Kansitaide Queen Bohemian Lager
Queen
olut

[ RnR Brew Ltd. ]

( 8½ )
Pilsner-tyyppinen olut
4,7% ABV
330 ml pullo

Hiukan metallimusiikista sivuun menevältä Queenilta lisensoitua imagoa hyväksi käyttävä Bohemian Lager on niin virkistävä tuttavuus, että klassisen rockin puolelle lipsahtaminen ei tällä kertaa haitanne. Eiköhän hevareiden joukosta sen verran Queenin diggailijoitakin löydy, että tällainen sivupolku on hyväksyttävissä. Ja onhan Queen joskus täysin erheellisesti tulkttu hevibändiksikin... Eläköön Wikipedia, tuo asiallisen musiikillisen tiedon tinkimättömän tarkka jakelija. Ja eläköön muutama huono painettu lähdeteos myös.

Bohemian Lagerin hiukan sekavassa etiketissä on itsensä Freddie Mercuryn aikanaan suunnittelema Queenin logo vaakunaeläimineen ja Feenix-lintuineen. Epäilemättä sanaleikki on ollut houkutteleva: olut on pantu Böömin eli englanniksi Bohemian alueella, ja kun Queenin tunnetuin biisi on kuitenkin nimetty Ranskassa väärinkäsityksen vuoksi Böömiin liitetyn boheemin elämäntavan mukaan, on kasassa sellainen etymologinen sekasotku, että kielistä ja sanoista kiinnostunutta ihmistä kutkuttaa. Zansibarilainen mies kirjoittaa täysin päättömät sanat kappaleeseen, lainaa siihen toistasataa vuotta vanhaa sanaa joka Pariisissa liitettiin kaiken maailman taiteilijanretkuihin, ja sana palaa nyt takaisin Tsekkeihin biisin nimestä puoliväkisin mutta tyylikkäästi väännetyksi oluen nimeksi. Upeaa!

Sivuhuomautuksena on todettava, että jos joku tänä päivänä säveltäisi ja levyttäisi juuri tuon Bohemian Rhapsodyn, siitä ei takuulla tulisi hittiä. Se on aikakautensa lapsi, ja sitä pidettäisiin nykypäivänä aivan varmasti pompöösinä, tekotaiteellisena ja totaalisen hoopona viritelmänä, johon ei kukaan toista kertaa koskisi pitkällä tikullakaan. Se on nykyisin tunnettu ja legendaarinen vain koska se on nykynuoren mittapuulla aina ollut tunnettu ja legendaarinen. Mutta olkoon niin: Bohemian Rhapsody on juuri sellainen musiikillinen Frankensteinin hirviö, joka ihmiskunnan oli saatava sävellettyä ja esitettyä pois, jotta se ei jäisi hirveäksi eteerisen etäiseksi korvamadoksi universaaliin alitajuntaan.

Vihreästä pullosta löytyy hyvin vaaleaa ja vahvasti aromaattiselle humalalle tuoksuvaa olutta. Se muistuttaa värinsä ja isokuplaisen vaahtonsa ansiosta ulkoisesti Pilsner Urquellia. Merkit siis viittaavat yhdessä oluen lähtömaan kanssa hyvään suuntaan.

Ja kas kummaa, olut muistuttaa myös maultaan juuri tuota Pilsner Urquellia, erittäin positiivisessa mielessä. Urquell oli aikanaan kolmatta vuosikymmentä sitten aivan tuontioluiden aallon äärimmäisissä kärkijoukoissa tunkeutumassa suomalaisiin maitokauppoihin, aikana jolloin alkuperältään kaukaisimmat oluet olivat vielä paria vuotta aikaisemmin rahdattu Torniosta. Se siis tuli 80- ja 90-lukujen vaihteessa tutuksi, ja siitä sen kummemmin muuttumattomana maistuu edelleen ensimmäisenä saunaoluena, juuri semmoisena sopivan kitkeränä juomana joka kostuttaa upeasti kieltä ja virkistää aisteja samalla kun iho tiristää ensimmäisiä hikipisaroita vielä hetken kuivailmaisessa saunassa. Jos tsekkiläisistä oluista pitäisi jokin suosikki välttämättä mennä valitsemaan, olisi Urquell varmasti monen suosikki, ja hyvästä syystä. Bohemian Lager on ehkä maltaisuudeltaan minimaalisen aavistuksen verran kevyempi kuin Urquell, mutta ero on niin mitätön, että sitä tuskin sokkotestissä erottaisi. Samalla siinä on pieni, melkein huomaamaton makeus, joka ei kuitenkaan häiritse. 

Oluen brändäys bändiolueksi on onnistunut hiukan kahtiajakoisesti. Toisaalta se on asiallisesti lisensoitu, ja logo siis ihan luvallisesti käytössä ja hyvän näköinen. Samalla etiketti ja etenkin pullon takapuoli on kuitenkin onnistuttu sotkemaan melko sekavan näköiseksi lisäämällä siihen ylettömästi vaikealukuista jonkinlaisella kirjoituskonefontilla kirjoitettua tekstiä reippaasti enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Vihreä pullo itsessään on tyylikäs. Oluen maun ja Queenin musiikin välille on hiukan hankala vetää erityisiä yhteyksiä, mutta sen verran hyvä olut on kyseessä, että ainakaan Freddien ei tarvitse pyöriä häpeästä mullan alla. Tätä juo huomattavasti mieluummin tuhottoman monta pulloa kuin kuuntelee yhtä monta kertaa Bohemian Rhapsodyn... ja aika pitkään siihen varmasti pystyisi vielä pullollisen verran kunkin toiston biisin soivan kestonkin aikana, jos sillä saisi varmistettua että puhkikulunut biisi ei soi...

Mainio olut, hieno etymologinen nimeämismekanismi, ja OK-tasoa oleva visuaalinen toteutus; tätä voi varauksetta suositella kokeiltavaksi.01.02.2016, Napero
http://www.queenlager.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Lukukertoja : 1854
Palaa »