotimaisella kielellä ja panimon yhteystiedot sekä pakolliset viivakoodi ja parasta ennen -tieto.

Kun turhat ylimääräisyydet pullosta puuttuvat, on hyvä hetki käydä käsiksi itse sisältöön. Puolilitrainen pullo sisältää mustaa kultaa, imperial stoutia sen lempeämmässä muodossa. Kuten jo valmistusaineista selviää, makuun on käytetty kahvia ja kaakaota.

Imperial stout -tyylisiä oluita tuntemattomalle lienee hyväksi tieto, että nämä korkeaprosenttiset oluet ovat niin etäistä sukua tavallisille stouteille, kuten Guinnesille, ettei yhtäläisyysmerkkejä kannata väliin vetää. Enemmänkin imperial stoutit vaativat valistunutta, opittua makuaistia, joka kestää kovemman prosentin lisäksi myös vahvan, tumman oluen sielukkuuden.

Tässä yhteydessä mainittakoon, että olen itse haastavaa tapaus is-oluiden suhteen. Useimmat kun tuppaavat etenkin kylminä maistumaan aivan liikaa alkoholilta ja aivan liian vähän hyvältä oluelta. Tässä mielessä Pimeyden morsian on kohdallani enemmänkin poikkeus. Maku on pehmeähkö ja paahteinen, ja kaakaon että kahvin maku tulevat miellyttävästi esiin. Kun olut hieman lämpenee - etenkin kuin puolilitraista kasivolttista olutta ei kerralla janojuomana kaadeta - maku vain paranee.

Arvostelukäyttöön saadut kaksi olutta join molemmat ilman ruokaa, sillä mielestäni imperial stout ei juuri ruokaoluena toimi. Siinä missä ensimmäisen pullon korkkasin jääkaappikylmänä, toisen annoin puolisen tuntia lämmetä ennen juomista. Tässä mielessä makukokemuksissa ei ollut suurtoa eroa, mutta yhdistävänä tekijänä oli aiemmin mainittu seikka: maku on parempi pullon loppupuolella, jolloin kahvisuus korostuu. Testimielessä lienee olennaista mainita, että korkean alkoholipitoisuuden vuoksi oluet juotiin eri päivinä. Päihtymisellä ei siis ollut asiaa tekstin tai arvosanan kanssa.

Pimeyden morsian on miellyttävä ja paahteinen olut, joka kelpaa oivallisesti nautintojuomaksi illan alkupuolella sekä erinäisiin jälkiruokatarkoituksiin. Humaltumismielessä tällainen olut on kuin helmet sioille. Paahteisuutensa ja kaakaovivahteisuutensa ansiosta olut on monia imperial stouteja pehmeämpi tapaus ja näin myös helpommin nautittava kokemus heille, joille imperial stout on niin sanotusti vaikea pala nieltäväksi.

Oluena Pimeyden morsian on kauttaaltaan hyvä ja miellyttävä kokemus, joskaan aivan joka tilanteeseen olut ei sovi oluttyyppinsä ja vahvan alkoholipitoisuutensa ansiosta. Ennen kaikkea Pimeyden morsian on upea bändiolut ja hieno taidonnäyte kotimaisesta olutosaamisesta. Tätä olutta kannattaa maistaa.31.05.2016, Serpent
http://www.isokallanpanimo.fi/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 5605
Palaa »