Kansitaide Black Rose – Phil Lynott ja Thin Lizzyn Tarina
Putterford, Mark
KIRJA

[ Johnny Kniga/WSOY ]

( 9 )
ISBN: 9789510395233 
ISBN10: 9510395234
Sivumäärä: 312 ss.
Ilmestyi: 18.3..2013
Sidosasu: Sidottu
Kääntäjä: Tarja Lipponen
Alkuteos: The Rocker

Jo on aikakin saada suomeksi kirja yhdestä maailman parhaasta rock-bändistä ja sen legendaarisesta nokkamiehestä! Thin Lizzy on ehkä harvan mielestä paras bändi ikinä, mutta laajaa suosiota se totisesti nauttii ja Lynottin ja kumppaneiden toilailuilla täyttäisi useammankin tällaisen opuksen. Mark Putterfordin parikymmentä vuotta sitten ilmestynyt opus on monelle tuttu alkukielellä, kiitos ainakin tavarataloketjun alelaarin, mutta ainakin oma lukukokemukseni oli yllättävän positiivinen siihen nähden, että tarina oli tuttu.

Black Rose Phil Lynott ja Thin Lizzyn Tarina on kuin Thin Lizzyn hitti. Iskevä, tarttuva, yksinkertainen mutta koukutettu, jännittävä ja dramaattinen. Putterford on tehnyt kirjaa varten julmetun määrän haastatteluja sekä luonnollisesti käynyt läpi haastatteluja ja muita lähteitä, johtuen tietysti siitä että päähenkilö ei ollut enää keskuudessamme kirjan tekovaiheessa. Sekalaisesta lähdemateriaalista huolimatta tarina etenee hyvinkin kronologisesti ja haastateltavien jutustelu on saatu luontevaan muotoon. Kirjailija ei myöskään ole valinnut puoltaan. Mikäli tapahtumasta on kerrottu useampi versio, niin tämä tuodaan esiin. Ilman luotettavia todisteita tapahtumien todellisesta kulusta ei Putterford suorita arvailuja, vaan useassa tapauksessa eriävät mielipiteet tuodaan neutraalisti esille ja lukija saa itse päättää mihin uskoo. Tässä tapauksessa variaatioita riittää, tapahtumista kun on aikaa... ja varsinkin siitä syystä, että päihteitä on käytetty. Niiltä osin Phil Lynottin tarina muistuttaa hyvinkin paljon Mötley Crüen Törkytehdasta tai vaikkapa Ozzy Osbournen Minä, Ozzya. Eli siis sekoilu on hyvinkin hauskaa tiettyyn rajaan asti, mutta sen jälkeen nauru loppuu ja tilalle tulevat sääli ja suru.

Bisneksen ja musiikin näkökulmasta kirja on oikeastaan jännäri. Lynott omasi vahvan näkemyksen siitä, mihin suuntaan uraansa vei. Mies ei silti pitänyt jääräpäisesti kiinni näkemyksistään, vaan kuunteli muidenkin mielipiteitä. Thin Lizzy ei silti ollut luetun mukaan mikään järin demokraattinen yhtye, vaan erimielisyyksiä ratkottiin välillä nyrkeilläkin. Kenties tämäkin asia kuului positiivisena bändin parhailla levyillä. Mietin moneen kertaan lukiessani, että tässäpä olisi aloittelijoille oiva oppikirja rocktähteyteen. Onnistumiset, virheet ja niihin johtaneet seikat käydään välillä yksityiskohtaisestikin läpi. Esimerkkinä vaikkapa välillä äkkinäisetkin miehistönvaihdokset. Lynottilla taisi olla koko ajan mielessä sopiva joukko varamiehiä, joita sitten hälytettiin pikaisestikin hätiin. Kaikki vaihdokset eivät osuneet nappiin, kuten eivät kaikki bisnes- ja sopimusasiatkaan. Eli nyt kaikki muusikonalut kipin kapin kirjakauppaan!

Klassisen rockin ystävät saavat tarinasta paljon irti, Lizzy kun rundasi milloin kenenkin nykyään legendaarisen bändin kanssa. Ihan parasta tarinaa syntyy siitä, millaista oli kiertää mormonibändi Bachman-Turner Overdriven lämppärinä tai mitä tapahtui Journeyn kanssa stadionkiertueella. Lynottin lähipiirissä hiihteli uskomaton määrä poppareita, joista muutamat ovat tätä nykyä paljon edesmennyttä ystäväänsä suositumpia, ja siipeilijöitäkin riitti. Heroiini suisti sankarimme lopulta kuolemaan johtaneeseen alamäkeen. Kaikeksi onneksi tämä tapahtui sairaalassa, joten keikenlaiset salaliittoteoriat ja muut vastaavat huhut eivät sentään vello valtoimenaan.

Lynottin kuoleman jälkeistä aikaa käsitellään melko vähän. Hirveästi mitään kiinnostavaa ei tapahtunut tämän kirjan kirjoittamiseen mennessä, sillä patsaat, comebackit ja muut olivat vuonna 1993 vasta suunnitteluasteella. Kirjailija itse menehtyi muutama kuukausi teoksen ilmestymisen jälkeen, joten mitään jatko-osaa myöhemmistä tapahtumista ei taida olla luvassa. Paljon muitakin lähipiiriläisiä on kahdenkymmenen vuoden aikana poistunut keskuudestamme, joten kokonaan uuden kirjan tekeminen aiheesta käy päivä päivältä hankalammaksi.

Sitä odotellessa Black Rose on mitä mainiointa luettavaa. Sitä ei kerran aloitettuaan ole helppo laskea käsistään. Monet tapahtumat ansaitsisivat toki paljon yksityiskohtaisemman käsittelyn, mutta se saattaisi tehdä hallaa luettavuudelle. Etukäteen pelkäsin teoksen oikolukua, koskapa kustantajan nettisivulla olevassa kansikuvassa on jopa Lynottin nimi kirjoitettu väärin. Se on kuitenkin kirjaan korjattu, kuten myös melkein kaikki muut virheet, joita mahdollisesti on ollut. Liitteenä kirjassa on diskografia, mutta henkilöhakemistoa jäin kaipaamaan. Piti nimittäin tätä kirjoittaessa tarkistaa, että kuka sen Journeyn Neal Schonin tyttöystävän iskikään. Nyt saatte luvan kaivaa sen tiedon itse esiin...24.03.2013, Ismo Karo
http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510395233 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 4451
Palaa »