Kansitaide Iron Maiden – koko ura
Daniels, Neil
KIRJA

[ Minerva Kustannus ]

( 7- )
Sivuja: 221 s.
Koko: 235 x 275 mm
Sidosasu: sidottu, nelivärinen
ISBN: 9789524926546
Ilmestyi: 10/2012
Suomennos: Katri Tenhola Kansi: Derek Riggs

Parahiksi joulun 2012 alla kauppoihin saapunut Iron Maiden – koko ura -kirjan suomennettu painos on kokonaisuutena totaalisen kaksijakoinen. Kirjassa on selkeät puutteensa ja lapsuksensa, mutta toisaalta se on etenkin visuaalisesti huikea Rautaneito-aarreaitta.

Otetaan aluksi ne huonot puolet. Kirja toki etenee bändin historiaan nähden kronologisesti ja suhteellisen kattavasti, mutta opuksen taitto on tekstien suhteen sekava ja tuottaa lukijalle turhaan ylimääräistä työtä. Runkotarinan väliin upotetut yksittäiset levyarviot sekä kainalotekstit muista bändiin liittyvistä aiheista, henkilöistä ja ilmiöistä on ripoteltu niin, että kirjaa läpi kahlatessa joutuu sivuilla tämän tästä poukkoilemaan edestakaisin. Myös viimeistään suomennosvaiheessa olisi ollut hyvä tarkistaa, että henkilöiden, kappaleiden ja levyjen nimet ovat oikein.

Muutamina esimerkkeinä; bändin 1990-luvun lopun laulaja Blaze Bayley on nimetty kertaalleen Blaze Barnyardiksi, yksi Iron Maidenin livelevyistä Death of the Roadiksi (oikea muoto on Death on the Road) ja edellä mainitun kiertueen promootiokohde, Dance of Death -levy (2003) Dance on Deathiksi. Samoin muutamat Iron Maiden -kappaleet on tekstissä sijoitettu väärille levyille. Myös bändin perustajan, basistin ja primus motorin Steve Harrisin nimi on useammin kuin kerran kirjoitettu erheellisesti muotoon Steve Harrison. Hänen nimiinsä on laitettu myös vuonna 1988 julkaistuksi soololevyksi The Chemical Wedding, joka tosiasiassa on Iron Maiden -vokalisti Bruce Dickinsonin vuonna 1998 julkaistu viides soolorinkula. Ja niin edelleen. Sanottakoon vielä, että kirjan sisältämät, jokaisen IM-levyn erillisarviot ovat eri kirjoittajien laatimia ja paikoin hiukan ristiriidassa keskenään, mikä tietyllä tapaa tuo sekin hämmennystä lukunautintoon.

Hyvää Iron Maiden – koko ura -kirjassa ovat esimerkiksi niteen lukuisat valokuvat, albumi- ja sinkkukannet, keikkajulisteet ja settilistat, joista löytyy viljalti myös (kirjamuodossa) aiemmin julkaisemattomia otoksia. Vaikka kirja on epävirallinen IM-julkaisu ja sen materiaali on koottu eri printti- ja online-julkaisujen haastatteluista, on asiasisältö lähtökohtaan nähden hirmuisen kattava ja monipuolinen. Teosta kootessaan kirjoittaja Neil Daniels on nähnyt älyttömästi vaivaa ja saanut kaivettua kirjan lehdille eri näkökulmaisen ja sitä kautta mielenkiintoisen kuvan IM-kronologiasta kuin millainen se mahdollisessa vastaavassa virallisessa julkaisussa olisi ollut. Die hard -fanin näkökulmasta sisällön kiinnostavuutta olisi kylläkin lisännyt esimerkiksi paljon puhuttu Kerrang!-lehden arvio Iron Maidenin The X-Factor -levystä (1995), joka sai maestro Harrisin raivon partaalle. Tässäkin kirjassa kritiikki vain mainitaan, mutta sen sisällyttäminen opukseen alkuperäisenä olisi ollut mainio lisä palettiin. Plussaksi täytyy vielä nostaa kirjan kattavat keikkahistoriatiedot, vaikka nekään eivät välttämättä ole totaalisen oikein.

Iron Maiden – koko ura olisi epäviralliseksi IM-historiikiksi ollut melkoinen timantti, jos siitä olisi viimeistään suomennosvaiheessa oiottu ainakin ne kaikkein räikeimmät asiavirheet. Vaan kuten todettua, jo visuaalisuutensa puolesta teos sopii ainakin kuriositeettina niin Maiden-noviisin kuin -veteraaninkin kirjahyllyyn.14.02.2013, Jaakko Silvast
http://minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=864 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 3848
Palaa »