Kansitaide Toverit herätkää - poliittinen laululiike Suomessa
Forss, Timo Kalevi
KIRJA

[ Into Kustannus ]

( 8½ )
ISBN: 978-952-264-441-1
Julkaistu: 07/2015
Sivumäärä: 376 ss.
Nidottu.

"Äiti, äiti! Naapurin poika sanoi, että sitten, kun tulee vallankumous niin ne saakin meidän talon!". Nämä olivat sanani kun pääsin tutustumaan luokkasotaan ja kommunismiin viiden vuoden ikäisenä, vuonna 1978.

Paljon on ehtinyt tapahtua sitten edellämainitun tapahtuman – itäblokin maiden vapautuminen, Neuvostoliiton hajoaminen, kommunismin vajoaminen lähes olemattomiin. Timo Kalevi Forss on tehnyt arvokasta työtä kirjassaan jossa kartoitetaan poliittisen laululiikkeen historiaa Suomessa. Kirja alkaa taustoittamalla työväen laulujen syntyä 1800-luvulla ja annetaanpa samalla hieman perustietoa itse työväenaatteestakin. Tästä edetään historiallisessa jatkumossa kansalaissodan kautta amerikan suomalaiseen työväenlauluun joka onkin mielenkiintoinen kuriositeetti – mistä muualta tätäkään tietoa löytyisi?

Kirja jatkaa tämän jälkeen edelleen kronologisessa järjestyksessä aina 1980-luvun alkuun ja poliittisen laululiikkeen hiipumiseen asti. Itselleni, ja varmasti monelle muullekin, mielenkiintoisin osa kirjasta käsittelee ajankohtaa 60-luvun lopusta 80-luvun alkuun. Eli siis punaisen laululiikkeen kulta-aikaa. Tätä ajankohtaa kirjassa käsitelläänkin seikkaperäisimmin, aina tärkeintä julkaisijaa, Love Recordsia myöten. Kirjan viimeisessä kappaleessa katsotaan retrospektiivisesti taaksepäin ja haastatellaan myös lyhyesti "nykyajan" muusikoita jotka ovat ottaneet vaikutteita punaisesta laululiikkeestä. Äänessä ovat esimerkiksi Kerkko Koskinen sekä Paleface.

Varsinaisen leipätekstin väliin kirjassa on upotettu enemmän tai vähemmän tunnettujen laulujen sanoja, sekä myös inserttejä joissa esitellään erilaisia mielenkiintoisia tai tärkeitä levyjulkaisuja samalla sopivasti niitä taustoittaen. Mukana on myös aiheeseen sopivaa kuvitusta levynkansista festariesiintymisiin.

Kirjan kirjoitustyyli on kuivan asiallinen, ja tässä onkin pieni akilleen kantapää; luulisi että kirjaan olisi mahtunut paljonkin herkullisia anekdootteja, mutta niitä ei juurikaan viljellä vaan asialinja jatkuu kirjan alusta loppuun saakka. Tästä huolimatta kirja on sujuvaa luettavaa eikä kirja ehdi kauan hapantua ennenkuin viimeinen sivu on saavutettu.06.01.2016, Sami Lehto
http://into.voima.fi/kirja/toverit_heratkaa/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 1097
Palaa »