Kansitaide Jimmy Page – Yksinoikeudella
Tolinski, Brad
KIRJA

[ Minerva kustannus ]

( 5- )
Alkuteos: Light and shade
Kääntäjä: Jere Saarainen & Jaakko Teittinen
Sidosasu: Sidottu
Julkaistu: 2/2013
Sivumäärä: 356
Paino grammoina: 624
ISBN10: 9524927365
ISBN13: 9789524927369

Rock-historian yksi kaikkien aikojen ammattitaitoisimmista, lahjakkaimmista ja visionääreimmistä muusikoista, legendaarisen Led Zeppelinin perustaja, tuottaja ja kitaristi Jimmy Page on vihdoin saanut kirjan, joka takakantensa lupauksen perusteella on täydellisin ja paljastavin nide, joka ukosta on koskaan kirjoitettu. Ehkäpä niin, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että kirja on rakenteeltaan melkoinen sekamelska, josta mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy vain niille, jotka ovat a) Led Zeppelin -faneja ja b) osaavat soittaa kitaraa.

Muistutetaan kuitenkin heti alkuun, että tämä kirja ei (onneksi) millään tapaa poista Jimmy Pagen suuruutta ja taituruutta. Harmi vain, että kirjan kirjoittanut Guitar World Magazine -lehden päätoimittaja Brad Tolinski on opusta rustatessaan ollut niin ihastunut omaan Zeppelin/Page -fanittamiseen sekä yleiseen kitararunkkaamiseen eikä työn tulos palvele kovinkaan paljon ns. keskivertoa rock-elämänkertojen ystävää. Jimmy Page – Yksinoikeudella on onneksi kronologisessa selkeä, eikä se esimerkiksi keuli rock-hedonismilla kuin sivulauseissa, tosin kuin Stephen Davisin Zepukka-teos Hammer of the Gods. Silti niteistä viimeksi mainitun lukaisemalla saa Jimmy Pagen elämästä ja edesottamuksista huomattavasti selkeämmän joskaan ei välttämättä totuudenmukaisinta kuvaa.

Tolinskin kirja rakentuu sinällään hyvin kirjoitetuista aihealustuksista, joiden jälkeen seuraa keskusteluosio. Tapahtumat etenevät Pagen muusikon uran ensi askeleista Yardbirdsien kautta Led Zeppeliniin, The Firmiin, sooloprojekteihin ja ns. duettolevyihin muun muassa laulaja David Coverdalen kanssa. Ääneen pääsevät myös Pagen ystävä alkuajoista saakka, ex-Yardbirds-bänditoveri Jeff Beck, Zeppelin-basisti John Paul Jones ja Freen riveissä läpi lyönyt, sittemmin Bad Companyssa ja The Firmissä laulanut Paul Rodgers. Jo se, että kirjan toimitettu leipäteksti katkaistaan zinemäisillä kysymys-vastaus-ratkaisuilla, on hiukan epäilyttävä toimintatapa, joskin yksittäisenä tehokeinona toisinaan lyömätön. Varsinkin Pagen kanssa keskustellessa Tolinski (ainakin kirjaan saakka päätyneissä jutusteluissa) kuljettaa tarinaa paikoin täysin arvaamattomasti, kysyen ensin yhtä ja seuraavaksi epäloogisesti aivan jotain muuta. Jos lukija vielä tuollaisen jälkeen on kärryillä, niin ei hätää. Äkkiarvaamatta Tolinski alkaa pudotella kesken varsinaisen aiheen uteluita Zeppelin-levyjen eri kappaleiden kitaranvireistä tai studiossa käytetyistä kitaroista ja muista laitteista. Täytyy erikseen nostaa hattua kirjan suomentaneille Jere Saaraiselle ja Jaakko Teittiselle pitkäpinnaisuudesta ja mielenkiinnosta.

Kirjan tarinaa laventavat aihepiirit eivät nekään tunnu täysin perustelluilta. Tolinski on kirjan yhteen osioon ottanut Pagen tarinointikaveriksi White Stripes -yhtyeen keppimiehen ja perustajan Jack Whiten. Pätevä kaverihan White toki lienee, mutta miehen jututtaminen tällaiseen kirjaan vaikuttaa täysin Tolinskin subjektiiviselta valinnalta. Tai Whiten mukana oloa ei kirjassa juurikaan perustella muutoin kuin, että White Stripesin soitossa oli aikoinaan ”Led Zeppelinin sähköistä raivokkuutta.” Kitaranysväämistä korostaakseen Tolinski on päästänyt kirjassa toimittaja ja kitaristi Jimmy Brownin analysoimaan Led Zeppelinin kymmenen parasta kitarahetkeä, sekä koonnut analyyttisen luettelon Pagen käyttämistä kitaroista, vahvistimista ja muista vermeistä. Tämä tosin sallittakoon, kun kyseessä on nimenomaan Jimmy Page. Enemmän tuulesta temmattuja ovat keskustelut vaatesuunnittelija John Varvatosin kanssa liittyen Pagen muotitietoisuuteen, sekä tähtien tulkitsija Margaret Santangelon näkemykset magiikkaa intohimoisesti harrastavan Pagen astrologisesta syntymäkartasta.

Jimmy Page – Yksinoikeudella on knoppitiedoiltaan järkälemäinen, mutta lukijalleen vaikea, paikoin jopa puuduttavan tylsä teos. Ainoastaan Zeppelin/Page-fanaatikoille.19.04.2013, Jaakko Silvast
http://minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=897 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 4002
Palaa »