Kansitaide Iron Maiden Trooper 666 Ale
Iron Maiden
olut

[ Robinsons Brewery ]

( 9- )
ESB-olut
0,33 l pullo
6,66%-ABV

Iron Maidenin Trooper Ale on mainio tuttavuus. Perusbrittiläisen heavyn ja peribrittiläisen alen liitto on toimiva, isänmaallinen ja yhteisiä arvoja kunnioittava, ja yhtyeen musiikki istuu oluensa kaveriksi hyvin englantilaisen rehellisellä tavalla. Mutta kuinkapa kisassa pärjää perus-Trooperin vahvempi isoveli, Trooper 666?

Oluen kotisivuilta löytyy Balaklavan taistelun legendaarisesta kevyen ratsuväen rynnäköstä hiukan muunneltu tarina. Kuuluisaan hyökkäykseen osallistui, hiukan lähteestä riippuen tosin, arviolta 673 ratsuväen miestä, joista noin puolet jäi kalmoina kentälle, loppujen raahautuessa enemmän tai vähemmän repaleisena, ja enimmäkseen ilman hevosiaan, takaisin varttituntia myöhemmin. Trooper 666:n sivuilla historiallista aritmetiikkaa on väännetty äärimmilleen, ja tuo 673 miestä on saatu väkisin pakotettua seitsemän miestä pienemmäksi. Eli oluen etiketin 666 olisi siis Iron Maidenin metallin arsenaaliin pysyvästi naulaamaan Pedon luvun lisäksi ollut myös Alfred Tennysonin runoonsa ikuistaman sankarijoukon pääluku. No, uskokoon ken tahtoo, kyse taitaa kuitenkin olla markkinamiesten tarkoitushakuisesta numerologiasta. 

Olut itsessään on teemalleen uskollinen, ja sen voimakkuuskin on äärimmäisen yllättävästi osunut juuri 6,66 tilavuusprosenttiin. Se on siis perinteisempien brittipintahiivaoluiden vahvuuksien ylärajoilla. Etiketin kuva-aihe ja muukin ulkonäko myötäilee hyvin edeltävän maitokauppavahvuisen alen tematiikkaa, joskin kuvakulmaa on zoomattu lähemmäs tutun punatakki-Eddien arpista naamataulua. Ulkonäköasiat ovat siis kunnossa. Pullokoko on alkuperäistä perus-Trooperia pienempi 0,33 l, joskin miedompaakin alea on viimeaikoina saanut myös pienemmissä pulloissa.

Itse olut on jonkin verran edeltäjäänsä kuparisemman väristä, ja sen tuoksu on vahvemmin humalainen ja maltainen. Kyse on jo tuoksuttelun perusteella miedompaa versiota kitkerämmästä bitteristä, ja vahvuuden ja tuoksun yhdistelmä tuo ehdottomasti mieleen kuvan yhdestä englantilaisen vahvan alen peruspilarista, Fuller's ESB:stä. 

Ja kas kummaa, saman mielikuvan tarjoaa makukin. Trooper 666 on selvästi ESB-luokkaan kuuluva olut, joka aidon brittiläisenä ja hyvin visuaalisesti mietittynä sopii yhtyeen imagoon aivan yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Puolen vuoden Fuller's-tauon jälkeen oli kuitenkin pakko hankkia pari lisäpulloa Trooper 666:ia ja yksi Fuller's ESB makuvertailua varten, sen verran samalla tontilla oluet ovat. Lopputulema oli selkeä: siinä missä Fuller'sin tuote on kenties oman ale-genrensä määrittelijä, on Trooper 666 sen uskollinen ja varsin onnistunut seuraaja. ESB:n alkoholipitoisuus on noin tilavuusprosentin alempi, ja vaikkei hiukan ärjympää sisältöä sinänsä parane pahakseen pistääkään, on pitoisuuden lisääminen jättänyt jälkeensä hiukan vahvuudesta maksettavaa hintaakin. ESB:iin verrattuna Trooper 666 on hitusen raskaampi juotava, ja sen maussa on lisänä epäilemättä tujummasta kantavierteestä jäänyt lievä imelä tympeys, joka toisen pullolisen kohdalla alkaa nostaa päätään tavalla johon miedompi versio ei sorru. Se ei kuitenkaan missään vaiheessa nouse niin vahvasti etualalle että se alkaisi varsinaisesti häiritä, ja Trooper 666 on kieltämättä varsin mainio olut.

Koska imagolliset seikat ovat aivan yhtä huolitellusti hoidettuja kuin miedomman Trooper Alen tapauksessa, jää arvosana suhteessa alkuperäiseen pullotteeseen lopulta lähinnä itse oluen laadun määrättäväksi. Siinä suhteessa allekirjoittanut, belgialaisen oluen vannoutunut ystävä, on lähes aina oluen vahvemman version puolella, joten tuomion pitäisi olla selvä. Mutta mutta... jokin alkuperäisessä miedommassa Trooperissa kuitenkin vetää puoleensa vielä rahtusen vahvemmin kuin 666:n reippaasti tehokkaampi humalluttava vaikutus; alkuperäinen on toki miedompaa ja ehkäpä myös enemmän mainstreamia, mutta kuitenkin se oluttyyppinsä edustajana vetää hiukan pidemmän korren kuin ehkä lievään yliyrittämiseen syyllistyvä isoveljensä, vaikkei ero mitenkään merkittävä olekaan. Molemmat ovat oikein kelpoja juomia, eikä kummastakaan jää fanien kusetuksen makua. Kyllä tätä suositella voi, täysin varauksetta.

Rynnäkköön! 

Into the valley of Death
Rode the six hundred...25.04.2016, Napero
http://www.ironmaidenbeer.com/news/robinsons-celebrate-10-million-pints-of-trooper-with-a-new-limited-edition-brew Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 2246
Palaa »