Kansitaide Black Metal - Beyond the Darkness
Howells, Tom (toim)
KIRJA

[ Black Dog Publishing ]

( 4 )
Paperback
192 sivua
27.0 x 22.0 cm
ISBN13: 978 1 907317 72 9

1990-luvun alun tapahtumat Norjan black metal -skenessä ovat riittäneet aiheeksi useampaankin kirjaan ja varsinkin dokumenttielokuvaan. Niin kiistaton kuin tiettyjen norjalaisbändien vaikutus black metaliin ja äärimetalliin ylipäätään on ollut, on black metal -historian dokumentointi maantieteellisesti rajoittunut aivan liiaksi Norjaan.

Tom Howellsin toimittama ja sekalaisen kirjoittajajoukon kirjoittama Black Metal - Beyond the Darkness on ensimmäisiä yrityksiä Norja-hegemonian raottamiseksi. Yritykseksi se valitettavasti myös jää. Kirjan 16 lukua ovat niin aiheiltaan, mitaltaan kuin tasoltaan todella erilaisia, minkä vuoksi kirjaa on arvioitava pitkälti samalla tavalla kuin kokoelmalevyä. Jos pystyy katsomaan hajanaisuuden ohi, kirja sisältää alkion parillekin mielenkiintoiselle kirjalle. Se olisi voinut mennä syvemmälle eurooppalaisen tai amerikkalaisen - ylipäätään ei-norjalaisen - black metalin historiaan Nathan T. Birkin (mm. Zero Tolerance -lehti) ja Brandon Stosuyn (mm. Pitchfork) kirjoittamien lukujen esimerkkiä noudattaen. Se olisi voinut pureutua enemmän kuin neljän luvun verran black metalin (ulkoiseen) estetiikkaan. Tai se olisi voinut varauksetta antautua akateemiselle, tai ainakin sen kaltaiselle lähestymistavalle Hunter Hunt-Hendrixin (Liturgy), Nicola Masciandaron (Black Metal Theory Symposium) ja Diarmuid Hesterin tavoin. Jälkimmäisestä aiheesta itse asiassa onkin jo olemassa oma, Masciandaron toimittama kirjansa, Hideous Gnosis, josta tähän teokseen on poimittu mukaan Hunt-Hendrixin essee. Kyseinen teksti, Transcendental Black Metal - A Vision of Apocalyptic Humanism, onkin melkoista pseudoakatemiaa, jossa puhutaan niin Deadin itsemurhan merkityksestä black metalin ja sen estetiikan synnylle kuin burst beatista (kirjoittajan mukaan eläväisempi ja dynaamisempi versio blast beatista) transsendentaalisen (ja samalla uuden, amerikkalaisen) black metalin tukirankana. Ainakin Hunt-Hendrixin kirjoitus kirvoittaa itsessäni ajatuksia, se on pakko tunnustaa.

Kirjan alaotsikko Beyond the Darkness on rohkea lupaus siitä, että kirjassa pyritään näkemään black metal paitsi muidenkin kuin norjalaisten "omaisuutena", myös muuna kuin yksinomaan pimeyttä tavoittelevana. Mielestäni kirja ei kuitenkaan onnistu tässä kuin hetkittäin. Ensinnäkin monet kirjan tekstit on turhaan kirjoitettu pikkuvelivinkkelistä Norjan suuntaan nöyrästi kumarrellen. Kirjan tavoite huomioiden siinä annetaan muutenkin liian paljon tilaa 90-luvun Norja-skenelle. Mihin muuhun kuin tuohon skeneen yhdistetään vaikkapa zineosastolta poimitut, totaalisesti menneiden ajan miehet Metalion (Slayer-zine) ja Jon Jamshid (Petrified-zine)? Toisekseen useammassa luvussa käsitellään pintapuolisesti asioita, joista on jo olemassa omat syväluotaavat teoksensa (Hunt-Hendrixin lisäksi päällekkäisyyksiä ovat Slayer-zinen Metalionia ja logomaakari Christophe Szpajdelia käsittelevät luvut). Kolmanneksi monesta kirjan tekstistä läpi paistava yksipuolinen käsitys siitä, että ns. perinteisen black metalin lopullisena päämääränä on tuho ja pimeys, on mielestäni lähtökohtaisesti väärä. Asioita pitää niin konkreettisesti kuin kuvaannollisesti tuhota, jotta niiden tilalle voi rakentua jotain uutta. Valaistuminen voidaan saavuttaa myös pimeyden kautta. Neljänneksi liian harvassa kirjan tekstissä päästään lopulta todella käsiksi black metaliin; ennemmin tyydytään puhumaan siitä estetiikan tasolla. Siihen nähden, kuinka paljon kirjassa korostetaan estetiikkaa ja toisaalta black metalin perinteisimpien merkitysten tuolle puolen kurottamista, on itse kirjan metsäkuvia vilisevän kuvituksen symboliikka vähintäänkin kyseenalainen.

Tuntuu siis siltä, että kirja on liian harvoin asian ytimessä. Siinä ollaan vaikkapa amerikkalaisen black metalin historiaa tai Euroopan pienempiä mutta silti pippurisia BM-ilmentymiä (mm. Ranska, Italia, Kreikka) hahmotellessa, kun taas black metalin inspiroimista amerikkalaiskirjallisuudesta (Matthew Simmons) tai kuvataiteesta (mm. Steven Shearer, Banks Violette ja Damien Deroubaix) puhuttaessa ajaudutaan mielestäni turhan kaukaisille kiertoradoille. Simmonsin tarinoissa pyritään tuomaan black metalin tunnelma kirjalliseen muotoon, ja viitataanpa tarinoiden nimissä mm. Burzumin ja Xasthurin biiseihinkin. Tällainen kirjallisuus ja taide on ainakin itselleni todella triviaalia tavaraa. Kritisoida voisi myös Ulverin nimellä mainostettua lukua, jossa bändi lähinnä toistaa jo vuonna 1999 Metamorphosis-EP:nsä julkilausuman, että Ulverilla ei sitten uransa alkuaikojen ole ollut mitään tekemistä black metalin kanssa. Skyforgerin Peterisin kirjailemassa, ilmeisesti Itä-Euroopan skenen alkuvaiheita kuvaamaan tarkoitetussa Behind the Metal Curtain -luvussa Neuvostoliitto ehtii puolestaan hajota jo toisessa tekstikappaleessa. Tämän myötä Skyforger-biografiaksi kääntyvä teksti maistuu pahasti puulta. Niin levällään kuin kirja kokonaisuutena onkin, tuntuu kohtuullisen kattavan otoksen levykauppoja ja distroja esittelevä, black metalin jakelusta kertova luku olevan siltikin väärässä seurassa. Ainakin luvun informaatioarvo on monille pelkkä nolla. Tällaisissa asioissa kritiikki täytyy suunnata ennen kaikkea kirjan toimittajan suuntaan. Turhan kauas esseen otsikosta tai kirjan linjasta hairahtuvien tekstien korjaamisen tai jopa pois jättämisen pitäisi olla perustason toimitustyötä.

Kaiken kaikkiaan Black Metal - Beyond the Darkness jättää sellaisen maun, että joku jossain on jostain syystä epätoivoisesti halunnut kirjoittaa kirjan black metalista. Tämä taho ei kuitenkaan ole pystynyt päättämään, kirjoittaako kirjan populaaristi kaikelle kansalle vai spesifisti alaa tunteville. Myöskään kirjan fokusta ei ole käytännössä pystytty määrittelemään millään tavalla. Tämä kertoo mielestäni suoraan siitä, että niin paljon kuin muutamalla kirjoittajalla onkin black metaliin liittyvää tietoutta, kirjan toimittaja- ja julkaisijataholla sitä ei ole riittävästi ollut. En pysty näkemään, mitä arvoa tällä kirjalla kokonaisuutena on kenellekään black metalista kiinnostuneelle, oli tämän lähestymiskulma genreen sitten mikä tahansa.18.02.2013, Antti Korpinen
http://blackdogonline.com/music/black-metal.html Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 6201
Palaa »