Kansitaide Smoke on the Water – Deep Purplen tarina
Thompson, Dave
KIRJA

[ Minerva kustannus ]

( 9½ )
Sivumäärä: 450 ss.
Sidosasu: sidottu, kuvaliite
ISBN: 9789524927437
Ilmestyi: 4/2013
Koko: 148 x 210 mm
Suomennos: Jere Saarainen

Olen eläessäni ehtinyt tavaamaan jo useamman hyllymetrillisen bändi- ja muusikkobiografioita ja muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta rehellisesti sanoen en ole kertaakaan aikaisemmin törmännyt yhtä hyvin tehtyyn bändiniteeseen kuin tämä kuluvan kevään aikana julkaistu, päivitetty versio Dave Thompsonin alunperin vuonna 2004 kirjoittamasta kirjasta Smoke on the Water – Deep Purplen tarina.

Kaikessa yltiöinformatiivisuudessaan opus on alusta saakka johdonmukainen, yllättävän selkeä ja tarjoilee lukijalleen tuhdin kattauksen bändin urasta, sen kaikista kokoonpanoista, yksittäisistä jäsenistä, heidän lukuisista sivuprojekteistaan (jos nyt sellaisiksi voi kutsua esimerkiksi Black Sabbathia, Rainbow'ta tahi Whitesnakea), levytyksistä ja yksittäisistä, bändin uran kannalta tärkeistä keikoista. Viimeksi mainittujen osalta hattua täytyy nostaa sillekin ratkaisulle, että kirjoittaja on säästänyt lukijan subjektiivisilta ja Raamattu-mittaisilta albumi- ja kappaleanalyyseilta ynnä muilta lukunautintoa puuduttavilta tekijöiltä. Kirjassa on jopa päästy, ainakin yhtyeen kaikkein keskeisimpien ja pitkäaikaisimpien jäsenten osalta pintaa syvemmälle hyvinkin vähäisillä merkkimäärillä.

Mitään kirjoittajan ansioista pois ottamatta tällainen nide vaatii myös kiinnostavan kohteen ja sitä Deep Purple raskaan rockin yhtenä uranuurtajabändeistä toden totta on. Sen taipaleelle on mahtunut 45 vuoden aikana vähintään maapallon ympärysmitan pituisen vuoristoradan verran edesottamuksia suuntaan jos toiseen. Kuten aikalaisensa Led Zeppelin, Purplekin aloitti menestymisensä kipuamalla puuhun perse edellä valloittaen Amerikkaa ennen kotimaataan, ja tekemällä taiteellisesti suuruudenhulluja ratkaisuja kosketinsoittaja Jon Lordin (rip) mielihalujen pohjalta ennen varsinaista läpimurtoaan. Ja kun läpimurto lopulta tapahtui, Purple teki vuoden 1970 Deep Purple in Rock -levystä vuoden 1984 Perfect Strangersiin ulottuneella ajanjaksolla ne kaikkein muistettavimmat rock-antheminsa mainioiden levykokonaisuuksien ohessa. Ja kuten kaikki bändiä seuraavat tietävät, ukkojen meno jatkuu yhä kuluvan kevään Now What?! -kiekoitteen myötä.

Kaikkinensa bändin pitkä julkaisukatalogi ja – kuten kirjastakin selviää – yhtyeen musiikillisten raja-aitojen laajennusyritykset osoittavat, miten hienosta ja ammattitaitoisesta bändistä brittiveteraanissa on lopulta kyse. Smoke on the Water – Deep Purplen tarina -kirjasta käytännössä täydellisen olisi tehnyt parempi kuvitus. Kirjasta löytyy muutamia yksittäisiä mustavalko-otoksia, jotka kuitenkaan eivät aina ole edes erityisen laadukkaita, vaikkakin historialliselta kannalta kiinnostavia.03.06.2013, Jaakko Silvast
http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=917 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 3818
Palaa »