Kansitaide Jerry Lee Lewis omin sanoin
Bragg, Rick
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8- )
ISBN: 978-952-01-1287-5
Ilmestyi: 09/2015
Sivumäärä: 460 ss.
Sidosasu: sidottu

Joulukuun 4. päivä vuonna 1956 neljä nuorta miestä kokoontui legendaarisen tuottajan ja levy-yhtiöpomo Sam Phillipsin Sun Recordsin studiolle jammailemaan. Heidät ikuistettiin tunnettuun kuvaan, joka julkaistiin paikallisessa lehdessä kuvatekstillä ”Million Dollar Quartet”. Jokainen näistä nuorista miehistä on jättänyt ikuisen jälkensä kaikkeen populäärimusiikkiin; ilman heitä tokkopa olisi metallimusiikkiakaan, ainakaan niin kuin me sen tunnemme.

Nämä miehet olivat Carl Perkins, Johnny Cash, Elvis Presley ja Jerry Lee Lewis, rock & rollin tärkeimpiä uranuurtajia kaikki. Kaikki olivat vasta uransa alkumetreillä, mutta jokaisen elämään oli jo mahtunut ja tulisi vielä mahtumaan tragediaa, tuskaa ja kärsimystä – myös uskomattoman suurta mainetta, suosiota ja menestystä. Levyttävänä artistina tästä kvartetista tuorein, louisianalaisnuorukainen Jerry Lee Lewis tulisi joissain suhteissa kärsimään enemmän menetystä ja tuskaa kuin nuo muut, mutta myös hänen saavutuksensa olisivat huimia.

Köyhään maalaisperheeseen syntynyt Jerry Lee Lewis oli jo lapsesta asti ollut ihmeellisen taitava pianon kanssa, ja ennen tätä vuoden ’56 legendaarista jammailusessiota hän oli kehittänyt omalaatuisen soittotyylin, yhdistelmän mustien bluesia, boogie woogieta, gospelia ja countrya. Säännöistä piittaamaton, rääväsuinen, äkkipikainen mutta ystävilleen ja sukulaisilleen lojaali Lewis oli karismaattinen roisto, rock & rollin ensimmäinen paha poika. Jammailusession jälkeen hän tulisi ohittamaan Elviksen rock & rollin kuninkaana, nousten ennennäkemättömiin korkeuksiin vain romahtaakseen käytännössä yhdessä yössä takaisin soittamaan pahamaineisimpiin räkälöihin kun brittilehdistö sai vihiä siitä että hän oli mennyt naimisiin vasta 13-vuotiaan tyttösen kanssa -pikkuserkkunsa tyttären, ollessaan vielä virallisesti naimisissa edellisen vaimonsa kanssa! Maineen mentyä eilisen uutisiksi leimattu Lewis kynsi vuosien kovalla työllä itsensä takaisin listojen ja suosion huipulle, romahtaakseen taas ja palatakseen taas takaisin huipulle.

Matkan varrella Lewis vetäisi uskomattomat määrät pillereitä ja huimat määrät viskiä, kellistäisi lukemattomia naisia, joutuisi lukuisiin tappeluihin, romuttaisi monta kallista autoa, joutuisi kahnauksiin virkavallan kanssa useasti, naisi monta naista, hautaisi kaksi tapaturmaisesti nuorena kuollutta poikaansa ja joutuisi paitsi lehdistön myös saarnaajaserkkunsa silmätikuksi. Eivät nämä asiat, ei edes mahalaukun puhkeaminen onnistuisi murtamaan Lewisiä – The Killeriä. Tämä villeistä villein, hulluista hulluin rokkari, Braggin sanoin nyrkkiin puristettu käsi ja heiluva rengasrauta, on vastoin kaikkia odotuksia se viimeinen elossa oleva miljoonan taalarin kvartetin jäsen.

Braggin paksu opus kartoittaa Lewisin elämää sen ensiaskeleista Louisianan Ferridayssa tähän päivään asti. Tärkeän pohjan kirjalle muodostavat lukuisat haastattelusessiot Lewisin kanssa, joissa rokkari kertoi oman näkemyksensä kaikkiin tärkeisiin ja moniin vähemmän tärkeisiin tapahtumiin. Myös monet muut Lewisin elämän varrella samaa polkua kulkeneet ihmiset ovat äänessä, bändin jäseniä, perheenjäseniä ynnä muita. Bragg on yrittänyt kirjoittaa aiheensa näköisen kirjan: jo alkumetreillä hän myöntää, että Lewis muistaa tapahtumat niin kuin hänelle itselleen sopii, eikä välttämättä kahdesti samalla tavalla. Toisin sanoen lukijan pitää monesti itse miettiä kuinka paljon totuutta missäkin tarinassa on. Osa varmasti on täyttä sepitettä, mitä Bragg ei häpeä myöntää, ja elämää suuremman hahmon elämänkerrassa se on tavallaan sopivaa, mutta toisinaan Braggin ylilyövä tyyli ontuu. Etenkin kirjan alkupuolella, kun hän kuvailee sitä syrjäistä pikkukaupunkia ja kovaa, lamanjälkeistä aikaa johon Lewis syntyi, Bragg tuntuu jatkuvasti liioittelevan: baareissa kaikilla miehillä oli aseet, kaikilla naisilla partaterä rintsikoissa ja kaduilla oli meno niin rajua että kengästä joutui kaatamaan veret pois kun pääsi sisälle. Lewisin rehvakkaaseen tyyliin sopivaa toki, mutta hiukan puuduttavaa luettavaa. Toinen seikka mikä vaivaa etenkin kirjan ensimmäistä kolmannesta on liiankin verkkainen tahti: vasta 180 sivun jälkeen Lewis ehtii Sunin studioon aloittamaan uransa toden teolla. On toki tärkeää että niin räikeän ja värikkään persoonan kuin Lewisin käytös ja luonne asetetaan kontekstiin, mutta Braggin valitsema lineaarin kronologinen kerronta ei kirjan alussa toimi. Kun kirja sitten melkein parinsadan sivun jälkeen pääsee vauhtiin, muuttuu teoksen luonne tylsästä mielenkiintoiseksi kertaheitolla, vaikka paikoitellen toistoa onkin liikaa. Etenkin esiintymisiä kuvatessaan Bragg toistaa samoja lauseita kerta kerran perään, mikä syö tehoa.

Kirjan melkeinpä parasta antia ovat Lewisin monien alamäkien läpikäynti: Bragg osaa kirjoittaa niistä koruttoman suorasti ilman turhaa sentimentaalisuutta, ja samalla kuvailla Lewisin talttumatonta taistelutahtoa ilman turhaa sankarigloorian rakentamista. Kuten kirjailija lopun kiitoksissa toteaa, ei Lewis aina ole ollut ihailtava mies, mutta silti hänessä on jotain mikä saa tykästymään häneen. Bragg toteaa usein ihan suoraan, että Lewis on ainakin osasyyllinen omiin alamäkiinsä, mutta myös, että Lewisin luonne on sellainen joka ei lannistu, luovuta tai anna periksi, vaan herkeämättä pyrkii takaisin musiikillisen nokkimisjärjestyksen huipulle, ja ettei Lewis kuitenkaan ole mikään pahis. Jopa perheen kustannuksella, mistä todistuksena on pitkä liuta kariutuneita avioliittoja. Bragg ei myöskään demonisoi, vaan yrittää ymmärtää ilman yliymmärtämistä ja antaa Lewisin kertoa oman puolensa skandaaleista.

Rehvakkaana, oman arvonsa tuntevana tuittupäänä usein kuvaillun Lewisin persoonaa luodataan tarinan myötä, ja herkempi, mietiskelevämpi puoli nousee esiin. Hänellä on melkeinpä vain hyvää sanottavaa oman aikansa suurista muusikoista, ja etenkin puhuessaan ystävästään Elviksestä Lewisin sanoissa on hyvin vähän sitä polleaa egoismia mitä Killeriin usein liitetään… vähän toki, mutta eipä tiikeri raidoistaan pääse. Uskonto on toinen toistuva teema, ja on tavallaan koskettavaa että tiukan uskonnollisen kasvatuksen saanut Lewis on koko elämänsä taistellut samojen hengellisten pulmien kanssa, eikä vielä 80-vuotiaana tiedä varmaksi, voi vain toivoa, että hyvyys voittaa: mitä rock & rollin soittaminen ja elinikäinen synnissä rypeminen tekevät sielulle? Joutuuko siitä helvettiin, vai aukeavatko taivaan portit aikoinaan hetken myös saarnamiehenä toimineelle Lewisille? Ei Bragg maalaile kuvaa mistään kovan ulkokuoren alla lymyilevästä herkästä runoilijasielusta, vaan Lewis itsekin sanoo olevansa se pillereitä vetänyt, naisia kellistänyt ja laeista piut paut välittänyt rehvastelija miltä hänen tekonsa saavat hänet näyttämään – mutta hänessä on muitakin puolia.

Teknisesti jälki kirjassa on pääosin hyvää, mutta toistuvasti tulee vastaan virheitä kappalejaossa, missä uusi kappale alkaa täysin virheellisesti kesken lauseen. Muutamassa kohtaa suomennos tuntuu hivenen kömpelöltä, mutta toisaalta ymmärrän täysin että Lewisin southern drawlia on vaikea ilmaista suomeksi. Silmään pistäviä isoja faktavirheitä en huomannut.

Alun hitauden jälkeen kirja paljastuu viihdyttäväksi syväluotaukseksi hienon artistin elämään, joka ei jää vain pintaraapaisuksi vaan Bragg tuntuu luoneen aidon yhteyden Lewisiin ja siten kirja tarjoaa ajoittaisia pilkistyksiä legendan sisimpään. Aivan loppua kohden kirja vähän notkahtaa, kun 90- ja 2000-luku käsitellään hyvin pintapuolisesti. Nykypäivään tullessa pieni sentimentaalisuus myös nostaa päätään, mutta ehkä se on vain sopivaa kun kyseessä on eräs viimeisistä 50-luvun rokkareista, ja vieläpä mies jonka elämään on mahtunut niin paljon tragediaa ja sydänsurua kuin Lewisin, ja joka itsekin tiedostaa että elon ehtoopuolella ollaan.

Kaiken kaikkiaan Braggin teos on oiva kurkistus Jerry Lee Lewisin maailmaan, jota lukiessa oli mukava kaivella hyllystä Lewis-levyt ja nautiskella ihmeellisestä elämäntarinasta klassisen rock & rollin tahdissa.25.01.2016, Jesse Ryhänen
http://like.fi/kirjat/jerry-lee-lewis/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1236
Palaa »